Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Csíkiak nyerték a Pénzidomár vetélkedőt

A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola diákjai nyerték a Pénzidomár nevű gazdasági és pénzügyi vetélkedőt.

A Sapientia egyetem csíkszeredai épületében tartották hétvégén a Pénzidomár nevű, a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kara, az OTP Bank Románia, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett gazdasági és pénzügyi vetélkedő döntőjét. Az eseményre előzetesen hatvanegy középiskolás csapat jelentkezett, a döntőre pedig tizenhat jutott be.

Feladat értékes díjakért

Az esettanulmány jellegű versenyen a diákok a gazdasági válság miatt rossz pénzügyi helyzetbe kerülő egyik csíkszeredai bútorforgalmazó szaküzlet bevételeinek javítására kellett javaslatokat megfogalmazzanak, amelyet négytagú zsűri előtt be is mutattak. Voltak csapatok, akik a létező vállalkozás reklámstratégiájának továbbfejlesztésében, mások pedig új befektetésekben képzelték el a cég bevételeinek jövőbeli növekedését. Szombaton a tizenhat csapat négyes csoportokban mutatta be megvalósíthatósági elképzelését. Közülük négyen jutottak a vasárnapi döntőbe.

A végső győztesek: 1. a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola Smurf nevű csapata (minden tag egy-egy táblaszámítógépet kapott); 2. a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Amvo alakulata (fényképezőgépeket kaptak ajándékba); 3. a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Eurománia formációja (mobiltelefonokat nyertek); 4. a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Béresek nevű fiúgárdája (értékes könyvcsomagokkal gazdagodtak).

Az első három helyezett középiskolás csapat tagjai kiváló szereplésükkel majdani érettségi eredményeiktől függetlenül biztos felvételt nyernek a Sapientia gazdasági szakjai bármelyikére.

Különdíjak

Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba tanácselnök a szórványból érkező két csapatnak – a nagyenyedinek, illetve a brassóinak – adott különdíjat. Különdíjjal jutalmazott a Richter Gedeon gyógyszeripari vállalkozás, illetve a Sapientia egyetem is.

A vetélkedő ötlete

A pénzügyi vetélkedő ötlete a csíkszeredai főkonzulátusé volt, amely partnert keresett a lebonyolításhoz. Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul elmondása szerint azért választották az OTP-t, mert ez az egyetlen bank Romániában, amely magyarul is közli az ügyfelei számára fontos információkat. A Sapientiát jól felkészült akkreditált egyetemnek tartották, amelynek működését a magyar állam kiemelten támogatja, ezért ezt a felsőoktatási intézményt kérték fel a vetélkedő szakmai részének lebonyolítására. Az egyetemnek az igencsak népszerű vetélkedő felvételi toborzóként is kiváló lehetőség, ugyanis a középiskolák legjobb tanulói a versenyen való részvétellel betekinthetnek az egyetemi életbe is.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930