Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Bevizsgálták és fogyasztásra alkalmasnak találták a kirulyfürdői borvízforrások vizét

A kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz minősége megfelelő emberi fogyasztásra – derítették ki a Sapientia egyetem laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai és vízkémiai vizsgálatok során.

Forrás: szekelyhon.ro

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói 2018-ban három alkalommal (január végén, március közepén illetve november első felében) vettek vízmintákat a kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz forrásokból, megvizsgálva azok fogyaszthatóságát mikrobiológiai és vízkémiai szempontból. A mikrobiológiai vizsgálatokat Máthé István, míg a vegyi analíziseket Zsigmond Andreea-Rebeka oktatók koordinálták – olvasható a témában, szerkesztőségünknek küldött közleményben.

Az elvégzett nyolc különböző mikrobiológiai vizsgálat alapján a két borvízforrás vizének minősége megfelelő volt mindhárom alkalommal, higéniai-bakteriológiai szempontból fontos mikroorganizmusok nem voltak kimutatható bennük – tájékoztatott Máthé István.

A vízkémiai vizsgálatok (pl. ammónium-, nitrit-, nitrát-ion, nehézfém-tartalom stb.) alapján is a vizsgált időszakokban a két forrás vize emberi fogyasztásra alkalmasnak bizonyult, felszíni szennyezésre utaló jeleket nem észleltünk – összegezte a vizsgálatok eredményeit az oktató.

Forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031