Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

CSI: Sapientia - 2015

Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke idén is megszervezi a három fordulós CSI: Sapientia versenyt 4 fős, középiskolai diákokból álló csapatok számára. A CSI: Sapientia bűnügyi verseny célja megismertetni a középiskolás hallgatókkal a biotechnológia egyik potenciális és érdekes területét. A versenyen a legkorszerűbb technikák és tudományos eredmények alkalmazásával a versenyzők betekinthetnek a tudományos vizsgálódás izgalmas és mindig változó világába.

A verseny három fordulóból áll. Az első fordulóban a témával kapcsolatos elméleti ismereteiket bizonyítják a csapatok, a második fordulóban a csapatoknak megadott feladatokat kell elvégezniük bioinformatikai on-line programok segítségével.

A harmadik fordulóba az első két forduló pontjainak átlaga alapján a legjobb 6 csapat kerül be, akik majd igazi helyszíneléssel szállnak versenybe a következő díjakért:

I. díj: 4000 RON

II. díj: 2000 RON

III. díj: 1000 RON

Jelentkezési határidő: október 22., csütörtök, 24 óra

I. forduló: Elméleti ismeretek a bűnügyi vizsgálatok tudományos vonatkozásairól. Időpont: október 23A feladatok megoldására 24 óra áll rendelkezésre.

II. forduló: Számítógépes programok felhasználása a bűnügyi vizsgálatokban Időpont: október 30. A feladatok megoldására 24 óra áll rendelkezésre.

III. forduló: Helyszínelés, mintagyűjtés és feldolgozás egy gyilkossági színhelyről A csapatok rendelkezésére áll a Biomérnöki Tanszék molekuláris biológia laboratóriuma, a következő technikákkal:

  • DNS fingerprinting, (DNS kivonás, PCR, elektroforézis, elektroforogrammok elektronikus feldolgozása)
  • ujjlenyomat vizsgálat
  • mikroszkópos vizsgálat biológiai mintákra (hajszálak, stb.)
  • toxikológiai vizsgálatok (GC-MS)

Időpont: november 13-15. Regisztrálni online lehet ide kattintva.

A verseny szabályzata letölthető innen.

Bővebb információkért a csisapientia@sapientia.siculorum.ro e-mail címen, illetve a 0745003337-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Kapcsolattartó személy: Orbán Csongor

A fordulókkal kapcsolatos információkról, a feladatok leírásáról és a pontos határidőkről emailben értesítjük a csapatokat.

Nézd meg a tavalyi versenyhez kapcsolódó videónkat!

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031