Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Border Crossings ‒ Nemzetközi konferencia zajlott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára került sor Border Crossings címmel, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke, Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának szervezésében.

Az utóbbi évtizedekben, a globalizáció, kultúraközi kommunikáció és transznacionális mobilitás különböző folyamatai mentén, a határlétesítés és eltörlés dinamikája olyan szociokulturális jelenségeket eredményezett, amelyek egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek számos tudományterületen. A határok átjárhatóságának illetve a határok megszilárdításának kettős mechanizmusa nemcsak politikai vonatkozásban érhető tetten, hanem a folyamatosan újraképződő interkulturális és nyelvközi kapcsolatok szintjén is. A határ illetve határátlépés szatellit-terminusai (határzóna – James Clifford, de- és reterritorializáció ‒ Gilles Deleuze‒Félix Guattari, nyitott határ ‒ Derrida stb.) számos kutatási területen váltak gondolkodást inspiráló, megtermékenyítő fogalmakká.

Konferenciánk célja volt fórumot biztosítani az irodalom- és kultúratudományok, irodalomtörténet, fordítástudomány, általános nyelvészet, diskurzuselemzés, pragmatika, szövegnyelvészet, valamint a film- és médiatudomány területeinek képviselői számára egyaránt. Összesen 71 előadó vett részt hét országból, akik a konferencia tudományos ülésszakain, élő és virtuális előadások formájában bemutatták a mai diszkurzív gyakorlatokban jelenlévő határfogalmak vonatkozásában elért kutatási eredményeiket, változatos irodalmi, kulturális, nyelvészeti és médiajelenségeket közelítettek meg a határok változó intézményei, funkciói és jelentései szempontjából.

Meghívott előadóink voltak: dr. Bertha Csilla, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének nyugalmazott egyetemi docense,a ki az ír dráma és színház határátlépéseiről tartott plenáris előadást, valamint dr. Mihaela Ursa, habilitált egyetemi docens, a Babeş‒Bolyai Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének vezetője, aki a nyelv, emlékezet és identitás hármas vonatkozásában megnyilvánuló határjelenségeket vizsgálta Herta Müller írásaiban.

A konferencia program- és kivonatfüzete letölthető innen. A konferencia nyomán elkészülő tanulmányok egyetemünk bölcsészet-, film- és társadalomtudományi kiadványaiban fognak megjelenni.

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a Tusnád Ásványvíz Rt.-nek a támogatásért. Továbbá köszönetet mondunk mindazoknak az oktatóknak, munkatársaknak és hallgatóknak, akik szervezési munkával, előadással, ülésszakvezetőként vagy más módon hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930