Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Csíkszereda város fejlődési irányai – Konferencia

Az Magyar Regionális Tudományi Társaság székelyföldi fiókszervezete és a győri Széchenyi István Egyetem, a valamint a Sapientia EMTE közös szervezésében kerül sor  a Csíkszereda város fejlődési irányai elnevezésű rendezvényre, 2014. május 15-én du. 18-20 óra között.

A rendezvényre felkért előadók és vita partnerek: 

  • Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda város polgármestere
  • Prof. Dr. Csurgai Horváth József Kodolányi János Főiskola, Városi Levéltár és Kutatóintézet Székesfehérvár igazgató
  • Prof. Dr. Lengyel Imre Intézetigazgató Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi doktori iskola vezetője
  • Dr. Nagy Benedek, egyetemi adjunktus Sapientia EMTE
  • Dr. Kassay János, egyetemi adjunktus Sapientia EMTE
  • Rácz Szilárd MRTT titkár, Pécs
  • Albert Sándor- Csíkszereda Megyei Jogú Város főépítésze
  • Gergely Attila, építész, Vallum Kft., Csíkszereda
  • Máthé Zoltán, építész, Arc Studio Kft., Csíkszereda
  • Tövissi Zsolt – építész, Plant Studio Kft, Csíkszereda 


A „Csíkszerda város fejlődési irányai” című rendezvény része egy nagy horderejű TÁMOP-kutatás (A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze) részeként a Széchenyi István Egyetem a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben tizenkét konferenciát szervez olyan nagyvárosokban, amelyek számottevő kutatási kapacitással, felsőoktatási háttérrel és/vagy iparral rendelkeznek. Május 15-ig Miskolc, Szabadka, Révkomárom, Budapest, Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Eszék, Sopron, Kecskemét, Kolozsvár, Csíkszereda aktuális fejlődési irányait megvitató konferenciákra került sor. 

A rendezvények felépítése többnyire egyforma, egy bevezető előadás után a helyi partnerek részvételével kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ami egyrészt alkalmat ad az aktuális fejlesztési koncepció megvitatására, társadalmasítására, másrészt a fejlesztésben érdekelt szereplők szélesebb körének bevonását teszi lehetővé. A rendezvények célja az akadémia-felsőoktatási szektoron kívüli aktorok – települések és térségek igazgatási és fejlesztési intézményei, civil szektor, gazdasági szereplők – bevonásával az egyes nagyvárosok aktuális helyzetének és fejlődési irányainak megvitatása, különös tekintettel az EU 2014–2020 közötti programidőszakára. A beszélgetés során álltalában tágabb (Kárpát-medencei, közép-európai, globális) kontextusban is megvitatásra kerül a városfejlődés és -fejlesztés. A kutatás vezetője Rechnitzer János professzor, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke.

A programsorozatot az MRTT titkára, Rácz Szilárd szervezi a társaság regionális tagozatvezetőivel együttműködésben. A csíkszeredai rendezvény a programsorozat utolsó állomása. A tapasztalatokat a társaság elnöke és titkára egy hosszabb tanulmányban és egy rövidebb folyóiratcikkben fogja összegezni 2014 nyarán. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031