Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Stan Krisztina Tímea, Kommunikáció és közkapcsolatok mesteri I. év

Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest

Magyarország

Az életben vannak olyan lehetőségek, amelyeket az embergondolkozás nélkül ki akar használni. Számomra ilyen volt az Erasmus is, hiszen még alapképzésem elhatároztam, hogy a mesteri alatt mindenképp élek a lehetőséggel. Már elő volt készítve az önéletrajzom és a motivációs levelem is, csak a kiírásra vártam, hogy végre leadhassam a jelentkezésemet a pályázatra.

Nem vágytam messze menni otthonról, de egy olyan országban és városban szerettem volna tölteni azt az 5 hónapot, ahol később talán hosszabb távon le tudok telepedni és munkát is tudok vállalni. A városon kívül az egyetem kiválasztása is időbe telt, hiszen fontosnak tartottam, hogy olyan tantárgyak közül tudjak válogatni, amelyek megfelelnek az otthoni tantervnek, de valami újat is nyújtanak, amire talán otthon még nincs lehetőség. A Károli Gáspár Református Egyetemen eddig még nem voltak diákok a Sapientiáról, így mi lehettünk azok, akik „felmérik a terepet”.

Az egyetem Bölcsésztudományi Kara egy kisutcában található, megannyi kávézóval és étteremmel körülvéve, így két óra között volthol elütni az időt és beszélgetni. Meglepő módon sok kislétszámú osztály működik, éppen ezért családias hangulatban folytak a tanórák, így a beilleszkedés hamar ment. A tanárok és a szaktársak is kedvesen fogadtak és esetleges kérdéseinkbe szívesen válaszoltak. Különösen jól jött, hogy más térségről származunk, hiszen így újabb nézőpontokat tudtunk ismertetni egy-egy téma kapcsán.

A tanórák hasonlóan zajlottak, mint itthon. De ami számomra érdekes volt, hogy az elméleti órák is interaktívan folytak, hiszen vagy óra elején vagy az óra végén volt a tanárnak olyan kérdése, feladata, amely egy kis agytornát igényelt. Ilyen volt például a Média ismeretek, - ahol minden órára valamilyenaktuálismédiahírről kellett véleményt formáljunk- és a Média hatásának és befogadásának vizsgálata tantárgy, ahol csoportos feladatok mérték fel az órán való figyelés szintjét.

A gyakorlati órák közül a Blog és videós újságírás, hírtudósítás és blogkészítés nevű tantárgy keltette fel leginkább az érdeklődésemet. Ezekre az órákra különösen szerettem járni a tanárok és a diáktársak miatt is. Ezek az órák mindig nagyon lazán, de mégis hatékonyan teltek. Vizsgafeladatnak egy 5-10 perces vlogot kellett készíteni, melynek témáját mi választhattuk meg. A félév első részében a kamera és a vágóprogram használatát gyakoroltuk, valamint már meglevő YouTube videókat elemeztünk. Ezek segítettek jobban átlátni a saját videó forgatásának menetét, esetleges hibák kiküszöbölését már az elméleti fázisban.

Kiutazásunkkor nem igazán gondolkoztam azon, hogy az idegen nyelvi tudásomat órai tevékenység alatt is fejleszteni fogom, de mivel a Károlin szinte ingyen lehet ilyen kurzusokon részt venni, ezért nem hagyhattam ki ezt sem. Az angol órákon nemcsak magyarországi diákok vettek részt, hanem például voltak japán hallgatók is. Mindamellett, hogy kulturális eszmecserék folytak, az angol szókincsem is tisztességesen bővült, hiszem gyakran fordult elő, hogy az Erasmusos diákok voltak a beszélgetőpartnereim.

Az első hónapot ismerkedéssel töltöttük. Nemcsak az egyetemet, a tanárokat és a szaktársakat kellett megismerni, hanem a várost is. Bár nagyvárosból származom, még engem is kihívások elő állított Budapest zsúfoltsága. Valamiért feltétlenül szerettem volna kialakítani a fejeben egy vizuális térképet, de hamar rá kellett döbbenjek, hogy ez itt szinte lehetetlen. Szerencsénkre a BKK Futár segítségével szinte mindenhova könnyedén eljutottunk, - csak párszor tévedünk el egy kicsit(az internet se tudhat mindent). Aztán szép lassan az ismeretlen utak, ismerőssé váltak és büszkeséggel töltett el az, ha egy-egy "külföldit" útba tudtunk igazítani.

Mivel két szaktársammal együtt választottuk ezt az egyetemet és a kollégiumot, ezért nagyrészt mindent együtt csináltunk. Így sokkal könnyebb volt átvészelni a honvágyat is. Ellátogattunk Szegedre, Dunaújvárosba, hogy a lányok a régi ismerősökkel találkozhassanak, hajókáztunk a Dunán, jó turista módjára körbe jártuk a Parlament épületet, a Budai várat, jártunk a Nemzeti Múzeumba, a Városi Állatkertben, stb. De voltak olyan esetek is, hogy érdeklődési körünknek megfelelően külön programokat szerveztünk.

Ahogy egyre több személyt ismertünk meg, úgy nyíltak meg előttünk a lehetőségek kapui, így betekinthettünk például az MTVA egyik munkatársának köszönhetően szakmai megfigyelőként a Hung Expoban tartott Fegyver – Halászat - Vadászat kiállításra, a Kossuth Rádió egyik hajnali adásának az elkészítésébe, valamint részt vehettemaz egyik budapesti cég 100 fős konferenciájának a lebonyolításában.

A szüleim és a család többi tagja is amikor tehette meglátogatott, így lehetőségem adózott megnézni a Szépművészeti Múzeumot és az unokatestvéreim által is kedvelt VasúttörténetiMúzeumot egyaránt.

Budapest nem szűkölködik szórakozási lehetőségekben sem, ami pedig még vagányabb, hogy van külön egy olyan diákszövetkezete, amely az Erasmussal érkező diákokat célozza meg, különböző kirándulási és szórakozási lehetőségeket kínálva nekik arra a pár hónapra, amit a fővárosban töltenek. Így történt, hogy olyan bulikba keveredtünk, ahol rajtunk kívül talán csak a ruhatárosok és az őrök voltak magyarok.

A tavaszi félév a fesztiválok, koncertek és kirándulások sokaságát tárta elénk, hiszen nem volt időnk unatkozni, így például életemben először megtapasztalhattam, hogy milyen is egy Balkán Party vagy a Belvárosi Fesztiválnak köszönhetően egy Silent party. Voltunk Lóci Játszik, ManGoRise, de május 1 alkalmával szervezett koncerteken is.

Bár az elején voltak nehézségeim, de összességében egy tartalmas és élményekben dús félévről beszélhetek, amelynek egy percét se változtatnám meg. Kicsit más ember lettem tőle, önállóbbá és találékonyabbá váltam. Köszönöm mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ebben a környezetben tölthessem el a mesteris éveim egy részét: az egyetemnek, Tenzinek, a családomnak és persze a barátaimnak, akik velem együtt osztoztak a kalandokba.

Neked pedig kedves olvasó, azt javaslom, hogy ne tétovázz sokat és ragadd meg a lehetőséget, addig, amíg lehet, hiszen az egyetemista évek nagyon hamar elrepülnek.

 

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930