Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Firtelmeister Mária, Szociológia szak, II. év

Pannon Egyetem, Veszprém

Magyarország

10 hónap… egy regényt is lehetne írni az itt töltött időről, de megnyugtatlak nem lesz olyan hosszú azért. Már úgy jöttem egyetemre, hogy szeretnék Erasmusozni, így nem is volt kérdés, hogy leadjam-e a papírokat vagy nem a pályázás idején. Kezdetben nehéz volt a választás, mivel lehetőségem lett volna az Elte-re menni, de a sors végül így hozta, hogy Veszprémbe a Pannon Egyetemre kerültem, amit kicsit sem bánok. Ez volt az egyetlen olyan város, és egyetem a választható egyetemek közül, amit nem ismertem, még hallásból is csak gyengén.

Veszprém pont az a csendes hely, amire szükségem volt, a maga szépségében és természetességében. Nem volt nehéz elindulni, habár izgultam, mint a kicsik. Az egyetlen, amitől féltem az az angol, mivel nem igazán beszéltem jól, és tudásom sem volt sok, de bátorságom igen. Hamar rájöttem, hogy mindegy mennyire helyes az angolom, ha megértik, amit mondok és elmerem mondani azt, amit akarok, még ha néha kézzel, lábbal is az már előrelépés az életemben. Fergeteges volt az első nap, Évikével végig kacagtuk, mivel háromszor tévedtünk el a városban, még google térképpel is. De csakhamar szívemhez nőtt a város és minden nappal egyre jobban otthon éreztem magam benne.

A központi utcában található az egyetem főépülete, ahol mindent megkaphat egy egyetemista, külön könyvtárral, levéltárral, gyógyszertárral, orvosi rendelővel, egyetemi könyves bolttal rendelkezik, ezért is Egyetem utca a neve. Óriási volt, a városban szétszórva találhatóak meg az épületei A-tól Z-ig, és csak hogy szemléltetni tudjam nagyságát pl. az informatikai kar 1o emeletes. Jártunk itt HR hallgatókkal, politológiásokkal, és társadalomtudományi szakos hallgatókkal is órákra, és sok érdekességet tanultam, főleg azok a tárgyak fogtak meg melyeket itthon nem tanultam, vagy tanulok ilyen pl. a filozófia és politika, de a demográfia is sok újdonságot és érdekességet hozott magával.                                                                

Lassan teltek az első hetek, de viccesen, kialakultak kapcsolataink, és baráti körünk is. A hotel Magisterben laktunk, azt kell tudni erről a bentlakásról, hogy 800 férőhelyes és nagyon drága ezért költöztünk el a második félévben, de ez még odébb van. Mindamellett, hogy 800 férőhelyes volt a kolesz, közösségépítő programunk bőven kikerült. Mi a 4 emeleten laktunk, ahol a legtöbb külföldi diák, ami azért volt jó, mert akarva akaratlanul is találkoztál külföldiekkel, hol a konyhában hol a mosodában, stb. Hamar rájöttem, hogy aki az angolt tanulja azt könnyebben megértem, mint azt, akinek anyanyelve. Ezért ettől a perctől kezdve nem féltem attól, hogyha valaki megszólít. Az első kocsmatúra volt életem legjobb angol órája, végigbeszélgettem az egész éjszakát ismerkedtem és sokat kacagtam a többieken, beszélgettem orosszal, afrikaival, törökkel, és kínaival is.

Szerettem Veszprémben lenni, viszonylag sok szabadidőm volt, az itthoni órarendhez képest, ezért igyekeztem hasznosan kitölteni. Megadatott nekem, hogy nemcsak mászó falon mászhattam, teremben, hanem sziklán is életemben először, és fergeteges volt az élmény, ahogy a csúcsra felértem és onnan lógattam a lábam egy sziklán ülve. Ami még egyalkalmas hűhó volt, hogy voltam 10 km evezni Hévízen egy országos rendezvényen cserkészekkel. Emellett rendszeresen jártam/jártunk népek táncára és tagja voltam az egyetemi kórusnak is. Jártam párszor túrázni is úgy nappal, mint éjszaka. Az egyik emléktúra után határozottan kijelentettük Évikével, hogy ne merje azt mondani senki, hogy Magyarországon nincsenek hegyek, mert ez nem igaz. Párszor bejártam önkénteskedni a korházba is ahol egy bohóc volt a társam, amit sokszor én jobban élveztem, mint a kicsik. Emellett részt vettem egy időgazdálkodás képzésen is.

Örültem, hogy ilyen sokan voltunk az itthoni egyetemről, így mindig volt társaságunk, Évike, Nóra, Andi és Örs társaságát már az első félévben élvezhettük, második félévben pedig Andor és Zsolt szórakoztatott bennünket. Sokszor főztünk együtt, meg moziban és kirándulni is együtt jártunk, szóval tényleg nem unatkoztunk. A hallgatótársaink is nagyon kedvesnek és befogadónak bizonyultak, a külföldiek közül pedig Edgar (mexikói), Duce, (fülöp szigeteki) és Mahammad-ék (jordaniai és török) diákok voltak a legjobb barátaink. 

Sok gondolkodás után januárban úgy döntöttem, hogy hosszabbítok és úgy éreztem, hogy kaptam egy második lehetőséget, ezért amit elmulasztottam az első félévben azt rögtön pótoltam is, ahogy vissza értünk. Két nagy célom volt, az hogy eljussak Pozsonyba és Bécsbe. Bécsben kétszer is jártam. A bécsi utunk attól volt különleges, hogy aznap reggel terveztük meg konkrétan, hogy hová fogunk elmenni, és amilyen nehezen indult olyan vagány volt a végén. A pozsonyi útnak pedig az adta meg a hangulatát, hogy csak másnap reggel kerültünk haza Veszprémben, a tervtől eltérően.

Amint már említettem a második félévben elköltöztünk 2 utcával arrébb, egy kintlakásban. Ez a lakás közel volt az állatkerthez és sokszor az oroszlánok üvöltésére ébredtünk, nem hittem a fülemnek, míg az állatkertben, meg nem kérdeztünk valakit.

A nyár közeledtével egyre gyakrabban kirándultunk, voltunk Szegeden, Győrben, Siófokon, Szentkirályszabadján, a Bakonyban és még sok más helyen, de legtöbbet a Balatonra jártunk, mivel nagyon közel volt Veszprémhez.

Végezetül meg szeretném köszönni azoknak, akik támogattak a Veszprémben töltött idő alatt, és külön köszönet Tenzinek, a sok segítségért és türelemért. Bátorítok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, hisz én nem bántam meg egyetlen egy ott eltöltött percet sem, és habár a fentiekben nem fejtettem ki részletesen, de nem csak élményekkel, hanem szakmai tapasztalatokkal is gyarapodtam.

 

 

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30