Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Deák Adél, Humánerőforrás szak II. év

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Magyarország 

A nevem Deák Adél II. éves humánerőforrás szakos hallgató. A 2018/19-es tanévem volt szerencsém Budapesten tölteni Erasmus+ tanulmányi ösztöndíjjal. Úgy gondolom, hogy egy kifejezetten hasznos döntés volt, amikor bevállaltam ezt a tanulmányi mobilitást. Sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam úgy szakmai, mint személyes szinten.

Az Erasmus programról már az egyetem elkezdése előtt is hallottam számomra szinte természetes dolog volt, hogy nem hagyok futni egy ilyen jó lehetőséget. Amint megfelelőnek láttam az időt és a kellő információk birtokába jutottam azonnal jelentkeztem. Számomra fontos volt, hogy egy multikulturális színes és érdekes várost válasszak és nem csalódtam.

Magával ragadott a főváros különleges építészeti öröksége, nyüzsgése frissességet hozott az életembe. Rengeteget kirándultam és próbáltam felfedezni a város minden pontját. Mindig is tetszett nekem Budapest, elragadott a maga szépségével és csodáival így boldog voltam, hogy felfedezhettem. Sétálhattam a Duna parton, a Margit szigeten, Hősök terén, Gellért hegyen, a Halászbástyánál és még sok csodálatos helyen. Sokszor láttam a Parlamentet és a Budai várat, ahogy este meg volt világítva, de azt elmondhatom, hogy akárhányszor járhattam ott, soha nem tudtam betelni a látvánnyal.

Ezen mobilitásom az Eötvös Loránd Tudományegyetemen töltöttem. Az egyetemet a legjobb magyarországi felsőoktatási intézménynek mondják, az oktatásban támasztott elvárások és az előadások színvonala is ennek megfelelő volt: kiváló lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre és az idegen nyelv fejlesztésére.  Kifejezettem örvendtem annak, hogy magam válogathattam össze a tantárgyaim a Neptunba, mivel így sikerült olyan kurzusokra, gyakorlatokra bejárnom, amiket relevánsnak és hasznosnak éreztem a tanult és a jövendőbeli szakmám szempontjából.

Az első félévem 3 hét késéssel kezdtem, mivel külföldön tartózkodtam és nem volt lehetőségem korábban hazaérkezni, így a tanévet sem tudtam időben elkezdeni. Az ELTE-s koordinátoraimat természetesen értesítettem erről és ők meglehetősen elfogadók, megértők és megengedők voltak.

Ehhez viszonyítva az első hetek papírmunkával teltek el, tárgyfelvétel, tárgyleadás. A tanszéken nagyon segítőkészek voltak, segítettek, eligazítottak. Az órákon megismertem a tanáraimat, csoporttársaimat. Furcsa volt, hogy olyan sokan vagyunk az órákon, mert itthon, megszoktam, hogy kevesen vagyunk, ami nekem sokkal jobban tetszik, mivel családiasabb a hangulat, megvan egy közvetlen kapcsolat a tanárainkkal, ami személy szerint jobban motivál a tanulásra. Mindezek ellenére nagyon örültem, hogy kipróbálhattam valami újabb, nagyobb oktatási rendszert.

Én eredetileg angolul szerettem volna tanulni, hogy fejlesszem a nyelvtudásom, de sok olyan kurzus volt, ami nem indult angolul, ezért a fele tárgyam oktatása magyar nyelven volt. A magyar csoporttársakat szinte egyáltalán nem ismertem meg, de a külföldiek nagyon közvetlenek meg kedvesek voltak, ha segítségre volt szükségem. A vizsgák nehézsége hasonlított az otthoniakhoz, ezért nehézségek itt sem akadtak. Mindkét félévben sikerült teljesítenem gördülékenyen a tárgyaim.

Az ittlétem másik fénypontja az az volt, hogy felvételt nyertem részmunkaidőben HR gyakornokként egy szervezetnél: a Budapesti Erőmű Zrt.-nél.

Feladataim során aktívan részt vettem a munkaerő toborzásban, jelöltek előszűrésében adatbázisokból, felvételi interjúk és tesztelések szervezése és lebonyolításában, részt vettem általános és munkaügyi adminisztrációban, munkavállalókkal való kapcsolattartásban, valamint személyes és telefonos interjúk lebonyolításában.

Számomra nagyon értékes tapasztalat volt a szakmában dolgozni. Úgy érzem, hogy igazán most volt lehetőségem az elméletben elsajátított tudásom a gyakorlatba ültetni, kipróbálni. Roppant hálás vagyok, hogy mindezt egy családias és törődő szervezetben élhettem meg.

Sokan kérdezték, hogy maradnék-e kinn. Azok, akik Erasmus+ mobilitási programban vettek részt, vagy csak töltöttek kinn pár hónapnál több időt, tudják, mennyire nehéz erre válaszolni, mennyire egy összetett kérdés. Hiszen nagyon sok lehetőség van Budapesten fejlődni, tanulni, bármilyen sportot vagy hobbit űzhetsz, rengeteg kulturális program van, fesztiválok, bulik, mozi, és még rengeteg sok minden. Mindig azt mondtam, hogyha egy pár embert vihetnék magammal, itthonról akkor igen, talán maradnék. Nem a városban, hanem csak a közelben. Lehetőségem volt hétvégenként elmenni ismerősökhöz, Siófokra, ahol kicsit mindig otthon érezhettem magam, otthoni ízeket ehettem, úgy beszélhettem velük mint, ahogyan itthon és így talán kevésbé éreztem egyedül magam.

Összességében elmondhatom, hogy az ELTE-n, illetve Magyarországon töltött egy évem meglehetősen tartalmas volt. Hálás vagyok ezért az évért, jól éreztem magam.

 

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031