Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Egyetemünkön kutató hallgatók nyerték el a Székely Előfutár Ösztöndíjat

A Székely Előfutár Ösztöndíjak célja a Székelyföldről származó, alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában, melyet választott tanácsadó segítségével, egyetemi, vagy kutatóintézeti irányítással végeznek. Kizárólag erdélyi születésű és ott lakóhellyel rendelkező személyek részesülhetnek az ösztöndíjból. 

A Székely Előfutár Ösztöndíjra, melynek megpályázására 2018. május 15. gyergyói idő szerint éjfélkor járt le a határidő, rekord érdeklődést jelezve 40 pályázat érkezett be. Az alapítvány Nemzetközi Ösztöndíj Tanácsa a legjobbakat írásos pályamunkák alapján választotta ki a jelentkezők közül. A döntőbe jutott pályázók telefonos, illetve skype interjún vettek részt. Az Ösztöndíj Tanács szavazata alapján az alapítvány kuratóriuma kiválasztotta a Székely Előfutár Ösztöndíjasokat. 

1. Boga Réka

Boga Réka alapképzésen Környezetmérnöki szakon végzett a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, majd mesterképzésben vett részt a Fenntartható biotechnológiák szakon. Jelenleg doktoranduszi státusza van és egyetemünk laborjaiban végzi kutatásait.

"A Csíki-medence PM 2,5 forrásának tanulmányozása nyári és téli periódusokban” című pályázatával apró méretű légköri szennyező porok évszaktól függő változását vizsgálja. Célja a porok eredetének meghatározása, ezen belül a terrogén és antropogén hatások vizsgálata és egészségügyi kihatásainak felmérése. Négy éve foglalkozik légköri minták elemzésével. A konzulense mellett sokszor asszisztensi feladatokat végez, az impakt faktoros publikációk területén is jelentős részt vett ki magának. A pályázati témát pedig önállóan viszi. - írta Karlócai Miklós Ösztöndíj Bizottsági Tag

Vezetőtanára dr. Szép Róbert egyetemi adjunktus

 

2. Keresztesi Ágnes

Jelenleg doktoranduszi státusza van és egyetemünk laborjaiban végzi kutatásait.

Keresztesi Ágnes a ”Klíma és csapadék kapcsolata a felszíni vizek eutrofizációjával” című pályázatában a savas esőkkel szembenálló csapadék lúgosodással foglalkozik. A Csíki-medence megfelelő teret ad a vizsgálatokhoz. Célja, hogy légköri, felszíni vizekből és talajból vett minták vizsgálatával modellt alakítson ki az ammóniakoncentráció meghatározására. Keresztesi Ágnes élénk, jól forgó fejű pályázó, témában két éve mozog otthonosan. Több cikke jelent meg és két további van készülőben. Mentorával szükség esetén napi szinten kommunikál, de önállóan végzi a feladatát. –írta Karlócai Miklós Ösztöndíj Bizottsági Tag

Vezetőtanára dr. Szép Róbert egyetemi adjunktus

Dicsérő levél további két pályázónak 

Az erős verseny, számos, kitűnő pályázó ösztöndíjjal történő támogatását nem tette lehetővé. Ők dicsérő levelet kapnak, amely a munka értékességének elismerését fejez ki, felhívja a figyelmet a következő fordulóban pályázás lehetőségére, és további sok sikert kíván.

 

Gratulálunk mindenkinek!

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930