Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Kolozsváry Tímea, Könyvelés és gazdálkodási informatika szak, II. év

Szent István Egyetem, Gödöllő

Magyarország

Mindenki, aki valaha is részt vett az Erasmus+ programban sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodott. Ezen gondolatból kiindulva úgy éreztem, hogy szeretném én is kipróbálni.

A sikeres jelentkezés után, Barta Judit és én, másodévünk második félévét Gödöllőn, a Szent István Egyetemen töltöttük. Választásunk azért esett épp Gödöllőre, mert akár csak Csíkszereda, nem egy nagy város, viszont közel van Budapesthez, így bármikor ellátogathattunk oda.

Január végén mi is nekivágtunk ennek az új kalandnak. Egészen addig, amíg meg nem érkeztünk nem tudatosult bennem, hogy mire is vállalkoztunk, ekkor kicsit elbizonytalanodtam, hogy vajon sikerül-e majd helytállnom, vagy még nem késő, hogy haza induljak, de ezt a pillanatnyi bizonytalanságot betudtam a fáradtságnak, végül 14 órás vonatút volt a hátunk mögött, amin persze szemernyit sem tudtam aludni, annyira izgatott voltam. Amint sikerült elfoglaljuk a szállásunkat, kicsomagoltunk és kitelefonáltuk magunkat, hogy szerencsésen megérkeztünk, egészen megnyugodtam és tudtam, hogy jól fog telni ez a félév, jól döntöttünk, hogy eljöttünk.

Az egyetemnek, ahová mentünk, volt egy úgynevezett mentor programja, ami abból állt, hogy egy ottani diákcsoport segített minket, ha bármi kérdésünk volt. Az első héten csak eligazítás volt, a programban résztvevő diákok megmutatták, hogy mi hol van az egyetemen és a városban. Így lehetőségünk nyílt találkozni a többi Erasmusos diákkal, akik szintén Gödöllőt választották. Nagyon sok féle nemzetiségű diák fordult meg ott, de ami a legnagyobb meglepetést szerezte az talán az volt, hogy rajtunk kívül még voltak erdélyi diákok. Hamar meg is találtuk a közös hangot velük.

Az egyetem nagy területen helyezkedik el, ugyanis az egyetemnek van botanikus kertje, számos sportpályája, több épülete és a bentlakások is ezen a területen helyezkednek el. A mi óráink a főépületben voltak, de azért volt alkalmunk körülnézni az egyetem körül.

Az első tanítási napok kicsit döcögősen mentek, de az első egy- két hét után már otthonosan mozogtunk az egyetem folyosóin. Az ottani Erasmus koordinátor segített a tantárgyaink felvételében. A legtöbb tantárgyunkat úgy vette fel nekünk, hogy rögtön az előadásokat követően legyenek a szemináriumaink. Így valóban könnyebb volt követni a tananyagot, lépést tartani mindennel. A tanárok kedvesek és segítőkészek voltak, ahogy a diákok többsége is. Minden órára más csoporttal jártunk, volt óránk első-, másod- és harmadévesekkel is. Volt olyan tantárgy, amit alig tízen vettünk fel, de volt olyan is, ahol húsznál is többen voltunk. Szerencsénk volt olyan szempontból, hogy amit ott kint tanultunk itthon mind eltudtuk fogadtatni, bár volt, amit csak harmadéven.

Amint időnk engedte elmentünk felfedezni Gödöllőt. Mivel nem egy nagyvárosról van szó, ennek megfelelőn gyalog jártuk be a város nagy részét. Nagyon rendezett, szép város, könnyű eligazodni benne.

A tavasz Magyarországra is későn érkezett meg, ezért a Budapesti látogatásunk kicsit váratott magára, de amint lehetett megejtettük. Az első alkalom a március 15-ei hétvégére esett, ugyanis az év ezen szakaszán a turistáknak szabad a látogatás a parlamentbe. A rossz idő senkit se riasztott vissza attól, hogy megnézze a parlamentet és bár több mint két órát álltam sorba a szakadó esőben, azt mondom teljesen megérte és mindenkinek csak ajánlani tudom. Na, nem az esőben álldogálós részt, habár az sem volt olyan vészes a végeredményhez képest. A parlament nem csak kívülről, de belülről is gyönyörű.

Az ott létünk alatt megtekintettem a Body kiállítást. Mindig is érdekeltek az ilyen jellegű dolgok, örülök, hogy sikerült ellátogatnom a kiállításra. A galériában megcsodálhattuk az emberi testrészeket különböző életszakaszokban. Szemünk elé tárult, hogy tetőtől talpig valójában mi rejlik a bőrünk alatt. Az elején hátborzongató volt belegondolni, hogy a kiállított emberek egykor élő emberek voltak, de amint félre tudod tenni magadban ezt a tényt rengeteg új dolgot fedezel fel, amit eddig még nem tudtál az emberi testről.

Továbbá mi is megnéztük Budapest nagyobb látványosságait, mint például a Budai várat, a Duna parton lévő holokauszt emlékművet, a Margit-szigetet, a parlamentet, stb. Többnyire mindent meg tudtunk nézni, amit szerettünk volna.

Örülök, hogy úgy döntöttem bele vágok ebbe a programba, egy percét sem bántam meg. Révén, hogy én még sosem voltam bentlakó, és nem is éltem együtt még senkivel a családomon kívül, ez az Erasmus nagy kihívás volt számomra. Megtanultam figyelni a körülöttem lévőkre és kompromisszumot kötni. Úgy érzem sokkal összeszedettebb és önállóbb vagyok, mint, amikor elmentem.

Félév hosszú idő, mégis hamar eltelt és visszagondolva úgy éreztem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem és jól is éreztem magam, de azért nagyon vártam, hogy haza mehessek.

Összefoglalva, bár ijesztőnek tűnik, hogy félévet távol kell lenni a családtól, barátoktól, mégis felbecsülhetetlen az az élmény és tapasztalat, amit ez idő alatt szerez az ember. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem baj, ha kicsit tartasz tőle, majd belejössz. Segít, hogy jobban megismerd magad és erősítsd kitartásod, türelmed, növeld önállóságod, stb.

Nem utolsó sorban, szeretném megköszöni mindenkinek, aki lehetővé tette ezt az utat nekünk, és külön köszönet Bors Hortenziának a sok türelemért és segítségért.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930