Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

György Anikó-Fruzsina, Kommunikáció és PR szak, II. év

Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapest

Magyarország

Mit is írhatnék le? Nem tudom, nem szeretnék senkit se meggyőzni, se lebeszélni az Erasmus programról. Csak nemes egyszerűséggel elmondom a tapasztalataimat, és élményeimet, ami velem történt kint, pontokba szedve.

Mindig is vágytam Budapestre, már gimnazistaként kinéztem magamnak a Budapesti Metropolitan Egyetemet.  Végül az élet úgy hozta, hogy itt tanuljak a Sapientián. Amikor felvételiztem hallottam az Erasmus+ programról, így el is döntöttem, hogy abban a pillanatban, amikor lehetőségem lesz meg pályázni, én bizony egyből élni fogok a lehetőséggel.  Az elején hezitáltam, gondolkodtam, hisz rengeteg nehézségbe ütköztem, amit úgy éreztem nem fogok tudni megoldani. Így, hogy véget ért a kalandom állíthatom, hogy életem legjobb döntését hoztam meg azzal, hogy kiléptem a komfortzónámból, és fejest ugrottam az ismeretlenbe.

Ezért úgy döntöttem, hogy a beszámolómat tanácsokra fogom felosztani, hogy segíteni, tudjak neked, jövendőbeli Erasmus+-os program résztvevőjének, ha Budapestre, és esetleg a Metropolitan Egyetemre készülsz.

1. Közlekedés: A diák igazolvány elkészítése kész logisztikát igényel, sajnos nem olyan egyszerű a művelet, mint itt TATI-n, de megoldható. Ha a budapesti METU-ra jelentkezel, ott majd a Student Information Centert keresd, ott fogják kiadni a diákigazolványod. Ha elfogadsz tőlem egy jó tanácsot, akkor megtanulod a hidak nevét, úgy pofon egyszerű lesz a közlekedés. Budapest csodálatos minden napszakban, ezért érdemes felfedezni. A budai várba a 16-os busz visz, ami a Deák Ferenc térről indul. A vár negyedet semmiképp ne hagyd le a listádról. Csodálatos a kilátás, ahogy a citadelláról is. Tervezd, meg az utad, indulj el, és fedezd fel a várost. A 4-6 villamos megáll a Margit-szigetnél, oda is érdemes elmenni. Lenyűgöző látványt nyújt az a kis erdő a beton rengetegben.

2. Albérlet: Ha megfogadsz egy jó tanácsot, időben elkezded keresni a lakást, mert nagyon sok egyetemista tanul Budapesten, így a jó kollégiumok és albérletek hamar elkelnek. Arra számítania kell, hogy nem a legolcsóbbak az albérletek, de ha ügyesen tervezel, és időben nekifogsz a keresésnek, találsz elég pénztárca barát megoldásokat is.

3. Oktatás/egyetem: Sok mindenben eltér az itteni oktatástól. Mivel nagyvárosi egyetem, a légkör nem családias, de ezt is meglehet szokni. A két egyetem között, hogy mi a különbség? Hát úgy minden, és hogy mi a hasonlóság?  Hát nem sok.

A pörgős életből adódóan minden más, így az egyetemi élet is és a tanítás is jóval másabb. Nagyon hiányzott az itteni egyetemből a családias légkör, amit megszoktam. Itt a tanárt annyira nem érdekli, mit mondasz, nem hallgatja meg a problémádat. Késtél akkor beír, hiányzónak lényegtelen, hogy ott voltál végig .

Amit nagyon furcsa volt megszokni, hogy az osztályozás 5-ig van. Ha kapsz egy hármast, az nem azt jelenti, hogy megbuktál, hanem, hogy kaptál egy jó közepes jegyet.

