Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Beszámoló a Nemzetközi Imagológiai Konferenciáról

A konferencián 3 plenáris (magyar, román és angol nyelvű) és 60 szekció-előadás hangzott el, valamint a virtuális szekcióban 20 dolgozat került bemutatásra mindhárom nyelven. A résztvevők kilenc országból érkeztek. 

 

2013. április 19-20. között negyedik alkalommal szervezett - támogatóik segítségével - imagológiai konferenciát Csíkszeredában a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke. Társszervezők voltak a Román Összehasonlító Irodalmi Társaság (ALGCR) és a Debreceni EgyetemTörténelmi és Néprajzi DoktoriIskolája. A konferencián 3 plenáris (magyar, román és angol nyelvű) és 60 szekció-előadás hangzott el, valamint a virtuális szekcióban 20 dolgozat került bemutatásra mindhárom nyelven. A résztvevők kilenc országból érkeztek. Az előadások az etnikai, nemzeti, vallási és kulturális másság-képek alakulásának történeti változásaira fókuszáltak. A konferencia témaköre: imagológia és kultúraköziség, imagológia és válságtudat, nemzeti mítoszok átalakulása, önmítoszok és torz nemzetképek, sztereotípiák ironikus olvasatban, Kelet és Nyugat egymásról alkotott képe, nemzetkép-formálás a történettudományi művekben, a médiában, nemzetkép-formálás filmen, imagológia – kétnyelvűség – nyelvi térkép.

Az előadók kiemelték a sztereotípiák és előítéletek gadameri értelemben vett nélkülözhetetlenségét ugyanakkor rávilágítottak reflektálatlan használatuk kockázataira. Konkrét elemzések szóltak azalteritásról alkotott képek változásairól, arról, hogy milyen képet közvetítenek az idegenekről a történelmi források, és hogyan használja fel ezeket a forrásokat a történetírás. Több előadó foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen sztereotípiákat használ, hogyan manipulál a média. Az is megvitatásra került, hogy mi a szerepe és felelőssége a sztereotipikus gondolkodás vagy az árnyalt másság-kép terjesztésében az irodalomnak, filmművészeteknek, oktatásnak. A nyelvészeti megközelítés például annak végiggondolását tette lehetővé, hogy hogyan befolyásolja a többnyelvűség az idegenekről alakotott képet. 

A Tudományos Tanács tagjai közül Dr. Bence Erika az Újvidéki Egyetem rendkívüli egyetemi tanára és Dr. Andrei Bodiu egyetemi tanár Brassóból, a Transilvania Egyetemről az irodalomban megjelenő és a kelet-európai írókkal szemben nyugaton érvényesített sztereotípiákról beszélt. Dr. Amedeo Di Francesco, a Nápolyi Egyetem tanára Morus TamásMagyarország- képéről értekezett, Dr. Papp Klára a Debreceni Egyetem BTK dékánja pedig a bihari görög kereskedőkről alkotott kép alakulását vizsgálta a bírósági tanúvallatási jegyzőkönyveinek alapján. A három párhuzamos szekcióban pezsgő viták zajlottak, sok érdekes gondolat, fontos tudományos eredmény fogalmazódott meg. Nem csupán az egymástól eltérő tudományterületek, a különböző nemzeti perspektívák alkalmazása is jelentősen hozzájárult a termékeny eszmecseréhez. Az előadásokból készült tanulmányok angol nyelvű szakfolyóiratban (az Acta Universitatis Sapientiae Philologica sorozatában), román és magyar nyelvű kötetekben fognak megjelenni.

A külföldi előadók azt is hangsúlyozták: mind a Sapientia EMTE-n tapasztalt szakmai munka, mind pedig a régió általuk megismert értékei rendkívül jó benyomást tettek rájuk. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031