Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Szilágyi Attila, Marketing szak, II. év

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapest, Magyarország

Nagy döntést hozni nem egyszerű, de akárhogy is döntünk nincs rossz vagy jó döntéshozatal. Abban a pillanatban, amikor elhatároztál valamit a jót kell megkeresni a járt úton.  Másodéves marketing szakos hallgatóként írom le a tapasztalataimat és tanácsaimat a kiutazó vagy kiutazni tervező tanulóknak.

Az egyetemen hárman döntöttük el, hogy nekivágunk egy ismeretlennek, én és Tihamér egy egyetemre jutottunk be Lóri pedig egy másikra. Nem mondhatnám, hogy teljesen zökkenőmentesem indult a mi tanulmányi programunk, az első hasra esés a tantárgyak felvételénél kezdődött, amikor nem tudtuk fölvenni azokat a tantárgyakat, amiket igényeltünk. Egy kevés időt eltöltöttünk azzal, hogy kiválasszuk a megfelelő tantárgyakat, majd egyeztetni a szakkoordinátorral, mit fogad el és mit nem, ezután kitölteni a formanyomtatvány. Úgy látszik ez egy teljesen fölösleges teendő volt, mivel mire kiértünk a felvenni kívánt tantárgyakból nem tudtunk fölvenni csak néhányat. Hozzá kell azt is tenni, hogy lényeges szaktantárgyakat nem tudtunk fölvenni. Ezt az egyetem viszonylag jól oldotta meg, nem elhanyagolandó azt sem megemlíteni, hogy szerencséjükre/szerencsénkre magyarul beszéltünk, ha más országban történik ez valószínűleg olyan tantárgyakat kellett volna fölvennünk, ami nem is érdekel minket, mert mondjuk egy spanyol egyetem hiába ad spanyol anyanyelven tartandó tantárgyakat. Íme, hát az első tanácsom a kiutazó diákoknak: vegyétek föl minél hamarabb a tantárgyakat, ne nézzétek azt, hogy ti be vagytok biztosítva és a ti helyetek le van foglalva, mert ugyan nekünk szerencsénk volt az azonos anyanyelvvel de lehet ha nem Magyarországra mentek rá mehet az egész program hangulata.

Az egyetem egész jól fel van szerelve, van konditerme, 2 könyvtára, a laboratóriumi gépeket nem igazán tudom dicsérni, elég lassúak voltak. Nem kell sokat sétálni az uszodáig valamint a büfé is jól felszerelt, nincs hiány semmiben.

A szállást hetekig nézegettük, bejelentkeztünk facebook csoportokba és felhívtunk rengeteg embert. Nagyon nehéz úgy lakást találni, hogy csak egy félévre tart igényt valaki a bérleményre. Viszont ezzel kapcsolatban a következő a tanácsom: kiutazó diák minden egyetemen akad, valahogy vegyétek fel velük a kapcsolatot és vegyétek át a helyüket, így neki is megmarad a bérlemény, amikor visszaérkezik, a másik tanácsom a facebook csoport, rengeteg lakáshirdetést raknak oda ki és azonnal lehet reagálni rájuk. Mi a facebook csoportban találtuk, de Ő is egy elutazó diák volt és átvettük a lakását. Panaszunk nem volt a bérelt lakásra, teljesen fel volt szerelve, újépítésű volt és a belvárostól sem volt annyira nagyon messze. Aki idegen országba utazik, ahol nem beszélnek magyarul, annak azt javaslom alaposan nézze meg a környéket.

Az első találkozás a tanárokkal, érdekes volt, volt aki barátságosabb volt, volt aki nem annyira, volt aki második órára egy kutatási tervet kért (nem volt egy leányálom azt elkészíteni úgy, hogy előtte nem tanultunk kiegészítő tantárgyat- hozzá kell tenni ebből a tantárgyból tanultunk a legtöbbet ami javunkra válik majd- szóval végső soron egy köszönet jár a tanárnőnek). Azt mondanám, hogy minőségbeli különbség nem igazán volt az oktatásban, a színvonal néhány tantárgynál jobb volt, mint itthon, máshol gyengébb, volt ahol ugyanolyan. Nekem az a véleményem, hogy ezt a tanár viszi magával, szerintem otthon is vannak olyan jó tanáraink, mint Magyarország legjobb egyetemein (igaz csak eggyel hasonlítottam össze). Ezt a kiutazó diákoknak címezném, mert vannak olyan vélemények, hogy nem olyan az oktatás ott, mint itthon. Másrészt nem a tanárokon múlik az, hogy te mennyit tanulsz, arra ott van a könyvtár és az íróasztal.

A vizsgaidőszak az általában próbára tesz mindenkit, a sok éjjelezés, a hiszti rohamok, a kávék meg az energiaitalok időszaka. Azt kell, hogy mondjam, nehéz volt dupla annyi tantárgyból vizsgázni, mint általában. Ezt mindenképp vegyétek figyelembe, mielőtt kiutaztok. Ha veletek is történik egy olyan, mint velünk, hogy nem tudjátok azokat fölvenni, amiket belekalkuláltatok a kiutazott félévi időszakba, mint elismert tantárgy akkor bizony sokból kell majd vizsgázni. Én személy szerint Magyarországon 9 tantárgyból vizsgáztam, itthon pedig 8 tantárgyból úgy, hogy félévig nem voltam itthon. Összesen tehát 17 vizsgám volt egy félévre. Kiutazás előtt ajánlatos figyelembe venni ezt az apróságot. Tanács: mindenképp vegyétek fel a kapcsolatot az itthoni tanárokkal, akik az el nem ismert tantárgyakból vizsgáztatnak.

A szervezőcsoport nagyon odaadó volt, esemény hiánnyal kapcsolatban nem volt panaszunk, esemény eseményt követett, és ezek csak azok az események voltak, amiket a fogadó diákok szerveztek, mindezek mellett ott vannak a budapesti programok, amelyek egy kimeríthetetlen listán vannak. A kiutazott társaság nem volt nagyon aktív, volt egy 15 személyből álló csapat, aki nyitott volt a többiek inkább megfigyelők voltak, elvoltak a saját világukban. Olyan is volt, hogy előző este egy helyen voltunk másnap nem köszönt a folyósón. Ehhez hozzá kellett szoknunk, hogy egyik nap beszélgetsz vele, másik nap nem köszön. Minden ember más, amit tanácsolok: ne üljetek a lakásban, ha már elutaztatok, legyen színes és változatos az életetek, ha már egy másik országban vagytok (persze ne csak ott).

Senki se feledje el, hogy az utazás az egyetlen dolog, amiért fizetsz és gazdagabb leszel.

Köszönöm a figyelmet, akinek kérdése van, személyesen megválaszolom.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30