Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Dr. Balázs Lajos: Az én első tisztességes napom – Párválasztás és lakodalom Csíkszentdomokoson – könyvbemutató

Időpont: 2015. február 20.,péntek, 18.00 óra

Helyszín: Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűlésterme

Balázs Lajos Az én első tisztességes napom a székely-magyar társadalom nagy sorsforduló szokásainak (születés, házasság, halál) szentelt hármas könyvsorozatnak második része.

Bővített II. kiadás, amit a szerző Csíkszentdomokoson több mint 40 éve folytatott mélykutatásainak újabb eredményeivel, következtetéseivel, kivételesen értékes néprajzi fényképekkel  gazdagított. A párválasztás igen összetett  problematikáját – az emberiség egyik legősibb dilemmája – tárja fel egy karakteres székely közösség életében, ami csak látszatra lokális kultúra, magában hordozza a székely-magyar társadalom felemelkedésének látható és kevésbé látható erővonalait. Ezért nem csak néprajzi, hanem történelmi, civilizáció- és kultúrtörténeti, könyv is egyben. A kötet címe az egyén első nagy társadalmi felértékelődésének metaforája.

A monográfia szándéka érzékeltetni, megvilágítani a házasság mint sorsforduló megvalósulásának három történelmi szintjét: lakodalom, egyházi esküvő, polgári (hivatalos, állami) esküvő.

Dr. Balázs Lajos csíkszentdomokosi hármas könyve a magyar nyelvterület hét egyetemén ajánlott bibliográfia. A trilógia idézettsége sokkal magasabb, mint bármely más néprajzi kiadvány. Vagyis bekerült a magyarságtudomány szellemi vérkeringésébe, és magával vitte a székelység szellemi, lelki világát, gazdagítván az egyetemes magyar társadalomszervező műveltséget.

A könyv széleskörű fogadtatása bizonyosság, ugyanis tudományos rigoruzitása mellett rendkívül olvasmányos. A feltárt óriási tapasztalati tudás fogódzót nyújt ahhoz, hogy emberibben, hitelesebben, megbecsüléssel viszonyuljunk életünk meghatározó eseményeihez.

Sarány István, szerkesztő

 

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel!

Eseménynaptár

2021. május

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31