A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat
A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat
A távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatódik az oktatási folyamat
2020. április 2.

A Sapientia EMTE Szenátusa a félévi vizsgák és záróvizsgák előkészítése és megszervezése során nem támaszt olyan tanulmányi- és vizsgaelvárásokat a hallgatók irányába, amelyek távoktatásban nem valósíthatók meg (pl. távoktatásban nem kivitelezhető laborgyakorlatok, licensz- és disszertációdolgozatok, szakmai gyakorlatok stb.).

Tekintettel az országos járványügyi helyzet várható elhúzódására, a Sapientia EMTE Szenátusa 2020. március 27-i ülésén elemezte az egyetemen folyó online oktatás tapasztalatait és a távoktatás folytatásának lehetőségeit annak érdekében, hogy a 2019/2020-as tanév lezárható legyen.

A Szenátus megállapodott abban, hogy – amennyiben az országos rendelkezések lehetővé teszik – a távoktatásos rendszer működtetésével és kiterjesztésével folytatja az oktatási folyamatot, beleértve a félévi vizsgák és záróvizsgák előkészítését és megszervezését az érvényes tanévszerkezet szerint tervezett időszakokban, de ezek során nem támaszt olyan tanulmányi- és vizsgaelvárásokat a hallgatók irányába, amelyek távoktatásban nem valósíthatók meg (pl. távoktatásban nem kivitelezhető laborgyakorlatok, licensz- és disszertációdolgozatok, szakmai gyakorlatok stb.).

Amennyiben egyes szakok esetében, a szak sajátosságai miatt nem lehetséges minden oktatási tevékenység online teljesítése, a tanév szerkezetének módosításáról és egyéb szükséges intézkedésekről a Szenátus később dönt, a járványügyi helyzet alakulásának függvényében.

A húsvéti vakációra a tervezett időszakban, 2020. április 13-19. között kerül sor.

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Koronavírus-teszteket végeznek Csíkszeredában
Büszkék vagyunk munkatársainkra, hiszen csütörtökön elvégezték az első koronavírusteszteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Forrás: szekelyhon.ro

X. Laborkukac vetélkedő I. fordulójának eredményei
Az alábbiakban elérhetőek a 2020-as Laborkukac diákvetélkedő I. fordulójának eredményei.

Meghosszabbítja a Sapientia EMTE az online oktatási rendszer alkalmazására vonatkozó rendelkezését
Tekintettel az új járványügyi hivatalos rendelkezésekre a Vezetőtanács, a Járványügyi Operatív Testülettel együttesen a következő rendelkezéseket hozza:

Kitüntették dr. Kilár Ferenc professzort
Szívből gratulálunk oktatónknak, dr. Kilár Ferenc professzor úrnak kitüntetéséért, munkásságáért.

Március 16-án, hétfőn elkezdődik az online oktatás az érvényes órarend szerint
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a következő héten elkezdődik az online oktatás, az érvényes órarend szerint. A...

ELMARAD: Légy egy napra Sapientiás! // Nyílt Napok 2020 //
A Sapientia EMTE Járványügyi Operatív Testület döntése alapján, a Nyílt Napok 2020-as programját a kijelölt időpontban nem tudjuk megtartani. Amennyiben a lehetőségek majd megengedik igyekszünk pótolni a későbbiekben.

ELHALASZTVA: DIPLOMAOSZTÓ
ELHALASZTVA! - Továbbra is személyesen átvehetőek az oklevelek Kolozsváron a Rektori Hivatalban hétfőtől csütörtökig 9-13 és 14-15:30 óra között (csak előzetes bejelentkezéssel! - a +40-264-439266-os telefonszámon legalább három nappal a tervezett érkezés előtt).

Mögöttes jelentésrétegek az angol nép- és műdalokban a középkortól napjainkig - Workshop
A Humántudományok Tanszéke szervezésében négy napos interaktív workshopra került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán március 2. és 5. között.

