Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Balázs Lajos: Cérna és tű - A paraszti világ szerelmi eposza

2020. márciusában jelent meg dr. Balázs Lajos legújabb könyve.

Balázs Lajos újabb könyvel jelentkezett, mely a nagysikerű  Amikor az emeber nincs es ezen a világon Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson című, 2010-ben megjelent monumentális munkához kapcsolódik. A néprajzkutató a Cérna és tű  A paraszti világ szerelmi eposza cimű könyvében egy rendhagyó vállalkozást visz véghez: a több mint 300 adatközlővel készített mélyinterjúkból olyan kötetet gyúr össze, mely túllépi a néprajz határait, és fikcióként, azaz megkonstruált valóságként működik. […] A könyv ténylegesen is annak sikeredik, aminek a szerző elképzelte egy Kalevala-színtű  (!) eposz. (Sánta Attila, költő)

A néprajztudós értékelése: „Nyilvánvalónak tarthatjuk, hogy a paraszti szexualitás szinte valamennyi területét, részletét, árnyalatát megtalálhatjuk ebben a könyvben, amelynek nincs párja a Kárpát-medence néprajzi szakirodalmában, sem a téma széles merítését, sem az „adatközlők” száma, sem az elemzés részletessége, szakszerűsége, sem pedig a szerző beleérző képessége, empátiája tekintetében.” (Halász Péter)

A szerző így összegez: „Már a cím is sejteti, hogy ez a könyv nem az irodalomtörténet által számon tartott eposzok családjából való. Nem  tanít, mint a tankönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, hanem egy egészen bonyolult élet szövevényét tárja fel, és követi a tapasztalati tudás és tudásélmény törvénye szerint. A paraszti szerelem maga a paraszti lét semmi máséval össze nem téveszthatő lét monumentális freskója. Benne öröm, bánat, szenvedés, sírás,  és kacagás, dúrvaság, kegyetlenség, számítás is, gyöngéd símogatás – szóval az ember testi-lelki-értelmi  valóságának majd minden húrja, rezdülése, még a bizsergése is kihallatszik belőle. Ezért, hangsúlyozom,  ebben a társadalomban a szerelem nemcsak érzelmi, kiváltképpen nem édeskés és idealizált világ, hanem életmód.”

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30