Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Biomérnök mesterisek szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál

A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszentsimoni sörgyárnál.

2017. március 29-én az elsőéves mesteris hallgatók megtekintették a Lixid Project KFT által működtetett Csíki Sör Manufaktúrát, dr. Máthé István oktató szervezésében, Przibislawszky Jolán laborvezető és Kolozsi Orsolya labormunkatárs (jelenleg I. éves mesteris hallgatónk) kalauzolásával.

A több órás látogatás során a hallgatók végignézhették a sörgyári modern laboratóriumban történő vizsgálatok sorát: a sörgyártás fő nyersanyagának, a malátának (csíráztatott és szárított árpa) a minőségi ellenőrzését (szemméret-, lisztesség-, fehérjetartalom-vizsgálat) majd az élesztőgombákkal történő többhetes alkoholos erjesztési folyamat egyes fázisai során elvégzett elemzéseket (extrakt- és alkohol-tartalom, szín és savasság-vizsgálat, élesztőgomba-csíraszám meghatározás).

maláta minőségi vizsgálata

Legvégén a palackozott sör mint késztermék bevizsgálását tekintették meg: CO2 és O2-tartalom, habtartósság vizsgálat, diacetil-, extrakt- és alkohol-tartalom vizsgálat.

késztermék bevizsgálása

A laboratóriumi látogatás után a mesterisek szakmai magyarázat közepette bejárták az egyes termelési egységeket: a sörföző-, erjesztő-, szűrő- és palackozó részlegeket, majd megkóstolhatták a gyártott sörtípusokat.

a sörgyár palackozó részlege

 

sörkóstolás a protokoll részlegen

A látogatás végén Sándor Attila, aki a Sapientia EMTE Környezetmérnöki szakán végzett, részletesen elmagyarázta és bemutatta az új és modern szennyvíztisztító állomás működését és automata vezérlését, illetve a hozzá tartozó kislaborban elvégzett vizsgálatok körét.

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk a Lixid Project kft. vezetőségének és a szakmai kalauzolást vezető munkatársaknak.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031