Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Királyerdőben szakmai gyakorlatoztak a környezetmérnökök

Július első felében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdő-hegységben terepgyakorlatoztak a környezetmérnök szakos hallgatók.

csoportkép a Farcu-kristálybarlangban

A korábbi évek helyszínei után (Retyezát-hegység, Herkulesfürdő és Néra-völgye, Duna-delta, Radnai-havasok, Pádis karsztfennsík, Verespatak és környéke) az idei évben Királyerdő-hegységben, Biharrósa (Roșia Bihor) környékén szakmai gyakorlatoztak a környezetmérnök szakos hallgatók 2017. július 5-11. között, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Roșiei-karsztforrás

A terepgyakorlat során a diákoknak alkalmuk nyílt megismerni a Királyerdő-hegység kőzettani- és tektonikai sokszínűségének köszönhető csodálatos karsztdomborzatot: karsztforrásokat, (pl. Izbucul Roșiei) víznyelőket (dolina, karrmező – lapiez), barlangokat (Mézgedi-barlang, Farcu kristálybarlang, Tehenek-barlangja, Éneklő-barlang), sziklaszorost (pl. Fehérkő - Cuților-sziklaszoros), szurdokvölgyet (Cheile Videi). Ez utóbbi patakvölgy alsó részén 1967-ben egy gyűjtőtavat hoztak létre Lankás (Luncasprie) település határában. A hat hektár felületű Vida-tó jellegzetessége a tölcséres túlfolyó, amely egyedülálló egész Romániában.

 

Változatos cseppkőképződmények a Mézgedi-barlangban

Több barlangban is sikerült találni troglobionta (barlanglakó) vak és pigmenthiányos ízeltlábúakat (felemáslábú rákokat, bogarakat), de troglofil (barlangkedvelő) denevéreket, illetve gerinctelen állatokat is: lepkéket, pókokat, legyeket, szúnyogokat. A mészkő és dolomit uralta felszínen a diákok megismerhettek több mint 41 növényfajt és 87 állatfajt.

túrázás a Fehérkő-sziklaszorosban

Királyerdő-helységben több helyen is bauxitbányászat folyt, amely heterogén üledékes kőzet az alumíniumgyártás fontos alapanyagának számít. A terepgyakorlat során a hallgatók elméleti ismereteket szereztek a bauxitbányászat fontosabb folyamataival kapcsolatosan, illetve Răcaș falu közelében megtekintették egy bezárt és rehabilitált külszíni bauxitbánya helyszínét.

bezárt külszíni bauxitbánya

A szakmai gyakorlatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány anyagilag támogatta.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829