Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Czikó Tímea, Kommunikáció és közkapcsolatok mesteri I. év

Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapest

Magyarország

Ki emlékszik a Zootropolis - Állati nagy balhé kis nyuszijára, Judy Hopps-ra, valamint arra a momentumra, amikor kényelmes kis otthonát elhagyja, és egyedül vág neki a nagyváros dzsungelében egy új életnek? Judy egyszerre rémült, izgatott, de legfőképpen kíváncsisággal teli szívvel vonatozott az ismeretlen felé. Valahogy magamat is így képzeltem, amikor egy februári ködös estén felültem a vidáman zakatoló vonatra, amely röpke tizenvalahány óra elteltével befutott a már napfényben úszó Keleti Pályaudvarra, ahol szeretett lakótársaim vártak rám.

A szállás elfoglalásakor kezdtem átértékelni az otthon melegének fogalmát, azonban minél hidegebb és huzatosabb volt körülöttem, annál nagyobb melegséget éreztem a szívemben a hely iránt. Az 11thHourCinemaHostel-ben laktunk, amelyet főként sokszínűsége miatt kedveltem a legjobban. Visszahúzódó személynek tartom magam, azonban komfortzónámon kénytelen voltam túllépni és barátkozni a konyhában megforduló változatos egyénekkel. Saját szempontomból a barátkozás jól ment, azonban lehet erről más véleménye van a kínai fiúnak, aki addig nem merte megközelíteni a konyhát, amíg én nem távoztam onnan (talán még a barátságos mosolyomon dolgoznom kell).

A Metropolitan Egyetemen tanultam, amely a legjobb választásnak bizonyult. Az első napokban ijedten kapkodtam a fejem, hogyan fogok eligazodni angol nyelven, azon aggodalmaskodtam, hogy nem fogok boldogulni, nem értem majd a rám váró feladatokat. Minden apró kis félelem megcáfolódott, a tanárok, a koordinátorok végtelen türelemmel és odaadással segítettek az eltévelyedett diákokon. Többnyire minden órán más csoporttal volt szerencsém az adott témát elsajátítani. Az órák interaktív módon zajlottak, kis csoportokban boncolgattuk a témákat, mint például hogyan kell megfelelően étkezni egy business eseményen, ami nem is olyan egyszerű feladat, amint az kiderült International Protocoll and Etiquette órán. Számomra a legérdekesebb tárgynak a Global Cultural Anthropology bizonyult, amely keretein belül hétről hétre az agytekervényeinket megtornáztató feladatokat kaptunk. Ilyen elgondolkodtató feladvány volt például, hogy alkossuk újra a tíz parancsolatot, ami a 21. századi embernek segítene helyesebben élni. Az utolsó órákon mindenki saját nemzete nagyköveteként kellett beszédet tartson, a témák közé tartozott az éghajlat változás, vagy az erőszakos cselekedetek megszüntetése a nemzetközi kapcsolatokban. 

Közép-Európai filmeken keresztül tárgyaltuk meg az elmúlt fél évszázad történelmi eseményeit és társadalmunk problémáit. A legelső Effect Mechanism of Interpersonal Communication óránkat a lendületes tanárnőnk azzal kezdte, hogy megéri az előadásokat látogatni, hiszen olyan tudást kaphatunk, amely az egész életünket megváltoztathatja. Teljes mértékben igaza volt, hiszen olyan emberi kapcsolatokat sikerült kialakítani, amelyek egy életre szólnak és már teljesen átalakult a világszemléletünk. Foreign Language Communication Techniques szemináriumon olyan előadásokat hallgathattunk neves nyelvészektől, mint például hogyan változtatja meg agyunk felépítését és testi egészségünket a mód, ahogyan egy adott nyelvet használunk. Ugyanakkor megtanultunk ,,jó” önéletrajzot írni és azt, hogy milyen módon adhatjuk el magunkat. Az óráim többsége elméleti jellegű volt, mégis rengeteg gyakorlati tudásra tettem szert.
A csoporttársak szintén nyitott, segítőkész, barátságos hallgatók voltak, akikkel könnyűszerrel ellehetett csevegni úgy az órai témákról, mint a hétköznapok nehézségeiről, vagy vicces eseményekről. 

A mobilitás során rengeteg új szakmai tapasztalattal gazdagodtam, új embereket ismertem meg, vagy az addigi ismerőseim egy másik arcát láthattam, vagy éppen saját reakciómat mérhettem fel egy ismeretlen szituációban. A legfőbb dolog, amit az elmúlt öt hónapnak köszönhetek az a változás, amely talán itthon soha nem következett volna be.

Judy nyuszi kalandjai több síkon egybefutnak saját tapasztalataimmal, mint például a magamra utaltság érzése, kezdeti nehézségek, majd izgalmas kihívások, új barátságok. De a legelső közös pont az a döntéshozatal. Minden nagy utazás egy döntéssel kezdődik és az elköteleződéssel folytatódik, attól a ponttól már nincs az a nagy kétely, ami vissza tartson. Azt, hogy az új, a változás mennyi akadályt hoz magával, hogy egyáltalán a cél elérhető-e nem tudtam, csak azt, hogy el kell indulni feléje és akkor az is mozgásba lendül felénk. Az új úton útitársat is kapunk, hogy színesebb és teljesebb legyen a felfedezés, ugyanakkor már egy életre velünk maradnak.

Köszönetet mondok mindazoknak, akik segítettek az utamon elindulni, akik közben támogattak, és aki a végén mosolyogva mondta azt, hogy mindvégig hittem benned.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930