Az órák felépítése és szerkezete teljesen eltér az itthoni óráktól. Mivel angol csoportban voltam, így rengeteg különbséggel találkoztam, és érdekes volt látni, hogy milyen az, amikor különböző kultúrák keverednek. Teljesen más a mentalitása egy pakisztáninak, mint egy afrikainak, vagy egy olasznak. Érdekes volt ezt mind megtapasztalni, mert ez olyan dolog, amire otthon lehetőségem sem lett volna. Rengeteg élménnyel gazdagodtam.  Hisz itt minden napra van valami program, amin részt vehetsz, nem egy hely van, ahova beülhetsz beszélgetni, hanem több száz. A tömegközlekedéssel minden nagyon könnyen megközelíthető. A suli is csak fel órára volt a lakástól, de attól eltekintve így is el lehetett késni. A jelenlétet szigorúbban vették, mint otthon, mert csak 3 hiányzás van megengedve egy félévben, se több se kevesebb, a negyediknél kapsz egy figyelmeztetőt, bar azt sem nézi el minden tanár, az ötödik hiányzásnál elveszítetted a tantárgyat. Az egyetemi élet sokban különbözik az otthonitól, mivel nagyobb az egyetem, így nem tud kialakulni olyan családias hangulat, mint otthon, itt azért mindenki nem ismer mindenkit. Van, hogy idegen arcot látsz az egyetemen.

Rengeteg buli volt az Erasmusos csapatnak, és ilyent máshol nem tapasztalhatsz, hogy ennyi nemzetiségű ember egy helyen bulizzon. Nagyon érdekes látni, hogy különböző helyről érkezett és más nemzetiségű emberek mennyire jól kijönnek egymással, annak ellenére, hogy teljesen más a mentalitás és az életvitel bizonyos országokban.

Az egyetem tartott különböző esteket: magyar, spanyol, guena, olasz, hogy megismerjük a társaink szokásait, életvitelét. Egy ilyen estet úgy kell elképzelni, hogy tradicionális ételeket lehetett megkóstolni, és tradicionális zenére táncolni. Például a spanyol esten churost lehetett enni és spanyol zenét játszottak.

A társalgás nehéz volt, hisz angolul kellett kommunikálni, és meg az is nehezítette a dolgokat, hogy minden nemzetiségű embernek megvan a maga akcentusa. Az olaszok tárogatnak, a spanyolok nagyon A betűsen ejtik a szavakat.

Rájöttem arra, hogy igenis van, hogy néhány tulajdonságot rá lehet mondani nemzetiség szerint az emberekre.

Az információs központba sorszámot kell húzni, és körülbelül 40 személy szokott lenni előtted, nem úgy, mint otthon, hogy lelépsz a TATI-ra, bekopogás, és már intézed is, amit szerettél volna.

Mivel két nyelven folyik az oktatás, kétnyelvű információs iroda is van. A Neptunon kívül, amit itt kint annyira még nem tudnak használni, van a coospace, amire a tanárok feltöltik a jelenléteket, a tananyagot és a házi feladatot. Itt lehet felvenni a kapcsolatot a tanárokkal, oda kerülnek be a részpontok és arra a platformra kell feltölteni a beadandókat.

Vannak hasonlóságok, de rengeteg mindenben különbözik. A könyvtárba csak érmével tudsz bemenni, minden cuccodat kint kell hagynod. (Gondolom, ez azért van, hogy véletlenül se tűnjenek el könyvek.) A nyomtatás az egyetemen csak úgy kivitelezhető, ha beírod a Neptun kódod, és befizetsz egy 5000 HUF alap csomagot. A suli büfé az nagyon hasonlít, az itthonihoz, ez az egyetlen, amiben nem látok különbséget.

 

Összességében újra csak azt tudom írni, hogy az egyetemi élet teljesen más, mint otthon.

4. Programok: Amit én meg nagyon szerettem a nagyvárosba, hogy mindig van, amit csinálni, és van ahová menni. Érdemes az ottlét minden percét kihasználni.

5. Erasmus: Lehetőség, hogy külföldön tanulj új környezetben, fejleszd magad. Én egy pillanatát se bántam meg a kint töltött időmnek, új barátokat szereztem, tapasztalatot gyűjtöttem, és volt lehetőségem jobban megismerni magam a komfortzónám elhagyásával.

Ha teheted már, pedig ha Sapientián tanulsz lehetőséged van rá, akkor pályázd meg. Hidd el, nem vesztesz semmit, csak gazdagabb leszel, a sok új impulzustól és élménytől.

 

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30