Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj pályázati felhívás

A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetik meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

Az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítvány – a hazai és külhoni magyarok áldozatkészsége, kurátorai munkája révén – anyagi, szellemi és lelki támogatásával, ösztöndíjaival és díjaival úttörő szerepet vállalt a nemzeti összetartozás szolgálatában, a Közép-európai szellemi együttműködésben, mai határainkon túl élő magyarság hazai megismertetésében, kiváló képviselőinek, értékeinek népszerűsítésében, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásában. Az elmúlt, közel négy évtizedben adományozott mintegy négyszáz kitüntetésünk kétharmada külhonba került. Azokat négy kontinens mintegy félszáz országában élő nemzettársaink kapták magyarságszolgálatukért, illetve részesültek abból Közép-Európa jeles képviselői, szervezetei is népeink kulturális együttműködésében játszott kiemelkedő munkásságukért.

A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetjük meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

A kutatónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak 3-5000 karakteres összefoglalóját, bevezetőjét kell elküldenie 2018. március 30-ig Hágen Ádám kurátor részére a hagen.adam.me@gmail.com e-mail címre. Ezt követően a szakmai zsűri április 30-ig dönt a tartalmi és formai követelmények alapján arról, hogy a munka további kidolgozásra alkalmas-e. Pozitív elbírálás esetén a pályázó lehetőséget kap arra, hogy munkáját 20-40.000 karakterben kifejtse, azt Hágen Ádám részére augusztus 1-ig megküldje. A szakmai zsűri döntése alapján 2018 novemberében, Budapesten kerül sor a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj ünnepélyes átadására.

A pályázat díjazása:

 1. helyezett – 250.000 Ft pénzjutalom
 2. helyezett – 200.000 Ft pénzjutalom
 3. helyezett – 150.000 Ft pénzjutalom

Húsz könyvből álló csomag minden pályázónak, aki augusztus 1-ig pályamunkáját megküldi

A BGA Kuratóriuma vállalja, hogy a nyertes dolgozatot megjelenteti a Hitel/SZIN folyóiratban.

A választható témakörök:

 • Bethlen Gábor pályafutásának kezdeti évei – út a fejedelemmé válásig
 • Bethlen Gábor, Erdély fejedelme – Erdély aranykora
 • Bethlen Gábor külpolitikája
 • Bethlen Gábor egyház- és valláspolitikája
 • Bethlen Gábor művelődés- és oktatáspolitikája
 • Bethleni örökség a XXI. században – Mit tanít nekünk a fejedelem?
 • Udvari reprezentáció Bethlen Gábor udvarában
 • Művészet és építészet Erdélyben Bethlen Gábor korában

Az összefoglaló és a pályamunka formai követelményei:

A fedőlapon szerepelnie kell a pályázó nevének, a felsőoktatási intézményének, a dolgozat címének és a választott témakörnek. Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz; bal margó 3 cm, jobb, alsó és felső margó 2,5 cm; szövegközi hivatkozás (név,évszám: oldalszám); az irodalomjegyzék a szakdolgozati formai követelményekkel azonos.

További információk: Hágen Ádám kurátor (hagen.adam.me@gmail.com) 

A pályázat teljes felhívása itt tekinthető meg.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031