Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A magyar nyelvű gazdasági képzés együttműködési lehetőségei a Kárpát-medencében

A Budapesti Corvinus Egyetem 2016. február 11-12. között, immáron második alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Közgazdász Konferenciát a Kárpát-medencében működő és magyar nyelvű gazdasági képzést biztosító felsőoktatási intézmények bevonásával.

forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

 A kétnapos konferencia idei témája „A magyar nyelvű gazdasági képzés együttműködési lehetőségei a Kárpát-medencében” volt.

Az Egyetemünkön megrendezésre kerülő eseménysorozat közvetlen célja továbbra is az, hogy hidat képezzen azon hazai és határon túli egyetemek között, amelyeken magyar nyelvű gazdasági képzés folyik. A rendezvény alapot biztosít a résztvevő felsőoktatási intézmények még szorosabb jövőbeni oktatási-kutatási együttműködéseihez, valamint fórumként szolgál a felsőfokú gazdasági képzést folytató intézmények párbeszédéhez. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a kárpát-medencei magyarság megmaradásának egyik kulcstényezője az egyetemi szintű, magyar nyelvű gazdasági képzés, valamint ezen a szellemi bázison alapulóan a magyar tulajdonú gazdasági társaságok működése.

A 2015/2016-os akadémiai évben a két évvel korábban megkezdett munkát folytatva – kibővített résztvevői körrel és az első konferencia tapasztalatait figyelembe véve – megújuló tematikával valósítottuk meg a második Kárpát-medencei Közgazdász Konferenciát a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány támogatásával.

  • A konferencia kezdetén a résztvevőket Dr. Rostoványi Zsolt, a BCE rektora köszöntötte, majd 5 nyitóelőadást hallgathattak meg a jelenlévők a kárpát-medencei gazdasági-oktatási tér szerepéről.
  • Dr. Windisch László úr, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Nemzeti Bank a közgazdasági felsőoktatásban betöltött szerepéről beszélt.
  • Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár úr előadásában az identitásőrzés szolgálatában álló nemzetpolitika és gazdaság szerepét fejtette ki.
  • Horkay Nándor úr, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója előadásában a nemzetstratégiai kihívásokról és lehetőségekről beszélt.
  • Dr. Maruzsa Zoltán úr, az Oktatási Hivatal elnöke az EMMI egységes Kárpát-medencei felsőoktatási stratégiáját ismertette.
  • Dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja a magyar felsőoktatás erdélyi helyzetéről, kihívásairól, lehetőségeiről adott áttekintést.

Meghívott vendégeink sorában üdvözölhettük a határon túli magyar képzőintézmények képviselőit is, akik rövid prezentációkban mutatták be intézményeiket.

A Babes-Bolyai Tudományegyetemet, illetve küldöttségük tagjait Szász Levente dékánhelyettes úr mutatta be; a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet Lázár Ede dékánhelyettes úr. 


A Partiumi Keresztény Egyetemről Pajzos Csaba leköszönő dékán úr beszélt; a Selye János Egyetemről Antalík Imre adjunktus úr. Az Újvidéki Egyetemről Szlávicz Ágnes docens adott áttekintést; a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról  Fodor Gyula rektorhelyettes és Bacsó Róbert, a Gazdaságtudományi Tanszék vezetője beszélt. Az Ungvári Nemzeti Egyetemet Ganuszics Veronika docens mutatta be.

A délutáni szekcióülés során moderált problémafelvetés, véleménycsere zajlott a határon túli felsőoktatás helyzetéről. A résztvevők a moderátor, Dr. Bod Péter Ákos, egyetemi tanár vezetésével összegyűjtötték a megvitatandó kérdésköröket és azokat 3 alapvető tematikus csoportba szervezték.

A 3 alapvető témakör szerint tematikus workshopokban folytatódott a munka 3 helyszínen. A workshopok moderátorai Dr. Aczél Petra, egyetemi docens, Dr. Jenei György, professor emeritus és Dr. Elek Sándor, egyetemi tanár voltak.

A műhelymunka befejeztével az Egyetemtörténeti Kiállítást tekintették meg a résztvevők Zsidi Vilmos levéltárvezető kalauzolásában.

A Konferencia második napján a tematikus workshopok eredményeinek, a véleménycsere outputjainak bemutatására került sor, majd azok összegzésére.

Az egyik kérdéskör az oktatás és társadalmi környezetének kapcsolata, ennek elméleti és gyakorlati aspektusai voltak. Fontos kérdésként merült fel, hogy kiknek, milyen célközönségnek és milyen kompetenciákkal rendelkező hallgatókat képzünk; szakembereket, vagy értelmiségi bázist építünk-e inkább a határon túli a magyar közösségben.

Külön csoportban került megvitatásra az a kérdéskör, hogy mindezeket milyen oktatási módszertannal, milyen eszközökkel, filozófiával célszerű elérni; mik a rendelkezésre álló oktatástechnikai lehetőségek, elvárások, kihívások.

A harmadik tematikus workshop résztvevő megfogalmazták annak lehetőségeit, hogy miként lehetséges élő, rendszeres, akár napi szintű kapcsolatot fenntartani operatív módon a témában érintett képzőhelyek, intézmények számára; milyen lehetőségek, közös platformok állnak-állhatnak rendelkezésre a tananyagok, oktatást elősegítő anyagok megosztására, információcserére.

 

A Konferencián készült képek elérhetőek IDE kattintva.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031