Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus beszámolók /

Kristály Anasztázia, Román nyelv és irodalom - Angol nyelv és irodalom szak, I. év

Elmondhatom, hogy azok közé a szerencsés emberek közé tartozom, akik két eseménydús hónapot tölthettek el az Országos Széchényi Könyvtár ódon falai között. Ezalatt az idő alatt rengeteg embert megismertem és sok új dolgot tanultam, ráadásul megtapasztalhattam, hogy milyen egy idegen országban egyedül boldogulni. Igaz, nagy előnyt jelentett, hogy beszélem az ország nyelvét, viszont az alkalmazkodás az új környezetben nem csak ettől függött.

Megérkezésemkor a legelső dolog az volt, hogy megpróbáltam „felmérni” a terepet, megnézni, hogy juthatok el a Budai várig a lakhelyemtől, ahol a könyvtár található. Persze egy-két napba se telt bele mire rájöttem, hogy a közlekedés nagyon egyszerű és érthető, és így már nem volt probléma ha bárhová el akartam menni. Természetesen azt nem mondhatom el, hogy egyszer sem tévedtem el 

Bevallom, kicsit féltem a legelső naptól a könyvtárban, viszont a félelmeim pillanat alatt eloszlottak a kedves fogadtatás után. Hamar rájöttem, hogy az emberek segítőkészek a könyvtárban és bátran fordulhatok hozzájuk, ha segítségre lenne szükségem. Az első 2-3 hét a munka mellett azzal is telt, hogy kihasználtuk a könyvtár adta lehetőségeket az érdeklődési köreinknek megfelelően és kutathattunk a szakdolgozataink témájáról.

Az ott töltött két hónap alatt komoly betekintést nyertem a könyvtár világába, és arra jöttem rá, hogy könyvtárosnak lenni nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik, mikor lazán besétálunk egy könyvtárba, kikérjük a kívánt könyvet és azzal ugyanolyan lazán kisétálunk. Ennek is, mint minden munkának vannak jó és kevésbé jó oldalai, és sokkal többől áll, mint levenni a polcról egy könyvet, kiadni, majd mikor visszahozták visszatenni. Egy könyvtári dolgozó gyarapít, feldolgoz, jelzetel, tartalmat tár fel, leltároz, sőt ha kell port töröl s ezt egy több mint 9 milliós állománnyal teszi ebben az esetben, így nem csoda ha úgy érzi, sose ér a végére, mivel mire végezne, jön egy újabb rendszerezési mód s kezdheti elölről. Ennek ellenére én élveztem, hogy segíthettem, amiben csak kellett, és nagyon örülök, hogy az ott dolgozók nyitottak voltak a kérdéseinkre. Jártam a gyarapítási osztályon, naplóztam, külföldi hagyatékok darabjait rendszereztem, kazettákat címkéztem a történeti interjúk tárában, megtanultam, hogy mi az a köteles példány, és hogy a magyarországi nyomdák mennyire tartják be az ezzel kapcsolatos rendeletet.

Boka László és Herendi László uraknak hála betekintést nyerhettünk (egy szakképzett tárlatvezetővel!) a Nemzeti Galériába, láttunk Ady kéziratokat, Major Imre karikatúrákat, ősnyomtatványokat és egyéb különlegességeket, háborús újságokat és humorlapokat lapozgattunk,  és még nagyon sok mindent tudnék felsorolni, viszont ez hosszas lenne egy rövid beszámolóban.

Mint turista is kihasználtam a város adta lehetőségeket, igyekeztem sok helyre eljutni, sok híres dolgot megnézni, mivel ez mind a kultúránk része. Budapest csodaszép város, rengeteg látnivalóval, amit végigjárni két hónap alatt esetleg sietve lehetséges. Észre se vettem s már alig hogy kipakoltam, pakolhattam is vissza a táskáimba, hogy hazautazzak.

Nyilván nem csak pozitív dolgokban részesültem, ez mind benne van a pakliban, de végül csak a jó marad meg, amire szívesen emlékszem vissza. Csodás két hónap volt, és nagyon örülök, hogy lehetőségem adódott erre a szakmai gyakorlatra az Erasmus programon belül. Ajánlom mindenkinek, aki csak teheti, hogy az ilyen soha vissza nem térő alkalmakat ki kell használni, mivel egy életre szóló élményt tudnak adni.

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31