Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón

2018. április 5-8. között került megrendezésre, immár nyolcadik alkalommal, a Szociológus Hallgatói Találkozó, amelynek idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem szociológus hallgatói voltak a házigazdái. 

A rendezvény célja, hogy a magyar nyelvű szociológiai képzésben résztvevő hallgatók időről időre összegyűljenek és kicseréljék egymással az ismereteiket és a tapasztalataikat.

A Sapientia EMTE Csíkszerdai Karát négy szociológus hallgató képviselte, akiket dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus, szakkoordinátor kísért.

A program már a hagyományosnak tekinthető forgatókönyvet követte: csütörtökön került sor a szociológus képzést biztosító intézmények bemutatásra. A lista teljesnek mondható, hisz jelen voltak a Károli Gáspár Református Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Sapientia EMTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Babes-Bolyai Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói.

Pénteken a tudományé volt a főszerep, ugyanis reggeltől majdnem vacsoráig folyamatosan zajlott a tudományos szekció, ahol a különböző képzési helyszínek hallgatói mutatták be a tudományos eredményeiket.

Szombaton délelőtt egy kerekasztal-beszélgetés zárta a találkozót, ahol a hallgatók megpróbáltak – és sikeresen is vették az akadályt – szociológusként reflektálni az akkor még közelgő magyarországi választásokra.

A következőkben átadom a szót a Sapientia EMTE résztvevőinek, hogy osszák meg benyomásaikat a találkozóról.

Barcza Bettina:

Idén vettem először részt a SzoHaTa-n, és kíváncsian vártam, hogy milyen is lesz, hiszen eddig csak jót hallottam mindenkitől, aki volt már. Sajnos az első napon nem tudtam részt venni, azonban így is sok pozitív élménnyel tértem haza. A szakmai előadások napja nagyon tetszett, hiszen sokféle témában hallhattunk kutatásokat, ilyenkor látszik, hogy mennyi érdekes kutatási terület van, milyen tág is ez az egész szociológia. A szombati nap már nyugisan zajlott, délután „szabad kezet” kaptunk, így a búcsúzkodás után nyakunkba vettük a várost, és egy kis shoppingolással egybekötött városnézést tartottunk. Összességében elröpült ez a pár nap, a hangulat végig nagyon jó volt, sok élménnyel gazdagodtunk, és megismerkedtünk jónéhány hallgatóval, akik közül néhánnyal már meg is beszéltük, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot és várjuk a következő találkozást.

Incze Izabella

Az egyetemek bemutatása során alkalmunk volt megismerni a határon inneni és határon túli szociológia oktatás tanmenetét, és betekintést nyertem a magyarországi mesterképzés kínálataiból. A szakmai előadások változók voltak, jó volt végig hallgatni és keresni a kiemelkedő érdekes részeket, vagy akár a hibákat, amennyiben voltak. Meglepődötten hallgattam végig számtalan témát, és elmondhatom, hogy voltak olyan témák, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy lehetne szociológiai kutatást készíteni, vagyis jó inspirációkat gyűjthettem. Nagyon jó volt ezt a pár napot eltölteni olyan személyek társaságában, akiknek hasonló az érdeklődésük, és hasznos eszmecseréket folytattunk. Nagyon feltöltő érzésekkel jöttem el, és ami még nagyon fontos, hogy jó pár embert megismerhettem. Boldogan elmondhatom, hogy markáns élményekkel gazdagodtam e pár nap alatt és köszönöm a lehetőséget, hogy részt vethetem.

Prázsmári Tímea:

Igen tanulságos hétvégét tudhatok magam mögött, hisz a szakmai előadásokat hallgatva egyre jobban megfogalmazódott bennem a következő TDK, illetve államvizsga dolgozat témája, valamint olyan témákról is információt szereztem, amik eddig kevésbé foglalkoztattak. Új emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel remélem tartani is fogjuk a kapcsolatot. „Andersen meséi” nevű programon a versírás egy új fajtáját ismerhettem meg, illetve bővebb betekintést nyerhettem más egyetemek mindennapjaiba, valamint az ottani diákéletbe. Bízom benne, hogy a közeljövőben a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is otthon ad majd a rendezvénynek. Mindent egybevetve emlékezetes, tanulságos, vidám hangulatban búcsúztam SzoHaTa-tól.

Sebő Csongor: 

A VIII. Szociológus hallgatók találkozóján való részvétel számomra hatalmas élmény volt. Remek társaság gyűlt össze, akik a szélrózsa minden irányából érkeztek neves egyetemekről. Sok kedves és érdekes emberrel ismerkedhettem meg, néhányukkal sikerült össze is barátkozni, jókat beszélgetni mind szakmai mind egyéb témákról. A változatos programok és a színvonalas szakmai előadások remek szórakozást biztosítottak minden résztvevő számára, soha egy percig sem unatkoztunk.

Bár az út hosszú és fáradságos volt, az élmények teljes mértékben kárpótoltak, örülök, hogy ott lehettem.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930