Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Dr. Balázs Lajos: Az én első tisztességes napom – Párválasztás és lakodalom Csíkszentdomokoson – könyvbemutató

Időpont: 2015. február 20.,péntek, 18.00 óra

Helyszín: Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűlésterme

Balázs Lajos Az én első tisztességes napom a székely-magyar társadalom nagy sorsforduló szokásainak (születés, házasság, halál) szentelt hármas könyvsorozatnak második része.

Bővített II. kiadás, amit a szerző Csíkszentdomokoson több mint 40 éve folytatott mélykutatásainak újabb eredményeivel, következtetéseivel, kivételesen értékes néprajzi fényképekkel  gazdagított. A párválasztás igen összetett  problematikáját – az emberiség egyik legősibb dilemmája – tárja fel egy karakteres székely közösség életében, ami csak látszatra lokális kultúra, magában hordozza a székely-magyar társadalom felemelkedésének látható és kevésbé látható erővonalait. Ezért nem csak néprajzi, hanem történelmi, civilizáció- és kultúrtörténeti, könyv is egyben. A kötet címe az egyén első nagy társadalmi felértékelődésének metaforája.

A monográfia szándéka érzékeltetni, megvilágítani a házasság mint sorsforduló megvalósulásának három történelmi szintjét: lakodalom, egyházi esküvő, polgári (hivatalos, állami) esküvő.

Dr. Balázs Lajos csíkszentdomokosi hármas könyve a magyar nyelvterület hét egyetemén ajánlott bibliográfia. A trilógia idézettsége sokkal magasabb, mint bármely más néprajzi kiadvány. Vagyis bekerült a magyarságtudomány szellemi vérkeringésébe, és magával vitte a székelység szellemi, lelki világát, gazdagítván az egyetemes magyar társadalomszervező műveltséget.

A könyv széleskörű fogadtatása bizonyosság, ugyanis tudományos rigoruzitása mellett rendkívül olvasmányos. A feltárt óriási tapasztalati tudás fogódzót nyújt ahhoz, hogy emberibben, hitelesebben, megbecsüléssel viszonyuljunk életünk meghatározó eseményeihez.

Sarány István, szerkesztő

 

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel!

Eseménynaptár

2019. december

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031