Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke ismét megszervezi a CSI:Sapientia bűnügyi versenyt

MEGHOSSZABBÍTOTTUK A JELENTKEZÉST JANUÁR 26-IG!

Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre! 

Sapientia Egyetem Biomérnöki Tanszéke két fordulós versenyt hirdet középiskolás diákokból álló csapatoknak, amelyen a diákok valódi helyszíneléssel, majd az egyetem laborjaiban végzett kísérletekkel szállhatnak versenybe.

A CSI:Sapientia bűnügyi verseny célja megismertetni a diákokkal a biotechnológia egyik potenciális és érdekes területét. A versenyen a legkorszerűbb technikák és tudományos eredmények alkalmazásával a versenyzők betekinthetnek a tudományos vizsgálódás izgalmas és mindig változó világába.

A verseny két fordulóból áll. Az első fordulóban a megadott feladatokat bioinformatikai on-line programok segítségével kell megoldaniuk. Ugyanakkor a témával kapcsolatos elméleti ismereteiket bizonyíthatják a csapatok. A második fordulóba az első fordulóban szerzett pontok alapján a legjobb 4 csapat kerül be, akik majd igazi helyszíneléssel szállnak versenybe.

 

Jelentkezési határidő: január 26., péntek, 22 óra

I. forduló: Elméleti ismeretek a bűnügyi vizsgálatok tudományos vonatkozásairól és számítógépes programok felhasználása a bűnügyi vizsgálatokban

Időpont: január 26.

A feladatok megoldására 24 óra áll rendelkezésre.

II. forduló: Helyszínelés, mintagyűjtés és feldolgozás egy gyilkossági helyszínről

A csapatok rendelkezésére áll a Biomérnöki Tanszék molekuláris biológia laboratóriuma, a következő technikákkal:

  • DNS fingerprinting, (DNS kivonás, PCR, elektroforézis, elektroforogrammok elektronikus feldolgozása),
  • ujjlenyomat vizsgálat
  • mikroszkópos vizsgálat

 

Regisztrálni online lehet ide kattintva.

A verseny szabályzata letölthető innen.

Bővebb információkért a csi@uni.sapientia.roe-mail címen, illetve a 0745003337-es telefonszámon lehet érdeklődni. Kapcsolattartó személy: Orbán Csongor. A fordulókkal kapcsolatos információkról, a feladatok leírásáról és a pontos határidőkről e-mailben értesítjük a csapatokat. 

Eseménynaptár

2020. január

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031