Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus beszámolók /

Kardalus Zsolt, Általános közgazdaság szak, II. év

Gyakorlatom megkezdése előtt pár nappal érkeztem a városba, előtte nagyon féltem attól, hogy hogyan fogok eligazodni egy ilyen nagyvárosban, ezért az első párnapban sokat utaztam, a város feltérképezése érdekében, ezzel sikerült eloszlatni kétségeimet a tájékozódással kapcsolatban. Mint kiderült nem is olyan ördöngös dolog, csak egy két alapvető dolgot kell megtanulni. Gyakorlatom két hónapra szólt a Földművelésügyi Minisztériumba, kellően nagy kihívásnak éreztem, illetve kiváló fejlődési lehetőségnek, ezért izgatott voltam a kezdésem előtt.

Mindig is vágytam arra, hogy kipróbálhassak új dolgokat, új élményekkel gazdagodjak, új embereket megismerjek. Van, hogy az embernek szüksége van a változatosságra, hogy ki kerüljön a hétköznapi dolgok, megszokott helyek tengeréből, és olyan dolgokat próbáljon ki, amiket azelőtt nem. Ebben nyújtott óriási segítséget a Sapientia, és az Erasmus program. Ehhez különböző döntéseket kell hoznia az embernek, hogy jelentkeztem az Erasmus+ szakmai gyakorlatos programra ez is egy döntés volt, mint kiderült nem egyszerű, de nagyszerű.

Gyakorlatomat július 1-én kezdtem meg. Az elején nagyon tartottam ettől a dologtól, hogy mi keresnivalója lehet itt, egy hozzám hasonló egyszerű vidéki fiúnak, ebben a tévhitben voltam a kezdésem napjáig, miután nagyon barátságos légkör fogadott, családias hangulat, ami nagyban megkönnyítette a beilleszkedésemet, hamar sikerült feloldódnom, beilleszkednem, ez megkönnyítette a fejlődésemet is. Mivel az egész inkább tanító jellegű dolog volt, mint munka, próbáltam maximálisan figyelni mindenre, ami itt történt, és segíteni amiben csak tudok, ez magától értetődő dolog volt, hogy ha már tanítanak, segítenek.

Első hónapomat a Gazdálkodási Főosztályon töltöttem, itt bele láthattam sok érdekes dologba, ezen az osztályon zajló műveletekbe, tevékenységekbe:

  • Kötelezettségvállalás
  • Pénzügyi tevékenységek
  • Banki utalások
  • Külföldi kiküldetések
  • Számvitel
  • Cafétéria
  • Bérezés

Szakmailag rengeteg dolgot megtanultam, sok dologban fejlődtem, belelátást nyertem szerződésekbe, aktákba, tárgyalásokba, munkafolyamatokba, amik egy rálátást adtak, egy képet alkottak erről az egész folyamatról. A gazdálkodási főosztályon a Földművelésügyi Minisztérium pénzügyi, gazdálkodási feladatait látta el, gazdasági tevékenységeket folytatott, ellentétben a másik főosztállyal ahol a második hónapomat töltöttem, Költségvetési főosztály (Fejezet).

Második hónapomat a Költségvetési főosztályon (Fejezeten) töltöttem, itt jóval elvontabb tevékenységek zajlottak, mint az előző osztályon. A költségvetési főosztály a minisztérium háttér intézményeit finanszírozza és felügyeli. Itt kezdetben, az osztályra vonatkozó szabályzatokkal, feladat leírásokkal ismerkedtem, megmutatták a pályázatok meghirdetési módját, illetve azokkal való elszámolás formáját. Ismerkedtem a számvitel szépségeivel, ahol különböző kimutatásokat, elemzéseket kellet végezni. Illetve sikerült eljutnom a Nemzetgazdasági Minisztériumba, és a Kincstárba. Itt is hasonlóképpen rengeteg sok érdekes dologba nyertem belátást. De sok dolog ismétlődött az előző osztályhoz képest.

Munka mellet nagy hangsúlyt fektettem a város megismerésére, bejárására, illetve új kapcsolatok kialakítására, hogy ha már az ember itt lehetett Európa egyik legszebb városában, szerintem vétek lett volna kihagyni ezeket a szempontokat.  Emellett próbáltunk néha összegyűlni a többi ismerős Erasmusos csíkszeredai diákkal, rengeteg sok emlékezetes perc volt. Sajnos nagyon hamar eltelt ez a két hónap, észrevehetetlenül hamar, de valószínűleg életem egyik legszebb nyara volt, nagyon jól éreztem magam, ez alatt az idő alatt.

Nagyon hasznos és jó dolog az Erasmus+, csak ajánlani tudom mindenkinek, ki kell használni a lehetőségeket.

 

Eseménynaptár

2021. június

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930