Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A varázsszőnyeg átköltöztetése - kiállítás megnyitó

A csíkszeredai Sapientia EMTE matematika-informatika szakcsoportja a SimpleX Egyesülettel közösen a közelgő gyereknap alkalmából logikai játszóházzal egybekötött kiállítás megnyitóra hív minden matematika iránt érdeklődő gyereket és felnőttet.

A kiállítás anyagának nagy részét a Nagy István Művészeti Líceum VI. A, VI. B, illetve X. B osztályos tanulóinak munkái képezik, amelyek az Iskola másképp héten – a SimpleX Egyesület és a Sapientia EMTE által közösen – tartott matematika foglalkozásokon készültek. Ezek mellett megtalálhatóak azoknak a csíki medencei VI. osztályos matematikai tehetségeknek munkái is, akik a 2012-2013-as tanévben felvételt nyertek és jártak a SimpleX Egyesület és a Sapientia által a Márton Áron Gimnáziumban tartott matematika foglalkozásokra. Ugyanakkor falra kerülnek a Sapientia EMTE azon tehetséges diákjainak munkái is, akik egész tanévben segítették az egyetem által szervezett matematika érettségi felkészítő sikeres lebonyolítását.

 

Kiállítás címe: A varázsszőnyeg átköltöztetése

Időpont: 2013. május 30.csütörtök d.u 4 óra

Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszereda

 

A tanulók feladata a következő volt:

Matekország királyának leánya eladósorba került. Ezért a király rendkívül furcsa alakú szobákkal teli palotát építtet a királykisasszonynak. A szobákat a király varázsszőnyegekkel szeretné beborítani és kapóra jön neki a királylány kezére pályázó sok herceg és királyfi. Mivel a király igencsak szeretné, ha a veje nagyon okos lenne, ezért nehezebbnél nehezebb próbatételek elé állítja a kérőket. Először több furcsa alakú szobát kell helyszínen beborítaniuk a kapott szőnyegdarabkákkal hézagmentesen, vágás nélkül, minden darabkát felhasználva, úgy hogy ne legyenek átfödések. Második próbaként ugyanazokkal a szőnyegdarabkákkal a király a hercegeket kiküldi az udvarra, csak a szobák alaprajzát adja oda nekik, és az előző feltételek mellett az udvaron kell "kirakják" a szobát. Harmadik és legnehezebb próbatételként a hercegeknek azt kell megvizsgálniuk, hogy az egyik szobából felszedett szőnyegdarabokkal egy teljesen más alakú szobát le lehet-e teljes egészében födni, vagyis a varázsszőnyeg átköltöztethető-e a palota egyik szobájából a másikba. A költöztetés során a szőnyegdarabok kisebb darabokra is vághatók, de továbbra sem lehet közöttük hézag, átfödés, és minden darabkát fel kell használni. A gyerekek a hercegeknek segíthettek elnyerni a királylány kezét. A harmadik próba kivitelezésének módját szemléltetik a kiállított poszterek.

Ennek a puzzle-szerű játénak lényege a terület fogalmának mélyebb megértése, illetve a Bolyai-Gerwien tétel megismerése és bizonyításának kíváncsiságvezérelt felépítése, amely szerint azonos területű sokszögek véges számú vágással átdarabolhatók egymásba.

A foglakozásokat Csata Lili (Nagy István Művészeti Líceum) és Zsombori Gabriella (Sapientia Egyetem, SimpleX Egyesület) vezették.

Ez a foglalkozás a SimpleX Egyesület tananyagfejlesztő munkájának része, amely az Európai Bizottság által finanszírozott PRIMAS projekt keretében született. 

A kiállítás célja rámutatni a matematika és azon belül a geometria lenyűgöző játékosságára, szépségére. Ahogy Pierre van Hiele is mondta: "Geometry begins with play." (A geometria a játékkal kezdődik.)

A kiállítás megnyitója után logikai játszóházba hívunk gyereket és felnőttet egyaránt. Lesznek logikai vetélkedők is (pl. tangram verseny, detektív verseny, stb.), amiken különböző ajándéktárgyakat lehet nyerni.

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! 

         

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031