Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Berobbantunk Tusványosra

2018. július 25-én, szerdán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara színes programmal vett részt az idei Tusványos rendezvényén.

Szerdai napon szerettük volna bemutatni a csíkszeredai helyszín oktatóinak munkásságát, valamint hallgatóinknak is lehetőséget biztosítottunk egy kis laborkukackodásra.

Elsőként Tánczos Levente-József egyetemi tanársegéd beszélt a bitcoin és a bizalom kérdéséről, ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy honnan származik a pénz mint fizetőeszköz, milyen stratégiák alapján épült ki a kereskedelem. Elmondta az előadó, hogy miért lesz várhatóan nem csak a pénzügyekre, hanem az egész életünkre, a bizalomról alkotott képünkre hatással a közeljövőben a kriptovaluták megjelenése? Ha bővebben érdekel a téma, kattints IDE.

Tánczos Levente: A bitcoinon túl. Blockchain, a bizalom új köntösben.

A következő foglalkozást dr. Bálint Gyöngyvér, egyetemi adjunktus és dr. Kósa István, egyetemi docens tartotta, ahol a jelentkezők Tusványosi életkép témában fotóversenyre jelentkezhettek. Minden bejelentkezett játékos a kezdőcsomagban kapott egy Trust me I am a sociologist feliratos pólót, egy karszalagot, majd ezek viseletében terepszemlét tartottak és beneveztek a fotóversenyre. A legtöbb kedvelést kapott fotó tulajdonosa egy táblagépet kap ajándékba. A versenyre beküldött fotókat ITT lehet megtekinteni.

Tusványosi életkép – Vizuális szociológiai fotóverseny

A sátor programjának részeként sikerült együttműködési szerződést aláírnia a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományos Egyetemnek és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviselőinek. Az együttműködési megállapodást dr. Dávid László, az egyetem rektora, Kató Béla a Sapientia Kuratóriumának elnöke, valamint Tánczos Barna a Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke. A megállapodás részleteiről ITT olvashatunk.

A nap harmadik előadója dr. Máthé István, egyetemi docens volt, aki mérnök szemmel látja a világot és bemutatta előadásában, hogyan halad a technológia, ha információszerzésről vagy épp tudománynépszerűsítésről beszélünk. Az elmúlt években előadónk az ivóvízek- és levegőminőséget kutatta, ugyanakkor arra a kérdésre is kereste a választ, hogy ehető-e a hó és egyáltalán miért lett tilos a fürdőzés a Szent Anna-tóban. Mindezekről a sajtóban erős visszhang keletkezett, hiszen nem csak a helyi vagy regionális orgánumok kapták fel az eredményeket, hanem a New York Times is írt rólunk. 

dr. Máthé István: Tudománynépszerűsítés az egyetemi honlaptól a New York Times-ig 

Az előadások közben pedig mérnök szakos hallgatóink lepték el a tusványosi tábort, hiszen flashmob jelleggel érdekes kísérletekkel és látványos feladatokkal szórakoztatták a táborozókat. A kis laborkukacok bemutatták milyen hétköznapi eszközök is használhatók figyelemfelkeltésre. A kísérletek végeztével pedig gőzölgő limonádékat osztogattak, megsúgjuk a szárazjég volt a gőzért felelős.

A nap utolsó előadását dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus tartotta meg. Boróka a tolmács szakma rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, tisztába tettünk néhány alapfogalmat, amelyet mindig keverünk. Elmondta, hogy a fordító és a tolmács szakma miben különbözik egymástól, majd életszerű példákkal szemléltette, hogy milyen is egy jó tolmács. 

dr. Prohászka-Rád Boróka: A tolmácsolás kihívásai – amit a Google Translate nem tud 

A nap végén örömmel láttuk, hogy érdeklődtetek előadásaink, foglalkozásaink iránt. Mi nagyon jól éreztük magunkat az idei Tusványoson és reméljük találkozunk veletek jövőre is.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031