A Járványügyi Operatív Testület döntései
Tekintettel a romániai országos szintű járványügyi rendelkezésekre, a Sapientia EMTE Járványügyi Operatív Testülete a következő döntéseket hozza.

Rektori körlevél - Koronavírus tájékoztatás
Az új koronavírus (SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome - súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) gyors terjedése miatt a Sapientia EMTE vezetősége egy operatív testületet hozott létre a járvánnyal összefüggő feladatok koordinálására.

AZ EZÜST AKADÉMIA ELŐADÁSAIT MEGHATÁROZATLAN IDŐRE FELFÜGGESZTJÜK
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a román járványügyi hatóságoknak a koronavírus-terjedés megfékezésére vonatkozó döntését, illetve a...

Erasmus+ Open Doors! - beszámoló
2020. március 4-én, 18:00 órai kezdettel megszerveztük a lassan már hagyományossá vált Erasmus+ Open Doors elnevezésű mobilitási programot ismertető rendezvényünket.

Innovatív-Hargita –Tematikus Pályamunka Program
Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesülete tematikus pályamunka programot hirdet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói (vagy más akkreditált nappali tagozaton tanuló egyetemisták) számára Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Fiatal hallgatók (szakemberek) véleményére és látásmódjára vagyunk kíváncsiak, akik Hargita Megye fejlesztésén gondolkoznak és az aktuális problémák megoldásában.

X. LABORKUKAC DIÁKVETÉLKEDŐ 2020
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek tizedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára. A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási program, szakmai gyakorlat (2020 nyara) és tanulmányi mobilitás (2020/21-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2020 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2020/2021-es tanévben.

Erasmus+ Open Doors a Csíki Karon
2020. március 4-én, szerdán, 18:00 órai kezdettel szervezzük meg az idei Erasmus+ estet, ahol Erasmus koordinátorunk ismerteti a tanulmányi mobilitási programot, valamint a programban résztvett hallgatók mesélnek élményeikről.

Sírva vigad az angol is! - Előadás és koncert
Mögöttes jelentésrétegek az angol (és magyar) népdalokban és műdalokban a középkortól napjainkig című workshop keretében.

FELHÍVÁS - a felsőoktatási intézmények 2020. évi Szép magyar beszéd versenyére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának házi fordulója

Ezüst Akadémia: Ráduly Róbert-Kálmán - Székelyföldi jégkorong - identitás és sport
2020. február 25-27. között Ráduly Róbert-Kálmán Csíkszereda polgármestere, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója fog előadást tartani Székelyföldi jégkorong - identitás és sport címmel.

Igazi élmény volt József Attilát olvasni…
Tíz ország mintegy 36 ezer felolvasója szólaltatta meg József Attila műveit a költő születésének 115. évfordulója alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár által kedden megszervezett 12. nemzetközi felolvasó maratonon. A határokon átívelő eseményhez a legtöbben Hargita és Maros megyéből csatlakoztak

XVII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia és Agrártudományi ETDK
A Kari Tudományos Diákköri Konferenciák (TDK) a jelenlegi helyzet miatt meghatározatlan időre felfüggesztésre kerültek.

Testnevelés-tanári és edző szakok elindításáról folytatott beszélgetést két budapesti intézménnyel a Sapientia
A Testnevelés Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői február 13-án látogattak a Sapientia EMTE-re.

Sapiophile ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️: 5 szerelmi gesztus az irodalomból ❤️
Irodalmi modellek vs. Társadalmi normák

VIII. Pénzidomár gazdasági vetélkedő
A múlt hétvégén került megrendezésre (február 7-9. között) a Pénzidomár gazdasági vetélkedő döntője, amelyet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, idén a Gyermelyi romániai vállalatával (most már mint szervező partner) kiegészülve már nyolcadik alkalommal szervezett meg.

Ifempower Erasmus + találkozó
2020. február 2-6 közt Portóban került sor ifempower nevű Erasmus + projekt negyedik találkozójára, melyen Gergely Orsolya és Lázár Ede kollégáink képviselték az egyetemet.

