Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Bulai-Kozma Laura, Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés I. év

Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest

Magyarország 

Hihetetlen gyorsasággal repült el ez a félév, amit Budapesten töltöttem a Károli Gáspár Református egyetemen. Ez volt a második Erasmusom, alapképzésen Dunaújvárosban voltam Szabó Erikával. Kalandvágyam nem hagyott el, két év távlatából sem, ezért egy nagyobb várost választottam Budapestet, ahol szintén Erikával és Stan Krisztina Tímeával töltöttünk el félévet.

Már többször voltam Budapesten azonban az első hónap tele volt kihívásokkal. A legnehezebb számomra a közlekedés volt. Amúgy is nehezen ment mindig a tájékozódás nekem, így Pest egy igazi labirintus volt. A GPS a legjobb barátom lett, Erika és Kitti mellett, akik szintén segítettek eljutni a bentlakásunktól bárhová is.  Emiatt sokszor elkéstünk óráról, előadásokról, és még koncertekről is. A legfelejthetetlenebb ilyen élményem az, amikor egy előadássorozatra szerettünk volna eljutni, amit az egyetemünk pszichológia kara szervezett. Röpke három óra alatt oda találtunk és még egy előadást pont elértünk volna, viszont a szervezők közölték velünk, hogy sajnos az előadónak elment a hangja és elmarad. Ennek ellenére pozitívan gondolok vissza rá, mivel egy igazán vicces történet született belőle.

Az egyetemtől egy órára laktunk az ELTE bentlakásában, amely igaz messze volt a Károlitól viszont egy éve újították fel, volt saját udvara és a közelében egy bevásárló központ, ahol mindent megtaláltunk, amire szükségünk volt. Az egyetemig busszal és villamossal jutottunk el, ami általában egy 50 percet vett el az életünkből. Viszont ez idő alatt tudtunk készülni órára vagy épp megbeszélni, hogy ki főz és mit vacsorára.

Az egyetem a Kálvin téren volt, teljesen központi részen, ahonnan mindent meglehetett egyszerűen közelíteni. Kevesen voltunk a szakon nem volt tömegoktatás, a tanárok ránk is tudtak figyelni és a segítségünkre voltak, bármilyen kérdésünk volt. Szerencsénk volt, mivel elég sok tárgyat eltudtunk ismertetni. A vizsgáink többnyire Zh-ból és beadandó dolgozatokból álltak, azonban egy gyakorlati feladatunk is volt, ahol elkellett készítsünk egy 5 percesvlogot, ami számomra egy élmény volt. A vlog készítésen kívül volt, forgatókönyvírás illetve kamerakezelés és videó vágás óránk is, amelyek teljesen gyakorlati órák voltak. Nagyon örültem neki, mivel itthon nem volt lehetőségünk ilyen tárgyakat felvenni. A többi tanóra hasonló volt, mint a Sapientián, főként előadásokat tartottak a tanárok viszont igyekeztek aktivitást is belecsempészni. Például az egyik órán, ellátogattunk az NMHH-hoz (Nemzeti Média –és Hírközlési Hatóság), melynek egyik székhelye közvetlen a Károli mellett volt. Egy ott dolgozó személy mesélt nekünk a médiajogokról, hogyan ellenőrzik és nap mint nap milyen jogsértések történnek egyes helyeken.

Igyekeztünk minden időnket kihasználni, hogy eljussunk minél több helyre, minél többet lássunk Budapestből, minél több élménnyel gazdagodjunk. Első ilyen kalandozásunk, mikor Erikával elmentünk Esztergomba, vagy mikor felültünk az első vonatra és elzötyögtünk Szegedre, egy hétvégére. Ahogy említettem, alapképzésen Dunaújvárosban töltöttük az Erasmust, így már az első héten meglátogattuk az ottani ismerősöket.

A kulturális programokat tekintve, igyekeztünk múzeumokat is meglátogatni, eljutottunk a Sziklakorházba, a Terror házába, Nemzeti Múzeumban, és a Memento Parkba. De amúgy is Budapest egy hatalmas múzeum, az utcán sétálva is, gyönyörködtem a hatalmas épületekben, és a random szobrokba a város egész területén. Lehetőségünk volt, az MTVA-hoz is eljutni és egy élő rádióadást meghallgatni, belelátni, hogyan is készül.

Több rendezvényre is eljutottunk, főként a koncerteket vadásztuk. Többször voltunk Akváriumban, Belvárosi Fesztiválon, Szegeden, Ellátóházban koncerteken. Részt vettünk bulikon is, voltunk A38-on, Instantban, és még több helyen ahol általában Erasmusosok fordultak meg.

A szórakozási lehetőségek egymást érik a városban, nem csak este, hanem napközben is. Különböző eseményekre is ellátogattunk, amelyek teljesen ingyenesek voltak, mint a Honvédelmi napok vagy épp a Székely Fesztivál.

Barátságokat főként a kollégiumban kötöttünk, sokan voltak Kolozsvárról egyetemisták szintén Erasmusal. A bentlakás kertje volt, az a tér, amely összehozta az embereket, ott esténként órákig tartó beszélgetések folytak le. Még az első hónapban találkoztunk pár Sapientiással, akik szintén Csíkszeredából érkeztek Budapestre.

Az egész félévem élményeit nem tudnám beleírni ebbe a beszámolóba, de arra bíztatlak, hogy próbáljatok Ti is szerencsét, mert felejthetetlen dolgokkal fogtok gazdagodni. Köszönöm a Sapientiának, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget, Tenzinek és Saroltának (budapesti Erasmusok koordinátor) a sok papírmunkával járó segítséget és mindenkinek, aki támogatott a kint létem alatt.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031