Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Bodó Boglárka, Szociológia szak II. év

Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest

Magyarország

Bodó Boglárka vagyok, II. éves szociológushallgató a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán. 

Bizonyára azért olvasod az Erasmus-i beszámolókat, mert szeretnél részese lenni annnak a rengeteg dolognak, amit ez a mobilítás nyújtani tud számodra. Első sorban jó, ha tudod, hogy mint minden másban itt is akadnak nehézségek, mint megfelelő tárgyakat találni az itthoni tárgyakhoz és jelentkezni rájuk vagy éppen szállást találni az adott félévre/évre, ezért mindenképpen fontos időt szánni rájuk. Na meg persze több tantárgyat fellvenni, hiszen megeshet olyan is, hogy letesznek róla a neptun zárás után.

Én egy évet voltam Budapesten a barátnőmmel, az ELTE-n. Színvonalas egyetem, barátságos tanárokkal és kedves egyetemistákkal. Persze voltak tanárok akiket nem igazán tudtam megkedvelni sehogyan sem. Mivel magyarul tanultam, nem ismerkedtem meg máshonnan érkező diákokkal.  Az első félévhez hasonlóan voltak nehézségek annak ellenére is, hogy nem volt idegen a hely, de szerencsére megoldódott minden. Az utóbbi félévben több gyakorlati órám volt ezért a végére kevesebb vizsgám maradt, ami megkönnyítette az életemet. A gyakorlati órákon kötelező volt a részvétel, voltak kis csoportos feladatok és egyéni feladatok egyaránt.

Egyik kedvenc tantárgyam keretén belül, ami „ Projekt előkészítése és pályázatírás az uniós és hazai pályázati rendszerekben” volt, a gyakorlat nagy része az oktató vállalatánál zajlott le, ahol pályázatok megírásával, hírdetésével foglalkoztak. Feladataim közé tartozott elsőkörben egy pályázati felhívás megértése és bemutatása, majd egy kérésre megfelelő pályázatot találni és azt is ismertetni csoportársaim előtt.

Ezután következet a cégen belüli tevékenység, ahol szerencsém volt megismerkedni a rendszerükkel, valamint ezt követően két felhívást kellett ismertetnem a visegrádi polgármesternek. Ezekért a tevékenységekért kaptam meg a jegyemet. Úgy érzem, hogy ezek a tevékenységek nagy mértékben elősegítettek a szakmai fejlődésemben és sikerült főként fejlesztenem kommunikációs kézségemet is. 

Mivel már egy fél éve kint voltam Budapesten, az egyetemen belül használt rendszereket, tantermeket, a közlekedést és a várost már nagymértékben ismretem, viszont akárhányszor jártam egy ismert helyen, mindig nagyszerűen, boldogan éreztem magam. Budapest a lehetőségek tárháza, ezért ebben a félévben is sikerült új dolgokkal megismerkednem, kirándulásokon részt vennem, különböző városokban, mint például Esztergom, Gödöllő, Visegrád, fesztiválokra eljárnom, egy szóval szabad voltam. Mindezek mellett elmerültem a munka világában is, adminisztrációs munkát végeztem.

Barátnőmmel igyekeztünk minden szabad pillanatot kihasználni, hiszen tudtuk, hogy ez a félév is nagyon hamar a végéhez ér. Székelyekhez híven részt vettünk a Székely Fesztiválon, ami ötödik alkalommal került megrendezésre. Az otthoni tánccsoportok tartottak előadásokat, ami büszkeséggel töltött el, valamint elő kerültek a hazai ízek is. Megkostolhattuk a Csíki Sör új ízeit, na meg persze a kürtöskalácsot. Mellénk szegődött egy bácsika is, aki minden áron táncolni szeretett volna velünk.

Köszönetet szeretnék mondani a küldő intézmény Erasmus koordinátorának, Bors Hortenziának, aki türelmével és kellő tudásával segítette utamat, a fogadó intézmény Erasmus koordinátorának, Csukovits Balázsnak, akihez bármelyik pillanatba fordulhattam segítségért, Telegdy Balázsnak, a szakkoordinátoromnak, aki minden kérdésemre választ adott és aki fáradhatatlanul egyeztette össze a tárgyaimat. Barátnőmnek, Edinának és minden kedves személynek, aki mellettem maradt, valamilyen formába bíztatott, hogy egy évet Budapesten tanulhassak, élhessek.

Minden kedves olvasót bíztatni szeretnék arra, hogy merjen elindulni az ismeretlen úton, lépjen ki a megszokottság mókuskerekéből, és nyítson egy új világ fele, hiszen megéri. Valamint olyan tapasztalatokra tehet szert, amire a jövőben szüksége lesz, például megéled a szabadságot, a függetlenséget, problémákat oldasz meg, melyek által fejlődsz, és nem mellesleg kiderül, hogy ki marad melletted ilyen hosszú út útán is. Én mindenkit bíztatni tudok arra, hogy vegyen részt ezen az úton.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031