Ezüst Akadémia: dr. Erőss Mária - A fájdalom "története" (eredet, lefolyás, kezelés) a mozgásszervi betegségekben
2020. február 11-13. között dr. Erőss Mária balneo-fizioterápiás főorvos tart előadást oktatási programunk mindhárom helyszínén. Előadásának címe: A fájdalom "története" (eredet, lefolyás, kezelés) a mozgásszervi betegségekben.

Természetesnek kell tekinteni a vendégmunka fogalmát -Bodó Julianna kulturális antropológus válaszol
A Funfm Kotyogó című műsorának vendége volt Dr. Bodó Julianna, egyetemünk professzora.

Politika és oktatás - interjú dr. Lányi Szabolcs egyetemi tanárral
A román televízió bukaresti magyar nyelvű adása interjút készített Dr. Lányi Szabolcs nyugalmazott professzorunkkal. Az alábbiakban megtekinthető a teljes interjú.

Kastélytúrán voltak a Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók
2020. január 29-30-án szakmai kiránduláson vettek részt a Turisztikai mérnök-menedzser szakos III. és IV. éves hallgatók, valamint dr. Miklóssy Ildikó és Nagy Benedek oktatók.

Sapiophile ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️: A vállalkozás 5 mítosza
Január elteltével se feledjük el az újévi céljainkat! Talán még nem késő megvalósítanod a milliókat érő ötleted. A Sapiophile 5 csillag legújabb részében segítünk, hogy a vállalkozói kedv kitartson egész évben. Tánczos Levente és Gergely Orsolya rámutat, milyen káros gondolatoktól szabaduljunk meg a siker érdekében.

Leendő női vállalkozó hallgatók figyelmébe: ifempower
Az „IFEMPOWER” – projekt (Erasmus+ program) keretében a 2019/2020-as tanév második félévétől meghirdetésre kerül női vállalkozói ismeretek témakörében egy fakultatív tantárgycsomag, amely két féléves és tananyagai egymásra épülnek.

Ezüst Akadémia: Nyisztor Tinka - Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál
2020. január 28-30. között Nyisztor Tinka néprajzkutató tart előadást ,,Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál” címmel.

Álláshirdetés - Enzimológia (lab.), Immunológia (lab.)
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2019/2020-as egyetemi év második félévére.

Álláshirdetés - Biostatisztika (lab.)
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2019/2020-as egyetemi év második félévére.

XXIII. Agrártudományi ETDK
2020. május 5. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2019/2020-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XXIII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

Ezüst Akadémia: Csapó János - Hiedelmek, babonák, tévhitek a táplálkozásban
2020. január 13, 14 és 16-án dr. Csapó János, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának professzora tart előadást Hiedelmek, babonák, tévhitek a táplálkozásban címmel.

Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogramot hírdet
Környezetmérnök szakos hallgatók figyelmébe! A Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram fő célja ösztönözni a szakmai gyakorlatban elért kimagasló eredményeket és honorálni az elméleti tudás gyakorlatba történő alkalmazását.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa pályázatot hirdet
Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa pályázatot hirdet végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktorandusok számára.

5 csillag: A karácsony 5 spam-be menő üzenete
Bizonyára már mindenki idővonala tele van ismerősei tökéletes családi fotóival. De miért is van ez? Az év végére még tartogattunk egy kis meglepetést. A Sapiophile első 5 csillag rovatában Gergely Orsolya és Székely Kinga összegyűjtötte a karácsony 5 spam-be menő üzenetét.

Sapiophile S04E02: Trashmentes karácsony
A karácsonnyal kapcsolatban egy túlidealizált kép él a fejünkben, aminek nagyon nehéz megfelelni.

Angyalka program a Csíkszeredai Karon
Kollégáink és hallgatóink a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettek az Angyalka programban, amelyben nehézsorsú gyerekek kívánságait teljesítették.

XI. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny
2019. december 13-14-én tizenegyedik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára szervezett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket.

