Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hallgatóknak / Ösztöndíjaink /

Domokos Pál Péter ösztöndíj mérnök hallgatóknak

A Domokos Pál Péter Ösztöndíjprogram elsődleges célja a Romániában szórványban élő, vagy onnan származó, szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges magyar anyanyelvű fiatalok támogatása, amennyiben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán, a biomérnöki szakok valamelyikén szeretnének továbbtanulni.

A támogatás havi összértéke 350 lej, vagy annak megfelelően 25.000 Ft, amely a kollégiumi/bentlakásiszállást és ebédet biztosítja egész hónapra. Az ösztöndíjban az azt elnyerő hallgató az oktatási tanévben, azaz 10 hónapon keresztül részesül.

A Kar az ösztöndíjassal egy egyévre szóló szerződést köt, amelyben a hallgató vállalja, hogy minden vizsgáját leteszi az adott tanévben, azaz összegyűjti a maximálisan megszerezhető 60 kreditet. Amennyiben ez nem sikerülne a támogatott hallgatónak, akkor a következő tanévtől az ösztöndíj bizottság más személynek ítélheti oda a támogatást, döntéséről pedig tájékoztatja a támogatót/támogatókat és a hallgatót.

A program keretében folyósított ösztöndíj egyenlő mértékben szociális és tanulmányi ösztöndíj. A Domokos Pál Péter ösztöndíj halmozható más ösztöndíjakkal.

KIK PÁLYÁZHATNAK?

Középiskolák érettségizett hallgatói, akik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára felvételiznek bármilyen mérnöki szakra (Környezetmérnöki, Élelmiszeripari mérnöki, Génsebészet, Turisztikai mérnök-menedzsert, Élelmiszeripari biotechnológiák).

MIKOR PÁLYÁZHATNAK?

A pályázatok benyújtása folyamatos. Pályázatokat az a felvételi időszak megkezdése előtti hétig fogadunk el, tehát legkésőbb 2016. július 11-ig.

PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSA

A pályázatok elbírálása is folyamatos, beérkezéstől számított egy héten belül választ kap a pályázó.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

  • sikeres érettségi vizsga
  • helyesen kitöltött pályázati adatlap
  • motivációs levél, amelyben a pályázó leírja, hogy miért igényli a támogatást és miért szeretne a felsorolt szakok valamelyikén tanulni

pályázati adatlap letölthető innen.

 

Az ösztöndíjprogramot azért hoztuk létre, mert meggyőződésünk, hogy amennyiben sikerül a szórványban élő fiatalokat tömbmagyar kultúrában iskoláztatni, jelentősen növeljük annak esélyét, hogy megőrizzék magyar identitásukat. Ugyanakkor a magyar nyelvű egyetemi képzést is erősíthetjük Székelyföldön. Azt tapasztaljuk, hogy az erdélyi magyarság egészét sújtó súlyos probléma a tömbmagyarság határain kívül élők rohamos kulturális elszegényedése. Emiatt egyre több magyar ajkú gyermek és fiatal számára válnak korlátozottá a kulturális és anyanyelvi oktatásbeli lehetőségek. Ezen a hiányosságon próbálunk segíteni az ösztöndíjprogram által.

A Domokos Pál Péter Ösztöndíjprogram kezdeményezői: Kilár Ferenc és Lányi Szabolcs professzorok.

 

Támogatók figyelmébe!

Amennyiben Ön is támogatni szeretné mindazokat a szórványban élőket, akik továbbtanulásuk céljául a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának biomérnöki szakjait választják, kérjük, töltse ki az alábbi dokumentumokat:

További részletekért érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Mara Gyöngyvér +40 744 599 793

Email: maragyongyver@sapientia.siculorum.ro

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829