Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

CSI:Sapientia bűnügyi verseny egyetemistáknak

A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke idén felsőoktatási intézmény hallgatóinak szervezi meg a CSI:Sapientia versenyt. Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

A CSI:Sapientia bűnügyi verseny célja megismertetni a hallgatókkal a biotechnológia egyik potenciális és érdekes területét. A versenyen a legkorszerűbb technikák és tudományos eredmények alkalmazásával a versenyzők betekinthetnek a tudományos vizsgálódás izgalmas és mindig változó világába.

A verseny két fordulóból áll. Az első fordulóban a megadott feladatokat kell elvégezniük bioinformatikai on-line programok segítségével ugyanakkor a témával kapcsolatos elméleti ismereteiket bizonyítják a csapatok. A második fordulóba az első fordulóban szerzett pontok alapján a legjobb 4 csapat kerül be, akik majd igazi helyszíneléssel szállnak versenybe.

Jelentkezési határidő: 2016. november 11., péntek, 24 óra

I. forduló: Elméleti ismeretek a bűnügyi vizsgálatok tudományos vonatkozásairól és számítógépes programok felhasználása a bűnügyi vizsgálatokban

Időpont: november 11.

A feladatok megoldására 24 óra áll rendelkezésre. 

II. forduló: Helyszínelés, mintagyűjtés és feldolgozás egy gyilkossági színhelyről

A csapatok rendelkezésére áll a Biomérnöki Tanszék molekuláris biológia laboratóriuma, a következő technikákkal:

  • DNS fingerprinting, (DNS kivonás, PCR, elektroforézis, elektroforogrammok elektronikus feldolgozása),
  • ujjlenyomat vizsgálat
  • mikroszkópos vizsgálat biológiai mintákra (hajszálak, stb.)

Regisztrálni online lehet ide kattintva.

A verseny szabályzata letölthető innen.

Bővebb információkért a csisapientia@sapientia.siculorum.ro e-mail címen, illetve a 0745003337-es telefonszámon lehet érdeklődni. Kapcsolattartó személy: Orbán Csongor

A fordulókkal kapcsolatos információkról, a feladatok leírásáról és a pontos határidőkről emailben értesítjük a csapatokat.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031