Gál Sándor díjjal tüntették ki dr. Balázs Lajos oktatónkat
Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás 2019. december 12-én Gál Sándor díjat adományozott dr. Balázs Lajos docensünknek kimagasló néprajzkutatói, valamint következetes népnevelői munkássága, székely közösségünk alázatos szolgálata és szülőföldjén való megtartása terén kifejtett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként.

Ezüst Akadémia: Kovács István - A szeretet forradalma
2019. december 17-19. között vendégünk lesz Kovács István unitárius lelkész, aki a Szeretet forradalma címmel tart előadást mindhárom helyszínen.

Discourses of Humour - International Conference
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok tanszéke nemzetközi angol nyelvű konferenciát szervez.

Povedák István előadása a Csíkszeredai Karon
2019. december 12-én, csütörtökön az Erasmus+ program részeként intézményünkbe látogat Povedák István, a Budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének munkatársa és a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományok Tanszékének oktatója.

Főzőpárbaj az Intim Torna Illegállal
Az Intim Torna Illegál zenekar hét évvel ezelőtti erdélyi turnéjuk során bentlakásunk vendége volt. Idén újra visszatértek, hogy első videós főzőpárbajunkban elkészítsék a kollégiumi élet ízének gyöngyszemét, a zakuszkás-parizeres-mustáros-zacskósleveses palacsintatortát. A videóból kiderül, hogy a tudomány ízén nevelt szigorú diákjaink mennyire értékelték ehetőnek koleszcsillagos receptünket. Legális főzőtornára fel! Jó étvágyat kívánunk!

Műhelykonferencia a Humántudományok Tanszék szervezésében
2019. november 29-én 21. századi kihívások a humántudományokban címmel szervezett műhelykonferenciát a Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszéke.

Ezüst Akadémia: Szebeni Zsuzsa - "Nélküle fű sem nőtt..."
2019. december 3-5. között Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője, színháztörténész tart előadást "Nélküle fű sem nőtt..." Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola címmel.

Száz csapásra egyet: baktériumvadászat Székelyföldön
Száz csapásra egyet: baktériumvadászat Székelyföldön címmel tartott előadást dr. Máthé István oktatónk a baróti Tortoma Önképzőkör meghívására.

„Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny EREDMÉNYEI 2019.
2019 novemberében a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke a tizenegyedik alkalommal szervezte meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára.

Kopjafák, szobrok, emlékhelyek – Így nyilvánul meg a szimbolikus térhasználat Székelyföldön
Bodó Julianna, Társadalomtudományi Tanszékünk professzora a Magyar Tudomány Napja alkalmából rövid, összefoglaló előadásban ismertette a szimbolikus térhasználat legfontosabb elemeit.

Gazdasági szakos hallgatók Hackathon versenyen vettek részt
Egy Hackathon, vagyis Hacking Marathon versenyen vettek részt Gazdasági szakos hallgatók, amelynek témája smart city koncepció volt.

Első resztoratív műhelytalálkozó
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Tanárképző Intézete, a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszéke és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ 2019. november 25-én megtartotta az első resztoratív műhelytalálkozót.

Álláshirdetés: Gondnok (adminisztrátor, épületgépész)
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara munkatársat keres épületgondnoki állás betöltésére.

Szakmai kiránduláson a kommunikáció és PR szakos hallgatók
Háromnapos szakmai kiránduláson vettek részt a Kommunikáció és PR szak II. és III. éves hallgatói, szakkoordinátoruk vezetésével, dr. Székely Kinga Katalinnal.

Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki az EME a Sapientia EMTE rektorát
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) 2019. november 22-én, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2019-es kiadásának a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartott megnyitóján adta át a kitüntetést. A rendezvényen elhangzott: dr. Dávid László meghatározó szerepet vállalt az erdélyi magyar műszaki tudományosság fejlesztésében, neve 2003 óta elválaszthatatlanul egybefonódik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel.

