Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Dr. Makó Zoltán előadása az Ezüst Akadémián: Azok a csodálatos fekete lyukak

2017. március 8-án, szerdán 14 és 17 órától Dr. Makó Zoltán, egyetemi professzor lesz az előadó az Ezüst Akadémián Csíkszeredában.

Egyetemünk oktatója csillagászati témával várja a hallgatókat. Az előadás rövid kivonata alább olvasható:

Míg a speciális relativitáselmélet a testek gyors mozgásakor érvényesül, az általános relativitáselmélet akkor kel életre, ha a testek roppant nehezek, így a térre és időre kifejtett görbítő hatásuk jelentős.  Karl Schwarzschild felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a csillag tömege elegendően kis tarományba préselődik, a téridőben kialakuló görbület annyira jelentősé válik, hogy a túlságosan közel merészkedő tárgyak gravitációs csapdába esnek. Mivel még a fény sem tud elszabadulni az ilyen összepréselődött csillagokról, eredetileg sötét vagy fagyott csillagoknak  nevezték őket. Évekkél  később John Wheeler javasolta a szemléletesebb fekete lyuk elnevezést – fekete, mivel nem képes fény kibocsátására, és lyuk, mert mindaz, amit túlságosan megközelíti, a visszafordulás lehetősége nélkül hullik bele.

Az előadás egy rövid, a tér és idő görbüléséről  szoló bevezető után a fekete lyukak természetét és azon mechanizmusokat  tárgyalja, amelyek létrehozzák őket.  A könnyebb megértés érdekében az előadás szemléltetésként egyenletek helyett animációkat és a Chandra  műhold által készített valós képeket tartalmaz.  

Várjuk szeretettel!

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031