Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Double Rise fesztiválon gyakorlatoztak hallgatóink

Az idén első alkalommal kérték fel a Csíkszeredai Kar szociológusait a Double Rise fesztivál közönségének felmérésére, aminek nagyon szívesen eleget is tettünk.

A szociológus csapatnak az új helyszínnel való megbirkózáson túl az is kihívást jelentett, hogy most először tervezte teljesen online-ra a lekérdezést. Mint utólag kiderült, ez jó döntésnek bizonyult, mert még elképzelni is rossz, hogy mi történt volna a papír alapú kérdőívekkel az első napokban lezúduló esőben.

Az igazi megpróbáltatást igazából az első nap jelentette, amikor a kutatócsapat rájött, hogy gyorsan és kreatívan kell alkalmazkodnia a körülményekhez. Első este a terep és a terepviszonyok megismerésével telt, majd június 28-a reggeltől indult a lekérdezés: „másnap elkezdtük a kérdőívek kitöltetését a fesztiválon résztvevő emberekkel, aminek köszönhetően sok embert ismerhettünk meg” (András Henrietta, Szociológia, II. év).

A hallgatók a napszaknak, a programoknak és a helyszínek látogatottságának megfelelően gyűjtötték a válaszokat. A kérdezés a nap három szakaszában zajlott, a reggeli, déli és esti idősávokban, és esetenként előfordult, hogy: „nagyon sok kérdőívalanyunkkal viszont találkoztunk bulizás közben, és volt, akivel váltani egy pár kedves szót, volt, akivel együtt bulizni, tapicskolni a sárban a koncertek alatt.” (Benedek Ákos, HR II. év)

A harmadik naptól indult be leginkább a lekérdezés, ami több tényezőnek is köszönhető: az oktatók az első teljes nap tapasztalata alapján optimálisabban le tudták osztani a munkát, a hallgatók belejöttek a lekérdezésbe és az idő jobbra fordult. Összességében: „A fesztivál ideje alatt rengeteg emberrel tudtam megismerkedni és rengeteg kedves emberrel is találkozhattam, aki szánt az idejéből egy 15 percet, hogy kitöltse a kérdőívet.” (Balló Réka, HR II. év)

Összességében egy jó tapasztalatként és egy kedves emlékként tekintünk vissza az idei Double Rise fesztiválra, ugyanis „a Double Riseon eltöltött idő számomra remek lehetőség volt arra, hogy megtapasztaljam mennyire fontos, hogy be tudjuk osztani az időnket, hiszen első kézből tapasztaltam meg, hogy a munka mellett a szórakozásra is elég idő marad, ha az ember jól gazdálkodik vele.” (Sebő Csongor, Szociológia II. év)

Ez a tapasztalat is azt mutatja, hogy amikor az oktatók és a hallgatók egy csapatként és összetartóan dolgoznak, akkor a munka mellett marad bőven a szórakozásra is. Ugyanakkor bízunk benne, hogy az idei önkéntes munkánkkal hozzájárulunk majd ahhoz, hogy a negyedik Double Rise fesztivál még jobbra sikerüljön.

A kutatócsapat dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs szociológus oktatókból, valamint András Henrietta, Sebő Csongor másodéves szociológus és Benedek Ákos, Balló Réka másodéves HR-es hallgatókból állt.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031