Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Beszámoló a XII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről

2021. március 20-án tizenkettedik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket. Idei versenyünk sajátossága volt, hogy mindkét forduló online zajlott, a döntőt a Google Meet felületén szerveztük meg az első forduló eredményei alapján továbbjutott 19 diák számára. Korábbi versenybeszámolóinktól eltérően idén képernyőképekkel fogjuk érzékeltetni a verseny hangulatát.

A verseny döntőjére tehát március 20-án, szombaton délelőtt került sor. Háromnegyed kilenctől egy rövid köszöntés keretében fényképes bemutatóval próbáltuk meg pótolni a helyszíni jelenlét érzését, a megújult egyetemi épület jelenlegi és a járványt megelőző élettel teli képei a mindannyiunk által vágyott állapotot idézték: tantermi órákat, laborokbeli munkát, vidám szüneteket, diákprogramokat, és a tavalyi fordítói verseny döntőseit, akiket a könyvtárban tudtunk fogadni.  Ezt követően rövid eligazítás következett a nap programjával kapcsolatosan.

A fordítás 9 órától 10.30 óráig zajlott: a fordítandó szövegeket egy megosztott drive-linkról lehetett letölteni, majd az elektronikusan beküldött fordításokat a zsűri is „online” javította, értékelte és egyeztetett a két különdíj sorsáról.

Az eredményhirdetésre 16 órakor került sor, ahol dr. Pap Levente dékánhelyettes az egyetem és a kar nevében, dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó tanszékvezető pedig a tanszék nevében köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanáraikat és a zsűri jelenlevő tagjait. 

A köszöntők után hagyományainkhoz híven a négy kategória javítóbizottságainak egy-egy képviselője foglalta össze a javított fordítások általános erényeit és hibáit, tanácsokat, javaslatokat fogalmaztak meg a diákok számára a szöveg értelmezésével, a sajátos fordítási helyzetekkel kapcsolatban.

Az általános értékelést követte a díjazás, mindegyikük teljesítményét „online tapssal” jutalmazta a közönség. A könyvjutalmakat és a különdíjakat postán juttatjuk el a diákokhoz.

A helyezés a következőképpen alakult:

Román-magyar kategória

I. Andrei Izolda, XI. osztály, Kós Károly Szakközépiskola, Székelyudvarhely

II. Tóth Szabina, XI. osztály, Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár

III. Veres Vanda, XI. osztály, Baróti Szabó Dávid Technológiai Liceum, Barót; Bocskay Iringó, XII. osztály, Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár

Dicséret: Cocean Szekeres Kriszta, XI. osztály, Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Székelykeresztúr

Magyar-román kategória

I. Illés Izabella-Krisztina, XII. osztály, Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár

II. Kincses Zsuzsa, XII. osztály, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

III. Sipos Réka, XI. osztály, Mircea Eliade Főgimnázium, Segesvár

Angol-magyar kategória

I. Ambrus Eszter, XI. osztály, Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum, Gyimesfelsőlok

II. Kertész Zsuzsa, XI. osztály, Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely

III. Nagy Attila, XII. osztály, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

Dicséret:            Orbán Johanna, XI. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely

Molnár Apollónia, XI. osztály, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

Jakabfi-Biró Csenge, XI. osztály, Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Székelykeresztúr

Magyar-angol kategória

I. Fülöp Timea, XI. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely

II. Madarász Csilla, XII. osztály, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó

III. Antal Márk, XI. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely

Dicséret:            Ilyés Norbert-István, XI. osztály, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

Nánia Hilda, XI. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely

Különdíjként idén is e-könyv-olvasót kapott két diák: Kincses Zsuzsa magyar-román fordításában a forrásnyelvi szöveg regiszterének, beszélt nyelvi jellegének sikeres visszaadását értékelte a zsűri, Antal Márk magyar-angol kategóriában versenyző diák pedig kiemelkedő nyelvi-nyelvtani teljesítményével érdemelte ki ezt az elismerést.

Köszönjük a diákoknak, hogy a megnehezült körülmények között is beneveztek a versenyre, nagyra értékeljük felkészítő tanáraiknak a lelkesedését, hogy versenyfelhívásunkat továbbították diákjaiknak és biztatták őket a részvételre, s nem utolsó sorban köszönjük a Humántudományok Tanszék munkatársainak, hogy a verseny előválogatásán és döntőjén is időt és fáradságot nem kímélve vettek részt az értékelésben, döntésben, szervezésben.

Dr. Lajos Katalin,

egyetemi adjunktus, szervező

Eseménynaptár

2021. április

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930