Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Dr. Lányi Szabolcs professzor kapta az Orbán Balázs-díjat

A VI. Székelyföld Napok egyik csúcseseményeként határozta meg a szervező három székely megye vezetése a közösen alapított Székelyföldi Orbán Balázs-díj átadását. A péntek esti, csíkszeredai ünnepségen Pál atya, Lányi Szabolcs és a LÁM Alapítvány képviselete vette áz idén a kitüntetést.

Szűk körben szervezett ünnepségen adták át péntek este Csíkszeredában az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjakat. A Márton Áron Gimnázium dísztermében helyet kapó díjkiosztáson hagyomány szerint Hargita, Kovászna és Maros megye egy-egy díjazottját tüntették ki a megyei önkormányzatok képviselői.

 

 

A fejlesztés európai évének jegyében az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjjal olyan személyiségeket tüntettek ki, akik tetteikkel pozitív választ fogalmaztak meg a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőről szóló társadalmi vitában, megvalósításaik a fejlődést, általa pedig a szegénység felszámolását, az egyén és a közösség gyarapodását szolgálják. 

A Boldizsár Szabolcs fuvolaművész, Puskás László színész, és a Lux Aurumque kamarakórus közreműködésével ünnepi intermezzókkal színesített rendezvényen mindhárom megye vezetői a díj szimbolikáját, a Székelyföldi közös érdek megerősítését emelték ki beszédükben.

Előbb Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a megyehatárok lebontásáról beszélt a Székelyföldi Napok közös eseményei révén. Tamás Sándor Kovászna megyei elnök a Székelyföldet legelőször egységes egészként kezelő Orbán Balázs székelyföldi, "elfogult" rajongását hangsúlyozta, mely azonban nem befolyásolta a tisztánlátásában Székelyföld iránt. A Maros megyei tanács képviseletében Szabó Árpád alelnök többek között kiemelte: a mai vezetőknek egyéni ambíciókról le kell mondani a mindenki számára előnyös székelyföldi összefogásért.

A díjat idén Hargita megyéből Lányi Szabolcs professzor, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai oktatási helyszínének első vezetője vette át, Kovászna megyéből a LÁM Alapítványt, Maros megyéből pedig Bakó Béla OFM-et, Pál atyát díjazták.
 
A Sapientia megalapításában szerepet vállaló Dr. Lányi Szabolcsról írt laudációjában Miklóssy Ildikó, a Sapientia EMTE adjunktusa kiemelte: a székelyföldi egyetemi központ megteremtésében vállalt szerepe mellett a székelyföldi tudományos és közösségszervező, valamint fejlesztési tevékenysége Orbán Balázs munkásságához hasonlóan úttörővé tették a tudomány és a székelyföldi felsőoktatás területén.

 


  •  


A LAM Alapítványról írt laudációjában B. Kovács András újságíró úgy értékelte: történelminek számító regionális modernizációs kísérletet kezdeményezett a Székelyföldön a vidékfejlesztés terén, s mára Kolozsvárig terjedő hálózattal segíti az övezet felzárkóztatását.
 
Pál atyáról Tamási Zsolt, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója írt személyes hangú laudációt, kiemelve: Székelyföld nehéz helyzetbe kerülő társadalmi rétegeit segítő börtönpasztoráció és cigánypasztoráció mellett az általa megálmodott, működtetett Szent Erzsébet Társulat keretében a családi biztonságot nélkülöző magára hagyott, árva és félárva gyerekeknek nyújt lehetőséget méltó emberi élet megélésére.

forrás: maszol.ro

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031