Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egyetem Napját ünnepeltük Csíkszeredában

2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeltük. Az Egyetem Napi ünnepségnek a Csíki Mozi épülete adott otthont.

2001. október 3-án tartotta első tanévnyitó ünnepségét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az intézményi akkreditációt követően, 2012-ben a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. Ez alkalomból díjakat és kitűntetéseket adtunk át.

fotó: Sipos Szabolcs

Elsőként dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora köszöntötte az ünneplő egyetemi közösséget. Intézményünk vezetője elmondta az egyetem életében azon fontos eseményeket, amelyek az elmúlt időszakban történtek, amelyekről a sajtóban is olvashattak az emberek, ugyanakkor az elmúlt évek sikereivel kívánta bizonyítani a Sapientia további létjogosultságát.

dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora

fotó: Sipos Szabolcs

A rektort követően a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét, főtiszteletű Kató Béla urat hallgathattuk meg, aki beszédében kifejtette, hogy mennyire fontos értékelni azt az akadémia közösséget, akik immár itt Csíkszeredában is a mindennapok részesei és itt élnek velünk együtt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen nagy dolog az, hogy Székelyföld szívében van egy olyan egyetem, amely a magyar nyelven való továbbtanulást biztosítja.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke

fotó: Sipos Szabolcs

A továbbiakban Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője köszöntötte az ünneplőket, átadva a szót dr. Lőrinczi Zoltán  helyettes államtitkár úrnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőjének.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője 

dr. Lőrinczi Zoltán, helyettes államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője

fotó: Sipos Szabolcs

A köszöntő beszédek befejeztével pedig sor került az ünnepség fénypontjára, hiszen elkezdődött az idei díjazottak ismertetése, méltatása. Az Egyetem Szenátusa 2012-ben hozta létre a Sapientia EMTE Bocskai István-díját, amelyet az egyetem alapításában és fejlesztésében kifejtett érdemekért adományoz, a vezetőtanács vagy a Karok javaslata alapján. Bocskai István-díjban részesülhetnek a Sapientia EMTE munkatársai vagy olyan egyetemen kívüli személyek, akik döntő módon járultak hozzá az intézmény fejlődéséhez.

fotó: Sipos Szabolcs

Bocskai-díjat mindezidáig a következő személyiségeknek adományozott az Egyetem: Orbán Viktor, Tonk Sándor, Németh Zsolt, Szilágyi Pál, Hollanda Dénes, Répás Zsuzsanna, Sándorné Kriszt Éva, Rostoványi Zsolt, Mezey Barna, Jávor András.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa úgy határozott, hogy Bocskai István-díjat adományoz Balog Zoltán miniszter úrnak. Őszinte sajnálatunkra a miniszter úr betegsége miatt nem tudott jelen lenni rendezvényünkön, így a díjat egy későbbi időpontban veszi át. A Sapientia EMTE Bocskai István-díjat adományozott Lászlófy Pál úrnak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiszteletbeli elnökének. A díjazottat dr. Dávid László rektor méltatta, kiemelve azokat a legfontosabb momentumkat, amelyek a Sapientia életében is jelentős szerepet játszottak.

Lászlófy Pál Bocskai István-díjat vesz át

fotó: Sipos Szabolcs

Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiszteletbeli elnöke

fotó: Sipos Szabolcs

A Sapientia EMTE Szenátusa elhatározta, hogy tiszteletbeli professzori címet adományoz dr. Elek Sándor úrnak, az egyetem nyugalmazott docensének. Dr. György Ottilia tanszékvezető méltatta a díjazott tevékenységét, kitérve azokra a pontokra, amelyek a közgazdasági képzések elindításában és fenntartásában fontos szerepet játszottak a Csíkszeredai Kar életében.

dr. Elek Sándor tiszteletbeli professzori címet vesz át

dr. Elek Sándor, a Csíkszeredai Kar nyugalmazott egyetemi docense

fotó: Sipos Szabolcs

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa ebben a tanévben dr. Hubbes László-Attila adjunktus úrnak, a Csíkszeredai Kar oktatójának adományozta a kiváló oktató díjat.  A díjat dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja adta át, laudációjában megköszönte az oktatónk eddigi eredményeit.

dr. Hubbes László-Attila, Csíkszeredai Kar adjunktusa kiváló oktató díjat vesz át

fotó: Sipos Szabolcs

dr. Hubbes László-Attila, Csíkszeredai Kar adjunktusa 

fotó: Sipos Szabolcs

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa úgy határozott, hogy professor emeritus címet adományoz dr. Kása Zoltán professzor úrnak. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke ismertette az erre vonatkozó határozatot és méltatta a kitüntetett tevékenységét.

 dr. Kása Zoltán professor emeritus címet vesz át

fotó: Sipos Szabolcs

dr. Kása Zoltán, a Marosvásárhelyi Kar oktatója

fotó: Sipos Szabolcs

Az eseményen közreműködtek a Csíki Kamarazenekar tagjai is. Ezúton köszönjük megtisztelő jelenlétüket. Ugyanakkor külön köszönjük egyetemünk partner intézményeinek itt megjelent képviselőit, hogy velünk együtt ünnepeltek és osztoztak az örömben.

fotó: Sipos Szabolcs

A rendezvény utolsó mozzanataként az akadémiai közösség elénekelte a székely himnuszt. Ezt követően meghívott vendégeink és az egyetem munkatársai egy állófogadáson vettek részt, ezt pedig délutáni kötetlen program zárta.

fotó: Sipos Szabolcs

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031