Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Biomérnökök szakmai látogatáson a szovátai Danubius szállóda-komplexumnál

2018. november 10-én, szombaton a mesteris hallgatók, dr. Máthé István oktató vezetésével a szovátai Medve-tó és környékének tanösvényeit járták be illetve meglátogatták a Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központját.

Az első éves Fenntartható biotechnológiák mester szakos hallgatók az ásványvizekkel és gyógyvizekkel kapcsolatosan oktatott tantárgyhoz kötődően látogatták meg a gyógyközpontot, ahol Katona László spa manager helyettes szakmai kalauzolásával megismerhették és a gyakorlatban megfigyelhették az alkalmazott gyógykezelések típusait (sósvizes hidroterápia, gyógyiszapos kezelés, elektroterápia, inhalációs terápia, relaxáló kezelések) és hatásait (mozgásszervi-, nőgyógyászati-, légúti-, idegrendszeri- és bőrbetegségek kezelése). A látogatás végén a diákok kipróbálhatták a szálloda wellness központja által nyújtott lehetőségeket is.

Látogatóban a hidroterápiai részlegen

A továbbiakban a diákok oktatójuk szakmai magyarázata kíséretében végigjárták a Medve-tó körül kiépített természetvédelmi témájú tanösvényt is, majd vízmintát vettek a tóból. A minta esetében 3 méter vízmélységnél megfigyelhető egy kb. 10 cm-es “zöld vízréteg”, amely anaerob fotoszintetizáló zöld kénbaktériumok tömeges jelenlétének köszönhető. Ez a kizárólag csak a Medve-tóban megfigyelhető jelenség egyedülálló Európában.

Jellegzetes “zöld vízréteg” a Medve-tóban

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk Fülöp-Nagy Jánosnak, a Balneoclimaterica Sovata R.T. vezérigazgatójának.

 

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30