Kutassunk együtt! – tudományos konferencia – 2019. november 22.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának legfőbb célja, hogy tevékenységei révén beágyazódjon a Székelyföld gazdasági- és társadalmi életébe. Ennek nélkülözhetetlen előfeltétele a közoktatásban tevékenykedő kollégák bizalmának elnyerése, ugyanis meggyőződésünk, hogy csak így tudjuk a jó képességű, a tehetséges és a motivált fiatalokat képzéseink és a térség számára megnyerni.

Magyar Tudomány Ünnepe
2019 november 15-én a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával „Élelmiszer-termelés, -feldolgozás, élelmiszerlánc, élelmiszer-higiénia kihívásai Székelyföldön” címmel szervezett tudományos konferenciát a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Agrártudományi szakosztálya és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

Ezüst Akadémia: dr. Bálint Blanka - Gyász a családban
2019. november 19-21. között dr. Bálint Blanka a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, szociológus tart előadást Gyász a családban címmel.

Merre tart a szelektív szemetünk?
Tudjuk, hogy mindenki zerowaste, de mégis tele vannak a kukák. Hogy is van ez?

Ilyen volt a Sapis Bonfire Night
A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke 2019. november 7-én, csütörtökön délután 17 órától Sapis Bonfire Night-ot szervezett középiskolás diákok számára. A rendezvényen több mint 60 személy vett részt, köztük középiskolás és alap- illetve mesteri képzéses humánszakos hallgatók is.

Sepsiszentgyörgyre került a VII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén hetedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Hoppál Bulcsú filozófus előadást tart a Csíkszeredai Karon
2019. november 14-én, csütörtökön Erasmus+ program keretén belül vendégünk lesz Hoppál Bulcsú filozófus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, aki a 14:00 órától a nagy aulában a ,,Nemzeti és vallási insigniák - Pünkösdvasárnap Gyimesben” című előadását mutatja be. Az előadás nyilvános.

Hallgatói képviselő választás a Sapientia EMTE Szenátusában és a Csíkszeredai Kar Kari Tanácsában
Hallgatói képviselő választására kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusábaés a Csíkszeredai Kar Kari Tanácsában. A választás 2019. december 3-án, szerdán lesz lesz.

VII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő - MÁSODIK FORDULÓ
Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara hetedik alkalommal szervezi meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt. A második fordulóra 2019. november 9-én kerül sor.

Iskola másként a Mártonffi János Általános Iskolában
Dr. Szilveszter Szabolcs egyetemi adjunktus, a Biomérnöki Tanszék oktatója a szentegyházi Mártonffi János iskola meghívására az iskola másként héten érdekes tényekről mesélt a víz és hulladékgazdálkodás témakörében. Az előadás végén interaktív kvízt töltöttek ki a diákok valamint hordozható vízminőség mérésre alkalmas berendezéseket láthattak.

Ezüst Akadémia: Endrei Judit - Korhatártalanul – 50 után is aktívan
2019. november 5-7. között Endrei Judit, a Magyar Televízió ikonikus tv-bemondója tart előadást Korhatártalanul – 50 után is aktívan címmel.

VIII. Pénzidomár üzleti/gazdasági vetélkedő
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia és a Gyermelyi romániai leányvállalata idén VIII. alkalommal hirdeti meg a Pénzidomárt, amely egy középiskolások számára kiírt üzleti/gazdasági vetélkedő.

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk
Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2019-es évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 8 nyertese között van három biomérnök végzettünk: Becze Annamária, Fikó Dezső Róbert és Vincze Éva Boglárka.

ShiftSpace - Székelyföldi IT és digitális képzések Csíkszeredában is
A régió egyik legnagyobb tapasztalatú digitalis ügynöksége a Sapientia EMTE, csíkszeredai Gazdasági Informatika szakával partnerségben újabb képzéseket indít webfejlesztés, szoftvertesztelés és digitális marketing vonalakon, amelyre az egyetem hallgatói is jelentkezhetnek.

