Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A társadalmi önismeret útja II.

A fenti címmel szerveztük meg, immár második alkalommal a végzős szociológus hallgatók záró konferenciáját. A már hagyományosnak mondható konferencia egyben a szakdolgozatok házi védésének is minősül, és ebben az értelemben az államvizsga-dolgozat megvédésének a főpróbájaként is tekinthető.

Szerencsére napjainkban már nem is minősül meglepetésnek, hogy számos olyan témában készül szakdolgozat, amely közelebb visz a helyi társadalmi környezet megismeréséhez, lehetővé téve a székelyföldi társadalom számos aspektusból történő szakszerű, nem csak impressziókra és elhamarkodott megfigyelésekre vagy esetenként közhelyekre, sztereotípiákra alapozó megismerését.

A záró konferencia egyben verseny is volt, így a legígéretesebb szakmunkák díjazásra kerültek. Az előző évekhez képest szorosabb volt a verseny, így a négytagú pontozó bizottság – dr. Bodó Julianna, dr. Nistor Laura és dr. Demeter Gyöngyvér a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékének oktatói, valamint a vendégünk, dr. Szántay Antal Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet tudományos főmunkatársa – a rendezvény koordinátorával – dr. Telegdy Balázzsal – arra a következtetésre jutottak, hogy néhány díjat megosztva ítélnek oda a leendő szociológusoknak.

De mielőtt rátérnék a díjazott hallgatókra, megemlítek néhány olyan dolgozattémát, amelyek most nem kerültek díjazásra, de fontosak a helyi társadalom megismerésben. Két olyan dolgozat is készül, amely a Hargita megyei középiskolásokat vizsgálja. Az egyik a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium tanulói körében vizsgálja a környezettudatosságot. A másik a Johannes Kájoni Szakközépiskolások körében vizsgálja a diákok egészéges magatartását és a táplálkozási szokásait. Elszakadva a középiskolások világától, egy igen fontos dolgozat készül a csíkszerdai hajléktalanokról. Ez a társadalmi probléma azért fontos, mert megértve a hajléktalansághoz vezető utat, esetenként időben be lehetne avatkozni, és ezáltal el lehetne kerülni ezt a társadalom peremén levő élethelyzetet. Szintén fontos társadalmi probléma a nemek közti különbség és egy dolgozat azt vizsgálja, hogy a sport területén – pontosabban az edzők körében – milyen eltérések mutatkoznak a két nem között az edzői pályán. Egy munkamigrációs tematikájú dolgozat az vizsgálja, hogy a jellemzően Nyugat-Európát megjárt, illetve járó egyének, visszatérve egy háromszéki községbe (Nagybaconba) miként hatnak az otthoni társadalomra.

A díjazottak a következő hallgatók voltak:

Dicséretben részesült Hosszú Emese, akinek a dolgozata az El Camino – Zarándoklat vagy turizmus? címet viseli, valamint Szakács Henrietta, aki az Erasmus programban résztvevő Sapientiás hallgatók reflexióit és a tapasztalatait dolgozta fel.

Harmadik díjat nyert Bálint Beáta, aki a dolgozatában a székelyföldi önkénteseknek a motivációs hátterét vizsgálta, pontosabban, hogy kik azok a személyek – és melyek a közös társadalmi jellemzőik – aki az egyre inkább anyagiassá váló világban önkéntes munkával foglalkoznak.

Második díjat nyert dolgozat a transznacionális migrációban részvevő személyek életvitelét vizsgálta és arra kereste a választ, hogy miként egyeztethető össze az „itthon” az „otthonnal” azon személyek számára akik, hétköznapi nyelven a „kétlaki” életmódot folytatják.

Az első díj szintén megosztott volt. A nyertesek Szekeres Lilla, valamint Márton Zsófia voltak. Lilla szakdolgozata az alkoholizmust, mint társadalmi problémát dolgozta fel. Szakdolgozata kitér úgy az alkoholizmusban szenvedőkre, mint azok hozzátartozóira, illetve azokat a személyeket is vizsgálta, amelyek szűk ismerős körében nem létezik a fenti probléma és a különböző véleményeket „ütköztetve” tárta fel a fent nevezett anómiás viselkedésnek az egyéni és társadalmi háttereit. Zsófia dolgozatában egy Hargita megyei község (Csíkszentgyörgy) mezőgazdasági vállalkozóit vizsgálta, különleges hangsúlyt fektetve ezen vállalkozásoknak az Európai Uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokhoz való viszonyulására. A dolgozatból kiderül, hogy melyek azok a követelmények, amelyek íróasztal mellett jól néznek ki, de a valóságban egész máskét működnek. Ugyanakkor, azokra a feltételekre is fény derül, amelyek teljesítése egyértelműen előbbre vitte a vidéki vállalkozásokat, eredményesebbé és gazdaságosabbá téve azokat.

Az idei záró védés is bizonyítja, hogy a hároméves szociológia képzés végére a hallgatóink sikeresem veszik azt a szakmai akadályt, hogy egy valós társadalmi problémáról szakszerűen és objektíven tudjanak vélekedni egy olyan kutatásra alapozva a meglátásaikat, amelyet ők maguk végeztek el az elejétől a végéig, természetesen a dolgozatvezető tanáraik segítségével és irányításával.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829