Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Farkas Krisztina, Könyvelés és gazdálkodási infórmatika II. év

Szent István Egyetem, Gödöllő

Magyarország

Sziasztok, Farkas Krisztina vagyok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem, Csíkszeredai karjának másodéves Könyvelés és gazdálkodási informatikai szakos hallgatója. Az elmúlt tanévben Magyarországon a Szent István Egyetem Gödöllői karján folytattam tanulmányaimat az ERASMUS+ mobilitási program keretén belül.

Az első félévem beszámolója keretén belül bemutattam az érkezésem és az ott létem alatt felmerülő élményeimet, problémáimat. Mind a két félévem nagyon élmény dús volt. Viszont őszintén megmondva az első félévben sokkal kevesebb hangsúlyt fektettem a tanulmányaimra mivel egyetlen egy olyan tantárgyam volt a hét tantárgyamból, amit otthon elfogadtak. Így az első félévben sokkal több szabad időm volt főleg vizsgaidőszakban.
De most visszatérve a második félévre, úgy érzem magam, mint egy tündérmesében a főszereplő. Eleinte megint voltak nehézségek, viszont most már magabiztosabban vágtam neki a problémák megoldásának. Ezt annak köszönhetem, hogy első félévben már sikerült kialakítanom a saját kis világom magamnak Gödöllőn, voltak barátaim, ismertem a helyet, a tanárokat, már nem volt minden annyira idegen.

Az első hetekben lakást kerestünk mivel szerettem volna elköltözni az albérletből, mert az egész lakás kész csatatérré vált köztünk és az egyik lakótársunk között. Elviselhetetlen volt ez a feszültség, így arra döntöttem, hogy elköltözöm, legnagyobb szerencsémre kaptam kollégiumi szobát. Ami úgy nézett ki, hogy egy apartmanban nyolc személy lakik, mindenkinek külön szobája van és egy közös nagy konyha és két fürdőszoba. Az átköltözést követően már egy sokkal nyugodtam környezetben tudtam folytatni a mindennapjaimat. Itt már sokkal jobban tudtam koncentrálni a tanulmányaimra is és saját magamra is.

Ebben a félévben kilenc tantárgyat vettem fel, amelyből nyolc tantárgyam sikerült. Nagyon sok új tanárt ismertem meg, akik teljes mértékben megpróbáltak átadni a tudásuk nagy részét. Nagyon sokan segítőkészek voltak. Elég nehéz tantárgyakat tanítottak, de ennek ellenére ők és a diákok is megtették a tőlük telhetőt.

Megismerkedtem egy fiúval, akivel már több hónapja együtt vagyunk (ez maga a tündérmese). Neki köszönhetően nagyon sok újdonságban volt részem. Bepillantást nyertem egy Magyarországi község életébe és szokásaiba is. Megismerhettem mindennapjaikat, értékrendjüket, nyelvjárásukat, hazai ételeiket.

Volt szerencsém részt venni egy esküvőn, melyet a barátomnak köszönhetek. Ezen az eseményen figyeltem meg a legnagyobb különbségeket a két kultúra között. Nagyon fura volt megszokni. Az ottani esküvők sokkal „lazábbak”, mint itthon, nem annyira hagyománytartóak és nem annyira formálisak.

Az ott töltött időnk alatt, ellátogatunk Bajára is, előtte még megismerkedtem Balástyai emberekkel, akik nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Baján nem töltöttünk sok időt csak egy napot, de ez a nap is eléggé tartalmas és tanulságos volt számomra. Még volt szerencsém a Mátrába is ellátogatni ahol megnéztük a Sás tavat is felmentünk a kilátóba is. Ezek mind nagyon gyönyörűek voltak viszont tériszonyos vagyok. Mióta kint vagyok Magyarországon azóta próbálom legyőzni a fóbiaimat mert miért is ne. Jó, ha az ember minél kevesebb dologtól fél. Ezért erőt vettem magamon és felmentem vele a lelátóba igaz nem jutottam fel a legtetejéig mivel a szél miatt ingadozott az egész kilátó és beparáztam. De ezt a félelmet sikerült legyőzzem valamennyire mikor megláttam a gyönyörű kilátást fentről. Azt a napot sohasem fogom elfelejteni.

Nagyon szeretem a tavak látványát is, mert megnyugtatnak főleg, ha van kivel bennük gyönyörködni. A barátommal nagyon sok tóhoz ellátogattunk, amennyi időnk csak engedte. Általa Horton is megismertem embereket kivel remélem majd egy év múlva is ugyan úgy fogjuk tartani a kapcsolatot. És remélem a barátommal is sikerül majd megértsük egymást, sajnos ez elég nehéz mivel más kultúrában nőttünk fel és mások az elvárásaink is. De ennek ellenére szeretném, ha ezen az akadályon is túllendülnék és sikerülne megérteni őt és a nézeteit.

Az Erasmus sajnos befejeződött, de az ottani kihívásim még nem. Gödöllőn is sikerült még több embert megismerni, akiket nagyon a szívembe zártam. Tudom, ha arra járok számíthatok majd rájuk. nagyon sok közös emléket gyűjtöttem velük is, melyet sohasem fogok elfelejteni, ezek legyenek bármi is pl: a késői beszélgetések, a közös séták, az éjszakai HÉV-ezések vagy bármi.

Sajnos ez a tanév is befejeződött, de remélem a későbbi8 tervei is sikerülni fognak, legalább olyan jó benézéssel, mint az ERASMUS. Köszönöm a lehetőséget, remélem sikerült teljes mértékben kihasználjam. Bárki, akik megkérdezi tőlem, hogy ajánlom-e neki az ERASMUS+ mobilitási programot egyértelműen egy IGEN lesz a válaszom, ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Légy bátor és vágj bele, ha kell, akkor egyedül is.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031