Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A társadalmi önismeret útja

Az idén negyedik alkalommal került megszervezésre a humánerőforrás és szociológia szakos hallgatók záró konferenciája.

A záró konferencia egyben a hallgatók házi védésének is minősül, így mintegy főpróbának is tekinthető, amely az államvizsga dolgozat végső megvédésre is felkészíti a végzős hallgatókat.

 

Az előző évek tapasztalatával összhangban, az idén is számos olyan eredményt és összefüggést tártak fel a hallgatók, amelyek egyértelműen hozzájárulnak a székelyföldi társadalmi valóság tudományos megismeréséhez. Ezek a kutatási eredmények esetenként olyan területről szállítanak információt, amelyről nem szokás beszélni, mert vagy „nem tűnnek érdekesnek” vagy, mert tabutémának minősül a székelyföldi társadalomban. E kijelentés alátámasztása érdekében elegendő, ha áttekintjük a tervezett államvizsga dolgoztok tematikáját és címét: munkamigrációs témával foglalkozott a következő két dolgozat: „Külföldi munkavállalás a sepsiszentgyörgyi fiatalok körében”, valamint „A transznacionális családok gazdasági helyzetének bemutatása”. Az, hogy milyen munkával és munkahellyel kapcsolatos elvárások uralkodnak az idén végző csíkszeredai Sapientiás hallgató körében, azt a következő dolgozat mutatta be: „Ideális munkahely a potenciális munkavállalók szempontjából: A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának alapképzésen végzős hallgatói körében”. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia U12-es és U-14-es játékosok és az edzőik közötti kapcsolatot: „Az edző szerepe a jégkorongban a sportolók és az edzők szemszögéből” című dolgozat tárja fel.

Egy másik fontos és aktuális téma címe a „Családon belüli kommunikáció és kapcsolattartás: erdővidéki diákok családon belüli kommunikáció és életminőség vizsgálatai” volt. A fiataloknál maradva, egy összehasonlító dolgozat is készült, amely a csíkszerdai Márton Áron Főgimnázium és a Baróti Szabó Dávid Szakközépiskola XI. osztályos hallgatók divatfogyasztási szokásait mérte fel, és amely címe a „Fiatalok divatfogyasztása: attitűdök és vásárlási szokások”.

Mivel az on-line jelenlét napjainkban már nem kerülheti el senki figyelmét, érthető módon ezen a területen is született egy szakdolgozat, amely címe „MMORPG, mint befolyásoló tényező? A csíkszeredai Sapientiás hallgatók online játékszokásai” volt.

 

Ugyanakkor, mivel a záró konferenciának verseny jellege is volt a háromtagú zsűri – dr. Nistor Laura, egyetemi docens, dr. Bálint Blanka egyetemi adjunktus, a HR szak szakkoordinátora, valamint dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus, a szociológia szak szakkoordinátora – a következő hallgatókat díjazta:

 

A harmadik helyet Lázár Mónika szerezte meg a „Mi történt? Resztoratív szemléletű foglalkozássorozat hatásvizsgálata” című dolgozatával. A második helyen Sebesy Tímea végzett, témája „A jutalmazás motiváló hatása a csíkszeredai Sapientiás diákok tanulási teljesítményére”. Az első helyezett Márton Emőke lett, aki „A magyar LMBTQIAP+ emberek helyzete Erdélyben” című dolgozatával érte el ezt az eredményt.

 

Összegezve az idei eredményeket, egyértelművé vált, hogy úgy a humánerőforrás szakos, mint a szociológia szakos hallgatóink sikeresen elsajátították azokat az alapismereteket, amelyek megalapozzák a jövőbeni szakmai boldogulásukat. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a Venczel Józseftől parafrazált „társadalmi önismeret útja” cím nem eufemizmus, a hallgatóink a dolgozataik révén, valóban hozzájárulnak a székelyföldi társadalmi valóság egyre pontosabb és szakszerűbb megismeréséhez és megértéséhez.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930