Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Czirják Tihamér, Marketing szak, II. év

Budapesti Gazdasági Egyetem

Magyarország

„Shoot for the moon. Even if you miss you will land among the stars”

Ezzel az idézettel szeretném indítani az Erasmus beszámolót, amely az én pillanatnyi értelmezésemben annyit tesz, hogy hiába vagy távol az otthontól, a családtól, a barátoktól, a nagy aulás sapis előadásoktól, az a pár percnyi szomorúság és annak az érzése, hogy mégse kellett volna megpályázni a mobilitást egy olyan csodálatos, emlékekkel teli félévet teremt, amit sosem fogsz elfelejteni. Ahogy én sem.

Amikor először hallottam az Erasmus+ mobilitási programról rögtön tudtam, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani. Le is adtam a pályázatom a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karára, amit meg is nyertem. Két jó barátom, egyben szaktársaim, Albert Lóránd és Szilágyi Attila szintén Budapestre nyerték meg a pályázatot, így hárman vághattunk neki a big city life-nak. Attilával ugyanarra az egyetemre jutottunk be.

Mi autóval utaztunk ki, így nem okozott gondot a szállás megtalálása a busz megérkezése után, mivel a Google Maps segítségünkre szolgált a Hős utca melletti szállásunk megtalálásához.  Ugyanakkor Google Maps használata is megszokottá vált az első hetekben a Facebook, Instagram, Snapchat mellett. A szállásunktól az egyetem eléggé messze volt. Ha a villamos, metró, a 45-ös busz vagy a HÉV pont akkor érkezett a megállóba mint mi, akkor 30-35 perc alatt be is értünk az egyetemre. Az egyetem eléggé nagy épület, szóval egy teljesen új diák szinte biztos, hogy eltéved az A, D, E vagy éppen K  épület folyosóin. Az első nap nagyon kedvesen, segítőkészen fogadtak minket az ottani Xchange group tagjai, akik az erasmusos diákokat koordinálták.

Az elején eléggé izgultam és féltem is egy kicsit, mert angol nyelven folyt az oktatás. Az első órákon eléggé hegyeztem a füleim, hogy mit is mondhatnak a tanárok. De a félév végére már belejöttem így nem igazán okozott gondot a nyelv. Sajnos az év elején nem tudtam az összes olyan tárgyat felvenni, amelyet szerettem volna, így 2-3 olyan tárgyam lett, amit úgymond a gép dobott. A tanárok nagyon jó előadásokat tartottak, segítőkészek voltak és az órákat is interaktívan tartották, tisztelet a kivétel. Volt olyan előadásunk is ahol a tanár annyira érthetetlenül beszélt angolul, hogy a 100 hallgatóból az első óra után szinte senki nem járt be órára. Volt olyan tanárunk is, aki általában annyira elfoglalt volt, hogy ha esetleg támadt egy kérdésünk, akkor a folyosón beszéltük meg miközben ő sietett a következő órájára vagy valamilyen megbeszélésre. Több órára is kellett készítenünk csoportosan vagy akár egyénileg bemutatókat. A csoportokat mindig úgy kellett kialakítani, hogy ne legyen két ugyanolyan nemzetiségű tagja. Így volt lehetőség együtt dolgozni franciával, olasszal, spanyollal, némettel, portugállal, kínaival, taiwanival, brazillal és látni, hogy ők hogy is oldanák meg az adott feladatot, milyen meglátásuk van más országok kultúrájáról, gazdaságáról. Itt rengetegszer felmerült bennük az a kérdés, hogy én miért beszélek tökéletesen magyarul, hogyha romániai vagyok és akkor jött egy kis történelem, hogy miért. Volt, aki hallott már Erdélyről és volt, aki nem. Például egy brazil, aki még Romániáról sem hallott igazán, először járt Európába és igazi hóesést is csak Budapesten látott. Kabátot is itt vásárolt életében először. Egy pakisztáni fiú, aki az elmondása szerint soha nem térhet vissza az otthonába a háborús helyzet miatt, na, ő például összetudta kapcsolni törököket és Erdélyt. A tanóráknak, az egyetemi programoknak és a buliknak hála rengeteg más nemzetiségű embert megismertem a világ minden tájáról.

A tanulás mellett persze szakítottunk időt a bulikra, szórakozásra is. Már az első hétvégén volt egy közös programunk a „Scavenger hunt”, ahol két csapatra osztották az Erasmusos társaságot és fejtörők alapján elkellett jutnunk Budapest számos nevezetességéhez. Ez volt az első program, ahol már a társaság kezdett felszabadulni, rengetegen a program végén kóstolták meg hogy milyen is az a híres pálinka. Egy közös erasmusos vacsorán megkóstolhattunk milyen a taiwani omlett vagy éppen az igazi olasz tészta és a német almáspite. A végén szintén volt egy „Goodbye dinner”, az erasmusos hallgatókkal egy előkelő étteremben.

Az Xchange groupnak köszönhetően volt lehetőségem balkáni országokba kirándulni, ahol a főbb célok a Game of Thrones forgatási helyszínei voltak. Voltunk Mostarban, Dubrovnikban, a King’s Landing fővárosában.  Végignéztük a naplementét az Adriai-tenger partján. Jártunk Blagajban, Európa Jeruzsálemében Szarajevóban, ahol megkóstoltuk, hogy milyen a „Bosanska kafa” vagyis a bosnyák kávé és este pedig balkáni zenére bulizhattunk.

Egyetemi programok mellett szerdánként jártunk a Fonó Budai Zeneházba néptáncot tanulni, részt vettünk az Országos Táncház találkozón, ahol több ezer ember ropta együtt a különböző tájegységek táncait. Jó pár koncerten is részt vettünk, mint például az Irie Maffia. Vagy a Morrisons 2-s és Ötkert-es bulik majd utána a jó gyorsozások, amik felejthetetlenek lesznek. A séták a rakparton, ami elég biztonságos, hogy egy plusz szerelmet még elbírjon, séták a Gellért-hegyen, sörözgetések az egyetemisták egyik kedvenc helyén, a Deák téren, ahol véletlenül is összefutottunk egy csíki diákkal, a hajókázások, focimeccs a Margit-szigeten afrikai csapat ellen, stb., oldalakon keresztül lehetne sorolni. Volt szerencsénk összefutni a belvárosban Bye Alexxel, egy buliba Pápai Jocival és Kallay Saunderssel, megnyerni egy-két beerpong meccset a 2013-as Britain’s Got Talent nyertese ellen.

De mint minden kaland, ez is véget ért. Elmondhatom, hogy ez volt életem legnagyobb tapasztalata. Hazajöttem és úgy érzem rengeteget bővült a világképem, különböző szemszögből is megismerhettem a világot.

Végül szeretném megköszönni Bors Hortenziának és az Xchange groupnak a sok türelmet és azt a plusz energiát amit feláldozott azért, hogy egy ilyen csodálatos félév legyen.

Goodbye, Budapest!

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30