Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Imets Kinga, Könyvelés és gazdálkodási informatika

Óbudai Egyetem, Budapest

Magyarország

Amióta az eszemet tudom mindig is Csíkszereda körül forgott az életem. Napközitől elkezdve középiskoláig mindig itt jártam, sőt még az egyetemet is itt folytattam. Szeretem ezt a várost, viszont már nagyon kezdtem vágyakozni egy új környezet után, és hogy kicsit többet lássak a nagy világból.

Barátaim bátorítására megpályáztam az Erasmus+ mobilitási programot és hála Istennek annak megnyerésével zöld utat kaptam Budapestre egy félévre az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karára. Szóval így kerültem Budapestre. Az első napok javarészt arról szóltak, hogy megszokjam az állandó nyüzsgés-mozgást, a tömeget, hogy hogyan találjak vissza oda ahonnan elindultam, s ha ez sikeresen megtörtént, akkor kereshettem az eredetileg kitűzött úti célt. Az egyetem szerencsére közel volt a bentlakástól ahol laktam, mindössze három villamos megállónyira és néhány perces sétálásnyira, azaz húsz percnyire volt, mégis első alkalommal taníthatatlan ügyességgel sikerült ezt közel másfél óra alatt megtennem. Viszont néhány kalandos eltévedés után lassan sikerült megtanulni eligazodnom a nagyvárosi forgalomban.

Ottlétem első felében még nem estünk neki Budapesten erasmusozó itthoni barátaimmal a nagy betervezett városnézésnek, inkább megvártuk a szép időt, hogy élvezhetőbb legyen. Persze nem bírtuk kivárni hogy ne csavarogjunk a tavasz beköszönte előtt ide-oda. Felültünk a belváros szívében levő Budapest Eye óriáskerékre, ahonnan számos látványos helyet beláttunk. Aki Budapesten megfordul és ha lehetősége van rá annak azt tanácsolnám, hogy üljön fel egyszer erre az óriáskerékre, ha még korábban nem tette meg. Egy olyan lenyűgöző látványban részesül amit nem lehet szavakba önteni, főleg ha este részesül ebben az élményben. Az esti kivilágított város látványa engem rabul ejtett.

Egy másik kedves városnézős emlékemet Simófi Annamarinak köszönhetem. Ő győzött meg hogy tartsak vele a Beer-Bike-ra.

Visszatérve az első napokra a félév megkezdtével bemutatták az egyetemet, megismertették a Neptun rendszert és közös programokat szerveztek az Óbudai Egyetemre érkező erasmusos hallgatóknak, hogy könnyebben menjen az ismerkedés, barátkozás.
Azt hittem nincsenek előítéleteim különböző nemzetiségűekkel szemben, de úgy látszik mégis voltak, mert meglepetésként ért, hogy a németek mennyire barátságosak és melegszívűek, hogy az arab lányok közvetlenek, hogy nem minden szíriai vérengző terrorista, és még sorolhatnám.
A következő kép az első Budapesten töltött bulimon készült, ahova Madaras Andi barátnőmmel és frissen szerzett erasmusos barátainkkal mentünk.

Az emberek hajlamosak arra, ha új környezetbe csöppennek új szokásokat vegyenek fel illetve hagyjanak el, mikor akarva, mikor akaratlanul, vagy olyan terveket valósítsanak meg amik rég megszülettek, csak még nem váltották valóra. Hasonlóképp voltam én is. Mindig is szerettem volna kipróbálni egy küzdősportot, viszont itthon sose vettem rá magam, hogy menjek el és nézzek utána a dolgoknak, viszont Pesten hála Istennek rátaláltam a kempora. Elején kicsit bizonytalan voltam benne, attól tartottam hogy problémát fog jelenteni hogy lány vagyok és kezdő. Szerencsére aggodalmam megalapozatlan volt.
Talán sokan csupán agresszivitást látnak benne, pedig ez nem erről szól, ez egy harcművészet. Önvédelmen kívül megtanít az önfegyelemre, kitartásra, következetességre.

A kempon kívül lehetőség nyílt belekóstolnom a rock’n roll tánc világába, amit nagyon élveztem, csak azt sajnálom, hogy nem kezdtem el korábban.

Természetesen nem csak buliról és szórakozásról szólt ez az időszak, hanem ugyanúgy az egyetemről és tanulásról is. Sokakkal ellentétben magyar tárgyakat vettem fel, amit igazából nem tudok megítélni, hogy bánjak-e vagy se, mivelhogy amit tanultam sokkal jobban el tudtam sajátítani, viszont az angol nyelvtudásom távolról se tudott olyan mértékben fejlődni mint azoknak, akik angolul tanultak, különösképpen a szaknyelvre gondolok, mert a hétköznapi nyelvet szinte napi rendszerességgel használtam én is.

Befejezésképp arra bíztatnék mindenkit, hogy éljen az Erasmus adta lehetőségekkel, hiszen világot látsz, embereket ismersz meg, rengeteg élménnyel gazdagodsz, nyelvet tanulsz, új dolgokat tapasztalsz meg, jobban megismered önmagad és még számos előny származik belőle.
Nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani főképp  Bors Hortenziának a rengeteg türelemért, segítségért és bíztatásáért. Ezen kívül  Vas Andrásnak az Óbudai Egyetem Erasmus koordinátorának, aki szintén sokat segített kint tartózkodásom alatt. Hálával tartozom magáért a lehetőségért, hogy részese lehettem, az Erasmus program megalkotóinak, a tanáraimnak, mind a Sapientián, mind az Óbudai Egyetemen, szüleimnek hogy támogattak, valamint a barátoknak, akik még felejthetetlenebbé tették az elmúlt félévemet. 

 

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30