Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Sándor Krisztina, Szociológia szak, II.év

Szegedi Tudományegyetem

Magyarország

Az Erasmusra való jelentkezés után egy teljesen új fordulat következett be az életemben. Először találtam abban a helyzetben magam, hogy nem tudtam kik között és hol fogok élni fél évet. Ezt az időszakot egy próbatételként fogtam fel, ami az önállósodás egyik lépcsőfoka. Mielőtt nekivágtunk az útnak a korábbi erasmusosoktól segítséget kértünk, kikértük a véleményüket az egyetemmel, a bentlakással, a tanárokkal és a lehetőségekkel kapcsolatosan. Pozitív véleményeket halhattunk, amelyek jó alapként szolgáltak a beilleszkedés során. Miután szerencsésen megérkeztünk Szegedre, beköltöztünk a kollégiumba, ahol az emberek már az első napon szívélyesen fogadtak, furcsa volt számomra azt látni, hogy az itt lakók mennyire közvetlenek egymással. A kollégiumi lét kezdetben furcsa volt, hiszen eddig még sosem tapasztaltam.

Érdekes volt látni azt, hogy mennyiféle kultúra található meg ebben a kollégiumban. Itt számos külföldi diák lakik, kezdetben szokatlan volt, hogy a folyóson, a konyhában találkoztam velük viszont nagyon nyitottak voltak, lehetőségünk volt angolul beszélni velük. Megismerkedtünk török, bangladesi, koreai, iraki, olasz, szerb, angol, és orosz nemzetiségűekkel is, amire eddig nem volt lehetőségünk. Megismerhettünk különböző gasztronómiai kultúrákat, különböző nézőpontokat, gondolkodásmódokat.  Miután megnéztük Szeged látványosságait másnap már indultunk is az egyetemre. Hasonlóan éreztem magam, mint a Sapientián töltött első nap alkalmával. Bennem volt a kíváncsiság az új iránt persze ez egy pici félelemmel is járt, de ez feloldódott az első napok alkalmával.

Kezdetben a papírmunkával kellett foglalkoznunk, amit szintén egy próbatételként éltem meg, hiszen számos alkalommal kellett információt szereznünk az iratokkal, tantárgyakkal, órákkal kapcsolatosan. Erre egy hét elég is volt, sikerült minden papírt, aláírást, órarendet megszereznünk. Miután megtanultuk, hol van az egyetem, a könyvtár, az élelmiszerbolt már otthonosan mozogtunk Szegeden. A második hét alkalmával a szakkoordinátorunkkal való beszélgetés során sok segítséget kaptunk az egyetemmel kapcsolatosan.

Az Erasmus+ számomra szabadságot, függetlenséget, széles látókört adott. Az első hónapokban megtekintettük Szeged látványosságait, Szegedi Vadasparkot, az élményfürdőt. Az itt eltöltött napok alatt voltunk moziban, koncerteken, bor- és csoki fesztiválon, Szegedi Majálison és alkalmunk volt külföldi látványosságokat is megtekintenünk.

Az utolsó hetek során meglátogattuk az Ópusztaszeren Nemzeti Történelmi Emlékparkot, ahol picit visszapillanthattunk a régmúltba.

Szerencsénk volt ellátogatni Pécsre és Gyulára, ahol egy élmény dús napot tölthettünk el és kipihenhettük a vizsgák utáni fáradalmainkat.

Összességében elmondhatom, hogy az Erasmus+ mobilitási program úgy a karrierépítésben, mint a pályatervezésben jelentős szerepet játszott, ugyanakkor egy hatalmas lehetőségként éltem meg az itt töltött napokat. Az itt töltött időt próbáltam hasznosan felhasználni, minél színesebbé tenni, ami visszatekintve sikerült is.  Ahogyan fentiekben már említettem, ez a program kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, új barátok szerzésére, tapasztalat szerzésre. Ahogyan kiérkeztem Szegedre úgy éreztem rengeteg lehetőség tárult elém, próbáltam a lehető legjobb tudásom szerint megragadni ezeket az alkalmakat és igazán élvezni az ittlétet. Kezdetben szokatlan volt, hogy a családomtól távol voltam, hiszen még sosem éltem tőlük távol ilyen hosszú időt, viszont úgy gondolom jól leküzdöttem a kihívásokat, úgy érzem önállósodtam és a személyiségem is jelentősen megváltozott. Rengeteget tanultam, amit úgy gondolom az elkövetkezendő évek során felhasználhatok, megtanultam nehéz helyzetekben higgadt maradni és megfontolt döntéseket hozni, megtanultam megtenni az első lépést az ismerkedések alkalmával és végül megtanultam értékelni minden egyes pillanatot a Napfény városában.

Élménydús hónapokat tudhatok a hátam mögött, amiért mérhetetlenül hálás vagyok. Nem mindennapi lehetőség volt számomra, hogy új környezetben találhattam fel magamat, Visszatekintve az elmúlt négy hónapra, számomra életem egyik legmeghatározóbb és legszebb időszaka volt, minden egyes pillanat örök emlékként él tovább bennem.

Végül, de nem utolsó sorban mérhetetlen hálámat szeretném kifejezni Katona Péter koordinátorunknak, aki az utolsó percig kitartóan segített nekünk, ellátott jó tanácsokkal, továbbá Bors Hortenziának, aki mindig készségesen segített az iratokkal kapcsolatos kérdésekben.

 

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30