Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Az igazán jó marketinges egy szerény ember

Augusztusban a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának vendége volt Takács Antal, a hannoveri központú Continental gumigyártó cég nemzetközi üzletfejlesztési és árazási vezetője, akivel a marketing szakmáról beszélgettünk. 

KB: Mi késztette arra, hogy a marketinggel kezdjen foglakozni?
TA: Egy elég szigorú családban születtem, nagyon komoly etikai értékekkel, és az édesapám elvárása az volt, hogy ugyanolyan jó mérnök legyek, mint ő. Így aztán kitűnővel végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen, de sosem lettem olyan jó mérnök, mint ő, illetve nem is dolgoztam mérnökként soha életemben.
1994-ben kikerülve az egyetemi padsorokból a Porsche Hungáriánál helyezkedtem el, ahol árazással kezdtem foglalkozni, ami meglátásom szerint a marketingnek az egyik legfőbb pillére. Így kezdődött az én marketinges pályafutásom. Örülök, hogy emberekkel dolgozhatok, kreatív lehetek, szeretem amit csinálok, ami fontos is, hisz mostmár lassan 20 éve legalább napi 9 órát dolgozom.

KB: Miben látja a szakma szépségeit és nehézségeit?
TA:  Még nyugat Európában is él a tévhit, hogy a marketing a kommunikációról szól, pedig ugye, ott van az árazás, a disztribúciós csatornák kiépítése, a termékek felépítése. Ami szép a marketingben, hogy ez egy igen komplex és összetett tudomány. Én nagyon szeretem a matematikát, de ott van egy séma, egy képlet, és aszerint kijön a jó megoldás, a marketingben nincs ilyen, igaz, hogy van keresleti, kínálati görbe, vannak árazási szempontok, de itt az ember használhatja az érzékeit, a meglátásait, nem lehet definíciókban beszélni.
A jó szakember a hatodik, hetedik, nyolcadik érzékét kell számokkal alátámassza. Meg kell győzni a vevőt (akivel gyártóként olykor nem is vagyunk közvetlen kapcsolatban) arról, hogy az neki is jó, ha az én termékemet veszi, az én szervizemet látogatja. A marketing az egyetlen út arra, hogy megkülönböztető értéket adjak a termékemnek, marketing nélkül nincs értékteremtés.
A marketing nehézségeit tulajdonképpen a szépségei jelentik, az emberi tényező is nagy nehézséget jelent. A legfontosabb ezek leküzdésére, hogy ne szakadjunk el a valóságtól. Azt gondolom, hogy a legnagyobb hibája a marketingeseknek, hogy aki az árakkal foglalkozik, ő azt a területet tartja a legfontosabbnak, a termékfejlesztő a termékeket, a kommunikációs és a disztribúciós meg az ő területével akar hozzáadott értéket teremteni, holott ez akkor működik jól, ha a realitásoknál maradunk és ezeket mind összehangoljuk. 

KB: Ön szerint mitől válik jó szakemberré egy marketinges? Mit kell tudnia?
TA: Szerintem az igazán jó marketinges egy szerény ember, azt hiszem, a legnagyobb hiba, hogy az eredményekre koncentrálunk csak, a jó marketingesnek a stratégiai struktúrán kell gondolkodnia, keretet kell adnia a tevékenységének. Az igazán jó marketinges helikoptertávlati tervekből egészen apró picinyke részekig át tudja látni a folyamatokat. Egy szakember útja a struktúrák, erővonalak, értékek felrajzolásával kell kezdődjön, ezek keretezik a játékteret, ahol élete során dolgozik, alkot.  Hogyha ez jól sikerül, akkor az eredmények nem maradnak el.
Egy jó marketingesnek úgy gondolom, nem árt tudni a matematikát, az egy olyan tudomány, aminek az ismerete magabiztossá teszi az embert, egy gazdasági analízis megértéséhez is ismerni kell a matematika alapjait, egy jó marketingstratégia felépítéséhez is szükséges a matematika. Ezzel együtt azt gondolom, hogy egy jó, hosszútávra tervező vállalat sohasem sales (eladás) orientált, hanem marketingorientált, és értékteremtésre törekszik.
A marketingesnek el kell tudnia engedni magát, azt látom, hogy ez is igen fontos. Minél görcsösebb valaki, annál kevésbé tud teljesíteni. Meg kell állapítani, egy saját optimális maximumot, én például nagyon örülök, hogyha mindent 80 százalékra megcsinálok.

KB: Kinek javasolja, hogy a marketing szakmát válassza?
TA: Annyi féle marketinges munkakör van, attól is függ, hogy valaki stratégiai vagy operatív marketinggel akar foglalkozni, de egészen más profilja kell legyen egy kommunikációs illetve egy pricing (árazási) területen tevékenykedőnek. Tehát azt gondolom, hogy marketinget bárki tud csinálni, csak fel kell ismerni, hogy milyen területére teszik alkalmassá a tulajdonságai. Javaslom, hogy se cégként, se munkavállalóként ne gondolkodjunk csak sajtókommunikációban vagy brosúrakészítésben, ugyanis az nem marketing.

KB: Említett, hogy szimpatikus Önnek a filozófia, miszerint: The big fish doesn’t always eat the small. But the fast eats the slow.
TA: Igen, amiért valaki kicsi, nem biztos, hogy halva született, nézzük például az őrült nagy márkákat, amikbe mi beleszületünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy jön majd egy kicsi, aki majd az egész piacot uralni fogja. Például 15 évvel ezelőtt az Internet Explorer évekig megkérdőjelezhetetlen volt, és senki nem gondolta volna, hogy a Firefox, majd a Google chrome átveszi a vezetést. A kishalak esetében a megkülönböztető kommunikáció és a minőség az éltető elem, ez tudja őket megkülönböztetni, értékesebbé tenni a nagyobbaktól.
És az Önök egyetemének megvan az az előnye, hogy kicsi, hogy elszánt emberek dolgoznak ott, és amíg a nagy hal csak lassan, hosszú idő alatt tud irányt váltani, addig a kicsi, mint a Sapientia gyorsan, rövid idő alatt irányt vált, ha arra van szükség.

 

Takács Antal felajánlta segítségét ezekhez az irányváltásokhoz, a hallgatók számára is igen kecsegtető ígéretek hangzottak el.
Részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031