Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Discourse, Culture and Representation II.

A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke és az American Hungarian Educators Association szervezésében 2016. április 15-16-án került sor a „Discourse, Culture and Representation II” című angol nyelvű nemzetközi konferenciára, amely mind témájában, mind pedig célkitűzéseiben szorosan kapcsolódik tanszékünk munkájához. Már az Egyetem alapítása óta a Humántudományok Tanszék nagy hangsúlyt fektet a tudományos kutatásra és az eredmények konferenciákon való bemutatására. Céljaink között sorolhatjuk fel a más egyetemekkel, kutatóközpontokkal, szakemberekkel való kapcsolattartást és közös gondolkodást és munkát, valamint a szakterület más tudományágakkal való kapcsolódási pontjainak felfedését és kutatását. A Tanszék 2010-ben megszervezett angol nyelvű konferenciájának szerves folytatásaként, az idei rendezvény olyan kutatási területek szakértőit szólította meg, mint a kultúratudományok, az irodalomtörténet, irodalomkritika, film- és médiakutatás, nyelvészet, szociolingvisztika stb., és egy távlatokat nyitó interdiszciplináris eszmecsere lehetőségét teremtette meg. A konferencián bemutatott 40 élőszóban előadott és 24 virtuális előadás olyan, napjainkban igen aktuális és vitatott kérdésköröket taglalt, mint az identitásképzés formái és lehetőségei, a kultúra és identitás viszonya, 
etnikumközi kapcsolatok, kulturális közvetítés, migráció, két- és többnyelvűség, valamint mindezek reprezentációi a nyelvben, irodalomban, médiában.

A konferencia plenáris előadói voltak Dr. Szaffkó Péter docens és Dr. Abádi-Nagy Zoltán professzor emeritus a Debreceni Tudományegyetemről, valamint dr. É. Kiss Katalin professzor a Pázmány Péter Tudományegyetemről. Társszervezőnk, az AHEA nevében felszólalt Dr. Ludányi András professzor emeritus az Ohio Northern Egyetemről.

párhuzamos szekcióülések előadói hét ország képviseletében érkeztek (a hazai előadók mellett voltak Magyarországról, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból, Belgiumból, Szerbiából).

Úgy gondoljuk, hogy a konferencia két napján sikerült megvalósítani elképzeléseinket és hogy rendezvényünk egy valóban interkulturális és interdiszciplináris dialógus feltételeit teremtette meg.

A konferencia programja letölthető innen.

A szervezőbizottság nevében,

Dr. Prohászka-Rád Boróka

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930