Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Beszámoló az Ecotrophelia versenyről

Az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője zajlott a Sapientián. 

A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara, a Galaţi-i „Dunărea de Jos” Egyetem Élelmiszertudományi Kara, a Romániai Élelmiszerszakértők Egyesülete, valamint a Food for Life Románia közös szervezésében 2014. június 26-28. között került megrendezésre az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője. A versenyen a nyolc egyetemi központot képviselő 14 csapat mérte össze tudását, és mutatták be az általuk készített öko-innovatív termékeket.

A bemutatott termékek között szerepelt gluténmentes muffin, medvehagymás pástétom, csicsókás és homoktövises fagylalt, vörös vermut, savóból és malátából készített sör, rebarbara szószos fűszeres keksz, dietetikus házi csokoládé, gyömbérrel és paprikával ízesített dzsem, töltött csokoládé, füstölt szarvasgombával ízesített tőkehal, funkcionális tészta, szárított kolbászkülönlegesség és kukoricadarával készített bécsiszelet. A termékeket élelmiszeripari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezet baráti jellegét és a termék előállítás üzleti tervét. A szakmai és tudományos bemutatót a zsűri érzékszervi vizsgálata követte, ahol a csapatok, egyenként, a feltett kérdésekre válaszoltak, megvédve termékük eredetiségét. A zsűri döntése alapján az Ecotrophelia 2014 Románia verseny győztese a suceavai „Ştefan cel Mare” Egyetem, „TopICE” csapata a csicsókás homoktövises jégrémmel. Ez a csapat fogja képviselni Romániát a párizsi döntőben. A második díj nyertesei a suceavai „Margareta” és a galați-i „Dunărea de Jos” Egyetem „Magic” csapat, a harmadik díjat a szebeni „Lucian Blaga” Egyetem „Mirabelle”, a Sapientia „SapSanative” és temesvári „Regele Mihai I a României” Egyetem „TPA” csapata nyerte. 

A támogatók jóvoltából három különdíj is kiosztásra került. Az Expergo Sensory Research által a legjobb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termékért felajánlott „Expergo Innovation Award" díjat a szebeni Mirabelle nevű csapata nyerte, a Covalact tejfeldolgozó vállalat által a legjobb marketing tervvel rendelkező termék díjat a suceavai Margareta csapata nyerte a gluténmentes muffin termékkel, a Lixid Project által felajánlott legtermészetesebb termékért járó "Lixid Projekt Award" díjat a Sapientia SapSanative csapat nyerte az Artemis nevű vörös vermut termékkel.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak a Covalact SA, Expergo Sensory Research- Bukarest, Lactis SA, Heineken Romania, Romaqua Group, Harmopan Csíkszereda, Fapicom Gyergyószentmiklós, Strudel Food- Csíkszereda, Frieske Pan Székelyudvarhely, Gáll Erzsébet hagyományos termékek, Tusnad SA, Azko Vending-Csíkszereda, Agro Prod Com DOSA-Kibéd, Tipographic-Csíkszereda, Szent Anna-tó rezervátum.

A szervezők nevében: dr. Salamon Rozália Veronika

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930