Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus+ / Erasmus+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2018/2019 II. félév /

Toth Edina, Humánerőforrás szak II. év

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Magyarország

Toth Edina vagyok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai karjának másodéves Humánerőforrás szakos hallgatója. Az elmúlt évben a tanulmányaimat az Erasmus+ programnak köszönhetően Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytathattam.

Szeptemberben a barátnőmmel együtt, kihasználva a lehetőséget elmentünk tanulni egy lehetőségekkel teli városba, ahol várt ránk az ismeretlen. Minden tökéletesen alakult a félév során, szabadság, függetlenség egy ismeretlen helyen, akár a megtestesült álom, tudtuk, hogy hosszabbításra van szükség.

Mint ahogyan az első beszámolómban leírtam voltak nehézségek a félév során, de a lehető legjobb döntés volt, amit hozhattunk, épp ez a boldogság, öröm vezetett továbbra is, hogy meghosszabbítsuk a mobilitást a második félévre is, és maradjunk az ELTE-n.

A második félév is nehézségekkel indult, habár már tapasztalatból nem volt hiány, de az ember folyton tanul valami újat. Tanulmányi szempontból, már úgy választottam a tárgyaimat, hogy tudjak mindent elfogadtatni és a többi tárgyam pedig olyan legyen, ami érdekel, felvidít és felhasználható számomra a jövőben. Több karról is választhattam tárgyat, aminek nagyon örültem és ki is használtam, ebben az egyetlen nehézség az volt, hogy eléggé távolt voltak az épületek egymástól és így kellett utaznom, de megérte. Nagyon jól telt ez a félév is, sok hasznos órán vettem részt, emellett pedig volt időm gyakornokként dolgozni HR területen, ami igazolta a szakmai gyakorlatomat is, így mindent teljesíthettem a félévben. Ami a tanárokat illeti voltak nagyon jó tapasztalataim, látszott rajtuk, hogy lelkiismeretesen végzik a munkájukat, valamint tapasztalataikat is megosztották velünk.

A vizsgáim sikeresen zárultak, valamint a vizsgaidőszak egy picit könnyebb volt a téren, hogy kevés volt a szóbeli és írásbeli vizsga, mivel legtöbb tárgyból beadandó dolgozatot kellett készítenem, vagy éppen gyakorlat volt és a félév folyamán lehetett teljesíteni. Az adminisztrációs részében a kezdetektől fogva segítettek mindenben, ezért ezen a részen nem akadtak gondok és gördülékenyen ment minden.

Ami Budapestet illeti ugyanúgy megmaradt a pörgős nagyvárosi élet, a szabadság és lehetőségek tárháza. Következet a tavaszi félév, amikor kedvezőbb volt az időjárás, gyakrabban lehetett kimozdulni, nagyobb kedvvel a meleg miatt, koncertekre, kinti rendezvényekre, stb. ellátogatni. Emellett más városokat felfedezni is nagy élmény volt, mint pl. Gödöllő, Visegrád, Esztergom.

Esztergom vált számomra a legkedvesebb helyé, így oda több alkalommal is voltunk, és átmentünk Párkányba is a hídon, ami Szlovákiát és Magyarországot összeköti. Esztergomban egy nagyon szép bazilika, vár található, valamint nagyon kedves és segítőkész emberek élnek. Ahogy leszálltunk a vonatról és érdeklődtünk egy bácsitól, hogy merre kell mennünk, hogy megtaláljuk a bazilikát rögtön mellénk szegődőt és a legrövidebb úton elkísért és mesélt a város történelméről és persze magáról is.

Visegrád is nagyon szép város, itt meglátogattuk a Fellegvárat, a Zsitvay-kilátót és nagyon gyönyörű volt a Dunakanyar. Gödöllőre pedig a lakótársunk meghívására mentünk a Máriabesnyői Mladifestre, ami egy keresztény fesztivál volt, itt is nagyon szép emlékekkel és kegyelmekkel gazdagodtunk.

Részt vettünk a Lágymányosi Eötvös Napokon (LEN), ami három hosszú éjszakai bulizást jelentet, a fellépők között voltak az általam kedvelt AK26, Majka, Horváth Tamás, Groovehause, UFO, stb. A nehézsége ennek az volt, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken volt és mind három nap délelőtt tanítás volt, de megoldottam és aktív résztvevő voltam. Persze ezen kívül még rengeteg koncert volt, minden nap talált az ember magának való helyet, ahol jól érezheti magát.

Köszönetet szeretnék mondani ezért a csodás évért, elsősorban Csukovits Balázsnak a fogadó intézmény koordinátorának, aki elfogadott és támogatott minket, hogy az ELTE-n tanulhassunk egy évet és mindenben segített. Bors Hortenziának a küldő intézmény koordinátorának, aki biztatott, támogatott és bármilyen felmerülő probléma esetén a segítségemre volt és megértett. Bálint Blankának, a szakkoordinátoromnak, aki mindig elérhető volt, és segített a tárgyakkal és tanácsokkal látott el, hála neki sok nehézséget elkerülhettem és sok mindenre rájöhettem egy ilyen mobilitással kapcsolatban. Valamint Rozi néninknek, aki befogadott a kedves otthonába és így a városközpontban volt az albérletünk, ennek köszönhetően minden a lehető legközelebb volt számunkra, és minden Budapestre érkező Erasmus-os hallgatót szívesen vár az V. kerületi Szakonyi lakba.

Befejezésül elmondanám, hogy mindenki, akiben egyszer is valamilyen módon felmerül az, hogy Erasmus+ mobilitáson vegyen részt, az ne tétovázzon, hanem vágjon bele és élvezze minden percét és használja ki minden lehetőségét. Élményekkel és tapasztalatokkal teli mobilitást kívánok mindenkinek.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031