Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Apáczai-díj Aranyfokozatát kapta meg Dr. Balázs Lajos oktatónk

Az ünnepélyes díjátadásra október 15-én került sor a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban.

A Romániai Magyar Pedagógusok Tudományos Tanácsa az APÁCZAI-díj 2016 ARANYFOKOZATÁT Balázs Lajosnak itélte oda tudományos munkásságáért, a Sorsfordulások rítusai a székely-magyarokná lIII.Menj ki én lelkem a testből Elmúlás és temetkezés Csíkszentdomokoson könyvéért. A díjazott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense, néprajzkutató, a MTA köztestületének külső tagja.

Gratulálunk!

 

Így vélekednek mások Balázs Lajos munkásságáról:

E székely halottaskönyva magyar folklórirodalomban ispáratlan különössége és a szokások, hiedelmek kimerítő leírása folytán méltán állhat a nagy világvallások halottaskönyvei mellett, ugyanakkor szakmai értéke a legjobb magyar néprajzi gyűjtések rangjára emeli. (Kozma Mária, író).

 

Mindenekelőtt ki kell jelentenem, hogy a Menj ki én lelkem a testből olvasása valóságos élmény volt számomra. Nyomában gazdag, színes világkép bontakozott ki előttem teljes életszerűségében. […]  A munkát minősíti, hogy a történész olvasóban ötleteket, feltételezéseket váltott ki, szellemi áramkört, izzást gerjesztett. És erre csak az igazi tudományos alkotások képesek. (Jakó Zsigmond, akadémikus)

 

Balázs Lajos halottaskönyve, túl azon, hogy az összmagyar néprajzfeltárást gazdagítja, párját ritkító lehetőséget nyújt az összehasonlításra nem csupán egész nemzeti közösségünkön belül, hanem a nemzetközi néprajzkutatás számára is. (Demény Lajos, akadémikus)

Eseménynaptár

2020. január

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031