Ezüst Akadémia Oktatási Program 2019/2020-as tanévben is
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2019/2020-as tanévére is meghirdeti a töretlen sikernek örvendő oktatási programját az 50 év fölötti korosztály számára. A program Sepsiszentgyörgyön harmadik alkalommal, Kézdivásárhelyen a negyedik alkalommal és Csíkszeredában az ötödik alkalommal indul útjára. A regisztráció 2019. szeptember 24., kedd reggel 9 órától veszi kezdetét.

Élet-Haláltánc – zenés irodalmi est Lackfi Jánossal
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar, Humántudományok tanszékének vendége lesz Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, író, műfordító. A költővel Prohászka-Rád Boróka beszélget.

Sapis Bonfire Night középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke Sapis Bonfire Night-ot szervez 2019. november 7-én, csütörtökön, délután 5 órától az egyetem 700-as termében.

Sapientia EMTE jövő évi felvételi kínálatát ismerhették meg a középiskolás diákok
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2019. október 14-18. között népszerűsítő körúton vett részt. Az egyetem házhoz jön elnevezésű, 2020-as felvételi tájékoztató körút során a négy oktatási helyszínt - Kolozsvári Kar, Csíkszeredai Kar, Marosvásárhelyi Kar, Sepsiszentgyörgy Tanulmányi Központ - 30 önkéntes diák képviselte, akik közel 100 középiskolát látogattak meg.

Kulturális örökség – régi téma, új helyszín – Oktatóink partnertalálkozón voltak Lengyelországban
2019. szeptember 10-13. között a „Kulturális ismeretek és nyelvi kompetenciák, mint a 21. századi készségek fejlesztésének eszközei” című Erasmus+ projekt harmadik partnertalálkozójára került sor Wroclawban, abban a lengyelországi városban, mely maga is Európa Kulturális Fővárosa volt 2016-ban. A Sapientia EMTE képviseletében ezúttal Ajtony Zsuzsanna és Dégi Zsuzsanna vett részt a találkozón.

A Sapientia egyetem nevét viseli a legújabb baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból egy újabb, a tudományra nézve eddig ismeretlen baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Sapientia aquatica néven.

XI. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában:

Borvízfogyasztási szokások - kérdőív
Tisztelettel megkérjük, hogy vegyen részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által végzett kutatásban, amely célja közkedvelt székelyföldi ásványvízforrások beazonosítása, valamint a borvízfogyasztási szokások feltárása.

A Tanárképző Intézet meghívottja tart előadást
2019. október 2-án, szerdán 18:00 órától, a Tanárképző Intézet meghívottja Tápainé Balla Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem tanára tart angol nyelvű előadást a 15-ös teremben. Előadásának címe: The effective language teachers as seen by teacher trainees

Biomérnök mesterszakos hallgatók tanulmányozták a Csomád-Bálványos régió „népiferedőit”
Az első eves Fenntartható Biotechnológiák mesterszakos hallgatók karöltve az Erasmus+ program keretében a Szent István Egyetemről érkezett két diákkal méréseket végeztek a régió különböző vizes helyszínein.

A Tudás Hatalom! ösztöndíj program - Pályázati felhívás Ontarioban szakmai gyakorlatot végző felsőoktatási hallgatók részére
A Torontó és környékén lévő magyar szervezetek egy csoportja, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége, a Torontói Szent Erzsébet Plébánia, valamint a Kanadai Magyar Kulturális Tanács támogatást nyújt olyan magyar anyanyelvű felsőoktatási hallgatóknak, akik Kanada, Ontario tartományában végeznek rövid távú szakmai gyakorlatot.

NYELVVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ - 2019/2020-as tanév
2019. szeptember 25-én, szerdán 20:00 órától nyelvvizsga tájékoztatót tartunk a harmad- és negyedéves hallgatóknak a Nagy Aulában. Bármi kérdésetek van a belső egyetemi, LinguaSap nyelvvizsgával, vagy akár a nemzetközi ECL nyelvvizsgával kapcsolatosan jó lehetőség adódik a megbeszélésére. Várunk szeretettel benneteket!

