Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018 II. félév /

Szőcs Árpád, Világ- és összehasonlító irodalom-angol nyelv és irodalom II. év

Vigoi Egyetem, Vigo

Spanyolország

A lehetséges Erasmusos úti célok közül a spanyolországi Vigo városa tűnt a legexotikusabb választásnak. Habár csalódnom kellett a híresen kedélyes ibériai klímában (inkább londoni időjárást fogtunk ki) szívélyesen fogadtak a helyi lakosok.

A hosszú repülőút után a mentorunk segítségével könnyedén kaptunk albérletet, a város központjához közel. A lakásunk körülbelül egy órányi buszútra volt az egyetemtől, viszont könnyedén el lehet oda jutni az egyetem és a város közt ingázó 4 buszjáratnak köszönhetően. Ezt az utat eleinte nehezen szoktam meg, de végül sikerült belerázódnom.

Az egyetemi órák jó hangulatban teltek, a tanárok felkészültek voltak, illetve kitűnő angol nyelvtudással rendelkeztek. A kedvencem a Literary Genres tantárgy volt, ahol ismert filmeket elemeztünk és összevettettük azokat irodalmi megfelelőikkel. Érdekességnek számított (legalábbis számomra), hogy az angol órát (English language skills) egy ír vendégtanárnő tartotta, így lehetőségünk nyílt arra, hogy egy olyan személytől tanuljuk a nyelvet, akinek az angol volt az anyanyelve.

Ugyanakkor a spanyol nyelv   elsajátítására is lehetőséget biztosított az egyetem a külföldi diákok számára, igaz ez pénzbe került és a nyelvleckék időpontja egybe eshet az egyetemi órákéval.

Az egyetemi komplexus korszerű, többek között kantinnal, kávézóval és sport pályákkal is fel volt szerelve.

Vigo városa kulturális szempontból sokszínű: egyszerre tartalmazza a spanyol és a galíciai tartományra jellemző vonásokat. Ötvöződik a modern és az antik építészet: egy tucat régi vár-épület található a város területén, ezek közül a leghíresebb az O Castro nevű kőerődítmény, melyet egy domb oldalába építettek be, a nagyobb védelmi stabilitás érdekében.

Egy szintén gyönyörű, látogatásra érdemes helyszín az óriási Castellano park, amely számtalan növény- és madárfaj otthona. A park legmagasabb pontján egy kisebb kastély található a saját kertvilágával, ahol hosszú órákat el lehet tölteni sétálással, piknikezéssel.

A városnak több központja is van, ezek az úgynevezett prazak, ahol este is, csakúgy, mint nappal, zajlik az élet. A számtalan ruha és ékszerüzlet valamint a spanyol cuisine-t képviselő éttermek, bárok sok lehetőséget kínálnak a vásárlásra és szórakozásra.

A közel heti rendszerességgel tartott fesztiválok bepillantást nyújtanak a spanyol emberek kultúrájába. Szerencsénk volt, mert több városi rendezvényen is részt vehettünk, köztük egy igazi spanyol farsangon is, ahol a tréfás jelmezbe bújt tömeg tagjai felgyújtottak egy hatalmas papírmaséból készült szobrot, szimbolikusan elűzve a gonosz szellemeket.

Valamint jelen voltunk a Reconquistá-t (az egyik legjelentősebb spanyol nemzeti ünnepet) felelevenítő rendezvénysorozaton, amely keretein belül a résztvevők középkori, illetve reneszánsz öltözékbe vonultak ki az utcákra.

A tanulás mellett a kirándulás volt a legfőbb elfoglaltságunk, könnyedén el lehet jutni az ország nagyobb városaiba illetve Portugáliába. Személy szerint a Barcelonai utunk jelentette a spanyolországi ottlétünk csúcspontját.

Összesen három napot töltöttünk a Földközi-tenger neves városában, ami közel sem volt elég a teljes festői környezet felfedezéséhez, de úgy gondolom, hogy a maximumot hoztuk ki belőle.

A Vigo közelébe levő szigetcsoport szintén csodálatos úti cél az érintetlen természetet kedvelőknek, a szigetek rezervátumként működnek, ezért kivételesen nagy figyelmet szentelnek a környezet védelmére és tisztántartására, ami könnyedén észrevehető a tengerpart homokos részének kiváló minőségéből.

A félévre visszanézve elmondhatom, hogy az Erasmusos ottlétemet pozitív tapasztalatként ítélem meg, elsősorban abban segített, hogy megtanuljak önálló módon, egy bizonyos pénzmennyiséget beosztva élni.

Végezetül szeretnék néhány tippet, tanácsot megosztani azokkal, akik úgy döntenek, hogy egy (vagy több) félévet a vigoi campuson töltenének a tanulmányi ösztöndíj keretében. Még kiutazás előtt érdemes felvenni a kapcsolatot az ESN (Erasmus Student Network) képviselőivel. Ők kijelölnek minden kiutazó diáknak egy helyi mentort, aki beszéli az ország nyelvét és sok mindenben segítséget nyújthat; mivel az egyetem távol helyezkedik a várostól ajánlott egy Vigopassos buszkártya igénylése; valamint mindenki jelentkezhet a félév során, az egyetem által szervezett, két ingyenes kirándulásra (az ESN is szervez több spanyol, illetve portugál városba utat, de ez pénzbe kerül).

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31