Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus beszámolók /

Csiszer Szabolcs, Könyvelés és gazdálkodási informatika szak, II. év, tanulmányi mobilitás

A Dániában tapasztaltak után, kérdés nem is fért hozzá, hogy ha már a lehetőség adott, ismét külföldön töltsek egy félévet. Ezúttal közelebbi városra esett a választásom, Debrecenbe, mivel egy előző kirándulás alkalmával megtetszett a város és hangulata. Magyarország második legnagyobb városa, egy teljes mértékben egyetemi város, mérete ellenére azonban kellemes kisvárosi hangulata van.

Először azt gondoltam, hogy egy átlagos magyar egyetemen fogok tanulni, nem annyira nemzetközi környezetben, mint az IBA-n. Kellemesen kellett szerencsére csalódnom viszont, és meg is lepett, hogy mennyire nemzetközi a Debreceni Egyetem. A cserediákokon kívül, nagyon sok külföldi diákjuk van, akik teljes időben tanulnak ott, többféle, külön angol nyelvű képzés van számukra biztosítva, minden karon. Több épülettel, campusszal és kollégiumal rendelkezik, de a főépülete az, ami a legszebb.

Mint ahogy a Velux is, az Erasmus+ is elsősorban a legjobb lehetőség arra, hogy új ismerősökre barátokra tehess szert. Az Erasmus diákoknak egész lépcsőház volt fenntartva, mindenkinek volt 2-3 lakótársa, így aztán minden adott volt a remek hangulathoz. Nem mindennapi élmény egy olyan lépcsőházban lakni, ahol több mint 10 országból vannak diákok, még a világ másik feléről is. Az ESN-nek köszönhetően folyamatosan szerveznek programokat a cserediákok számára (ilyen például a Welcome Dinner, Kocsmatúra, kirándulások stb.), így nem nehéz ismerkedni és barátkozni. Mielőtt kiutaztam volna, felvettem a kapcsolatot a másik két Sapientiáról érkező diákokkal is. Nagyon jó banda került így ki, és bővült is még több emberrel, az ilyen eseményeknek köszönhetően. Számomra ez tetszik legjobban, az Erasmusban, hogy szert tehetsz barátokra, akik máshonnan érkeznek, mások a szokásaik, kultúrájuk és jó érzés azt mondani, hogy igen, ebben és abban az országban is van egy barátom.

Mint magyar anyanyelvű, egyértelműen nem akadtak nyelvi nehézségeim a beilleszkedésben, sőt általában engem kértek meg, ha valamit közvetíteni kellett a többi külföldi Erasmusos diáknak, vagy amikor együtt vásároltunk, hogy fordítsak nekik, és ha netán segítségre volt szükségük. A cserediákoknak szervezett programokon kívül, az egyetemen minden karnak szerveznek egy hetes programsorozatot, koncertekkel, közös programokkal. Ugyanakkor Debrecenben minden hétre számos program jut, amin részt lehet venni, tehát unalomnak helye sem volt. Egy pár kirándulást is szerveztünk magunknak, voltunk Nyíregyházán, Tokajba, Miskolcon, Egerbe és a Hortobágyon is, ugyanakkor, akikkel Dániában voltunk, elmentünk Prágába is, ahol újra találkoztunk a dániai lakótársainkkal.

A diák apartmanhoz minden nagyon közel volt, a jó tömegközlekedésnek köszönhetően, mindenhova ellehet jutni 10-15 perc alatt. Ahhoz, hogy bejárjak órákra, csak átkellett mennem a szomszédos épületbe. Annak ellenére, hogy Magyarországot választottam, tanulni mégis inkább angolul tanultam. Már Dániában megtetszett, hogy a világ minden tájáról van valaki, hogy mennyire másak a nézőpontok és a szokások. Míg valakinek 5 perccel az óra előtt már fontos volt bent lenni a termemben, addig másnak a 10-20 perces késés sem okozott gondot.

Nagyszerű élmény ilyen környezetben tanulni, és csak azt tudom ajánlani minden diáknak, aki még nem szánta rá magát, hogy ki ne maradjon belőle. Amikor már megtapasztalod és ráérzel az ízére, nem lehet abbahagyni. Szeretném megköszönni elsősorban Bors Hortenziának és mindenkinek, aki segített és hozzájárult, hogy ilyen remek évet tudhatok magam mögött.

 

 

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31