Lezártuk az Ezüst Akadémiára a jelentkezést
Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is beteltek a meghirdetett helyek az Ezüst Akadémia Oktatási Programra. A három helyszínen több mint 1000 résztvevő kezdi meg ezt a tanévet. A helyek kapacitása miatt már nem lehet jelentkezni a programra. A jelentkezést lezártuk.

VII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében hetedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2019/20-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2019/2020-as tanév második félévében.

LÉGY A SAPIENTIA ARCA!
Szeretsz arról beszélni, hogy hol és mit tanulsz? Akkor te vagy a mi emberünk! Vállalkozó szellemű hallgatókat keresünk, akik az egyetemi tájékoztató körúton képviselik egyetemünket és bemutatják hol is tanulnak.

Erasmus+ pályázati felhívás Kárpátalján megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2019/2020-as tanévben (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatók számára partnerországban (Ukrajnában, Kárpátalján) megvalósuló oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2019/2020-as tanévben.

Máté Gábor: A test lázadása
2019. szeptember 25-én, szerdán, 18 órától online előadást tart Máté Gábor világhírű magyar orvos, A test lázadása címmel. A rendezvényt a Pro Scientia Siculorum Egyesület, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara szervezi.

A 19. tanévét nyitotta meg az egyetem
2019. szeptember 16-án, hétfőn a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 19. tanévnyitó ünnepségét szervezte meg a friss elsőéves hallgatók és az egész egyetemi közösség számára. Idén a tanévet 341 hallgató kezdi meg elsőéven, ebből 254 alapképzéses és 87 mesteri szakos hallgató.

Oktatóink az iFempower projekt keretében Spanyolországban jártak
2019. szeptember 9-12. között a spanyolországi Sevillában került sor az ifempower nevű Erasmus+ projekt harmadik találkozójára, melyen Gergely Orsolya és Tánczos Levente-József kollégáink képviselték az egyetemet. Az első 3 nap oktatói tréningen vettek részt az ausztriai, izlandi, magyarországi, németországi, portugáliai és spanyolországi kollégáikkal együtt.

Hosszabbítottuk a jelentkezési határidőt az őszi felvételin
Néhány alapképzés esetén lehetőség van szeptember 11., szerda délig jelentkezni az őszi felvételin. A módosított határidőt az indokolja, hogy több esetben is a középiskolás hallgatók nem kapják meg időben az érettségi oklevelüket vagy az azt igazoló dokumentumot, ezáltal nekik kívánunk kedvezni.

Szeptember 16-án indul a tanév
2019. szeptember 16-án, hétfőn indul a 2019/2020-as tanév a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Ásványvizes konferencia Miskolcon
2019. augusztus 22-24. között Miskolcon került megrendezésre a XV. Kárpát-medence Ásványvizei elnevezésű nemzetközi tudományos vándorkonferencia, amelynek társszervezője volt a Sapientia EMTE.

Óraadói tanársegédi állások - Üzleti Tudományok Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állások betöltésére az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2019/2020-as egyetemi év I. félévére.

Óraadói tanársegédi állás - Üzleti Tudományok Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2019/2020-as egyetemi év I. félévére.

Óraadói tanársegédi állás - Humántudományok tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2019/2020-as egyetemi évre.

PR felelőst keres a Csíkszeredai Kar
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2 éves meghatározott időre PR felelőst keres. Munkavégzés helye: Csíkszereda.

Őszi felvételire is hirdetünk meg tandíjmentes helyeket Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a nyári felvételit követően őszre is hirdet meg helyeket, így az érdeklődők 13 alapképzésre és 5 mesterképzésre jelentkezhetnek 2019. szeptember 4-10. között.

„Tusványoson a sör is ízesebb” – tények és tévhitek a népszerű italról
A jubileumi Tusványos pénteki napján nem szokványos előadáson vehettek részt az érdeklődők: a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatóikerekasztal-beszélgetést szerveztek a sörről és az ahhoz kapcsolódó székely és magyar szokásokról, illetve a tévhitekről. forrás: maszol.ro

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign